Coşmarurile Beizadelei „Doi şi-un sfert“, după asasinarea afaceristului Ionescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Găina Foto: Sever Gheorghe/Click
Alexandru Găina Foto: Sever Gheorghe/Click

Unul dintre partenerii de „afaceri“ ai lui Alexandru Găină, fiul fostului colonel Constantin Găină, a încălcat „Codul Tăcerii“ şi a povestit anchetatorilor detalii cutremurătoare despre asasinarea afaceristului Mihai Ionescu. Găină, principalul suspect în acest caz de omor care a avut loc în urmă cu 18 ani, este cercetat în libertate. Procurorii au contestat măsura.

Procurorii din Parchetul Capitalei au contestat decizia Tribunalului Bucureşti, de cercetare în stare de libertate a lui Alexandru Găină (43 de ani), fiul fostului colonel Constantin Găină de la Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din cadrul Ministerului de Interne. Anchetatorii îl acuză pe Găină de omor calificat după ce au strâns probe potrivit cărora acesta l-ar fi asasinat la comanda mafiei italiene, în urmă cu 18 ani, pe afaceristul Mihai Ionescu (48 de ani).

„Este vorba de o crimă cu premeditare, iar cazierul lui Găină, bogat în condamnări, relevă că acesta dă dovadă de perseverenţă infracţională”, arată procurorii bucureşteni în actele trimise instanţei. Principalul suspect al asasinatului din 1998 neagă cu vehemenţă acuzaţiile. Asta deşi, imediat după crimă i-a povestit cu lux de amănunte, unui apropiat, cum a comis asasinatul.

Înregistrat pe bandă magnetică

Timp de 18 ani, crima din strada Intrarea Mieilor din Sectorul 2 al Capitalei a fost cercetată cu „autor necunoscut”.  În această perioadă, procurorii şi ofiţerii de la Serviciul Omoruri au strâns dovezi suficiente care arată că cel care a apăsat cu sânge-rece de trei ori pe trăgaci în iulie 1998 este Găină. Primele indicii că fiul colonelului DIPI ar fi în spatele asasinatului au apărut în 2002.

Un mărunt hoţ de maşini, Alin Cristian Romagnoli, fost Dănilă le-a spus poliţiştilor de la Serviciul Omoruri că Găină i-a mărturisit că este autorul crimei. Romagnoli era prieten cu Găină şi lucrau împreună în echipa de hoţi de maşini de lux coordonată de celebrul Radu Bolgiu, zis Robocop. Romagnoli nu a vrut să dea o declaraţie de martor. El a motivat că Găină este periculos, umbla cu pistol la el, iar tatăl acestuia era influent în „Doi şi-un sfert“. Totuşi, discuţia poliţiştilor cu Romagnoli a fost înregistrată pe bandă magnetică în baza unui mandat de interceptare emis de Parchetul General, potrivit procedurii de atunci.

Romagnoli a arătat că Găină i-ar fi spus că a tras, în seara zilei de 15 iulie 1998, trei focuri în Mihai Ionescu. L-ar fi aşteptat pe afacerist să se întoarcă acasă, în faţa porţii de intrare în casă. Înainte de a trage, l-a strigat pe nume. A vrut să-i vadă privirea. A tras trei focuri de armă prin portieră. Beizadeaua a povestit că primul glonte l-a tras greşit, ar fi ţintit inima, dar afaceristul s-a întors din reflex şi l-a nimerit în umăr. „Mi-a spus că i-a rămas întipărită în minte privirea victimei din acel moment”, a spus Romagnoli. După comiterea faptei, Găină s-a îmbătat şi nu a putut să doarmă, era nervos şi avea o stare imprevizibilă. Povestea –numărul de focuri şi glonţul din umăr – este confirmată de raportul medico-legal şi cel balistic. 

L-au localizat la 30 de metri de locul crimei

Nu erau singurele detalii oferite de hoţul de maşini. Romagnoli a spus că cei care au comandat asasinatul ar fi mai mulţi afacerişti italieni, care s-au certat pentru bani cu Ionescu. Persoana de legătură dintre cei care ar fi comandat crima şi Găină ar fi fost un alt italian, Roberto Azzano, care avea afaceri în România. Pe capul lui Ionescu, italienii oferiseră 12.000 de dolari, ulterior suma a fost scăzută la 10.000 de dolari.

Pe 22 iunie 2016, Romagnoli a fost testat la detectorul de minciuni. „Ţi-a povestit Găină Alexandru Constantin aspecte în legătură cu omorul pe care l-a comis asupra lui Ionescu Mihai?”, sau „Ai fost sincer în declaraţiile pe care le-ai dat organelor de urmărire penală cu privire la omorul comis asupra lui Ionescu Mihai?”, sunt întrebările la care Romagnoli a răspuns cu „Da”. Expertiza a dovedit că hoţul de maşini nu are un comportament simulat şi că nu a minţit. Aceasta este doar una dintre zecile de probe pe care procurorii şi poliţiştii le-au strâns în ultimii ani în acest dosar.

Persoane din anturajul acestuia au povestit că Găină obişnuia să deţină arme şi că purta mereu la el un pistol model 1974 – „Carpaţi”, care se potriveşte cu gloanţele care l-au ucis pe Ionescu. Iubita lui Găină, fost cadru SRI, a povestit că în vara anului 1998, bărbatul i-a adus 2.000 de dolari, pentru a-i da mamei sale. El bănuia că urma să fie arestat, şi era îngrijorat. Banii ar fi provenit din plata primită pentru uciderea lui Ionescu. Romagnoli a confirmat că după arestare, Găină i-a cerut să-i transmită un bileţel lui Azzano, pentru a-i da restul de 8.000 de euro, deoarece „el şi-a făcut treaba şi să se ţină de cuvânt cu banii”. 

Şi-a făcut maşina bucăţi pentru a nu fi găsită

După comiterea asasinatului, anchetatorii au descoperit că maşina folosită de criminal pentru a se deplasa pe strada Mieilor unde a fost comis atacul, un Mercedes model 124,  ar fi fost dezasamblată la ordinul lui Găină. O mărturie importantă a venit de la cel în curtea căruia Găină şi-a ascuns iniţal Mercedesul cu care s-ar fi deplasat în ziua omorului.

„Nu te-ai abţinut“

În ziua în care l-ar fi ucis pe afaceristul Mihai Ionescu, Găină era dat în urmărire generală. Era căutat din martie 1998 într-un dosar de furturi de maşini. Mai mulţi prieteni din anturajul său, care făceau parte din gruparea lui Bolgiu erau deja arestaţi. La trei zile de la comiterea crimei,  Găină a fost prins de poliţişti în baza mandatului de arestare. Romagnoli, care ştia că beizadeaua fusese angajată să-l ucidă pe Ionescu, tocmai citise în presă despre moartea acestuia din urmă. „Ai făcut-o! Nu te-ai fi abţinut!”, l-a întrebat pe Găină imediat ce l-a întâlnit. Acesta i-a confirmat.

Cine a comandat asasinatul

Iubita, fiul, dar şi persoanele din anturajul lui Mihai Ionescu le-au declarat procurorilor după crimă că acesta avea probleme cu mai mulţi afacerişti italieni după ce le împrumutase sume uriaşe de bani în valută pe termen scurt. Mihai Ionescu era cunoscut drept un cămătar care ar fi folosit metode violente de a-şi recupera banii. Uneori apela şi la serviciile interlopului „Fane Căpăţână”. Romagnoli le-a mărturisit anchetatorilor că afaceristul Massimo Melani ar fi una dintre persoanele care au comandat uciderea lui Ionescu. La rândul ei, fosta iubită a lui Ionescu a spus că l-a văzut, cu o zi înaintea asasinatului, pe Melani în casă la ei. Venise să mai împrumute 70.000 de dolari.

Cearta cu un apropiat al Mafiei

Sunt şi voci care susţin că de fapt Ionescu i-ar fi înşelat cu 600.000 de dolari pe alţi italieni, iar printre păgubiţi s-ar număra şi Tomaso Alfieri, fratele şefului Mafiei din Napoli. Astfel, la mijloc ar fi fost vorba de o răzbunare. De altfel, în 1994, Ionescu chiar ar fi fost ameninţat cu moartea de către un cetăţean italian, în incinta hotelului „Continental”. Acum procurorii încearcă să dea de urma a patru cetăţeni italieni, pentru a-i chema la audieri, printre aceştia numărându-se şi Melani, dar şi Azzano. Potrivit unor date din anchetă, Melani se află în prezent în Elveţia, neexistând alte date care să permită contactarea acestuia, iar Azzano a fost localizat în Florenţa.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite