Complicata misiune de extragere a românilor din Afganistan: Ne bazăm pe elicopterele de luptă ale americanilor sau pe negocierile cu talibanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românul a fost preluat de luptătorii pentru Operaţii Speciale din MApN FOTO MApN
Românul a fost preluat de luptătorii pentru Operaţii Speciale din MApN FOTO MApN

Celula de criză nu a reuşit să extragă din Afganistan decât un român, pentru că restul nu au putut ajunge la Aeroportul din Kabul. În perioada următoare, se încearcă preluarea acestora cu elicoptere americane sau în urma unor negocieri cu talibanii.

Misiunea comună a Ministerului Apărării Naţionale (cu contribuţia Forţelor Aeriene Române şi a Forţelor pentru Operaţii Speciale) şi a Ministerului de Externe (cu ajutorul Serviciului de Informaţii Externe) de a extrage din Afganistan cetăţenii români, dar şi afganii care au colaborat cu autorităţile române se dovedeşte mai complicată decât s-a prognozat iniţial. 

Aeronava C-130 Hercules a Forţelor Aeriene a plecat de pe Aeroportul Otopeni, marţi, 17 august, dar nu a ajuns la Kabul, ci la Islamabad, capitala Pakistanului, susţin surse militare. Devierea de la traseu s-a realizat pentru simplul motiv că pe Aeroportul din Kabul nu era niciun cetăţean român care să fie preluat şi adus acasă. Conform datelor MAE, în prezent figurează ca fiind în Afganistan 33 de cetăţeni români. Dintre aceştia, 16 persoane (angajaţi ai unei agenţii NATO, ai unui program ONU, respectiv ai unei companii de securitate cu activităţi în Afganistan) au solicitat asistenţă în vederea evacuării de pe teritoriul afgan, dar nu au reuşit să ajungă la Aeroportul din Kabul. Ulterior, unul dintre români, angajat al NATO, a găsit o modalitate de ajunge la aerogară, iar avionul Forţelor Aeriene a decolat de urgenţă şi l-a preluat de la Kabul. 

Ulterior, aeronava s-a întors la Islamabad unde va staţiona în perioada următoare, fiind pregătită să zboare din nou la Kabul pentru evacuarea celorlalţi cetăţeni români atunci când aceştia vor putea ajunge în aeroportul internaţional. Cetăţeanul român evacuat va rămâne şi el momentan la Islamabad, urmând a fi adus în România la finalul misiunii aeronavei române.

Olandezii au plecat acasă cu avionul gol 

Potrivit oficiailor de la Ministerul de Externe, condiţiile de securitate deosebit de dificile şi periculoase din Kabul au făcut ca ceilalţi cetăţeni români aflaţi în Afganistan să nu poată ajunge la aeroportul din Kabul. Accesul către aeroport este îngreunat şi de procedurile de verificare de la diferite puncte de control şi de numărul ridicat de persoane interesate să ajungă la aeroport, iar intrarea în aeroport este în sine un proces complex, transmite Ministerul de Externe.

De altfel, există şi alţi cetăţeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluaţi de aeronavele trimise de statele lor. Sunt avioane ale unor state UE, aşa cum este de exemplu Olanda, care s-au întors goale miercuri în statele din care au plecat, pentru că cetăţenii lor nu se aflau încă la aeroport.

Pentru ceilalţi cetăţeni români care trebuie aduşi acasă, membrii din cadrul Celulei de criză interinstituţionale au efectuat demersuri complexe, pe canale specifice, pentru asigurarea transferului lor către aeroport, cât mai rapid şi în siguranţă, în măsura în care condiţiile de securitate din Kabul o vor permite. Însă pentru că românii aflaţi în Afganistan sunt în locaţii diferite, trebuie de asemenea corelate deplasările lor cu momentul în care se poate realiza îmbarcarea în aeronavă. Această sincronizare este foarte importantă deoarece, din cauza traficului aerian foarte aglomerat şi a condiţiilor imprevizibile de securitate, aeronava militară românească nu poate staţiona pe aeroportul din Kabul mai mult de o oră.

Fost director al Serviciului Român de Informaţii, Costin Georgescu susţine că echipa românească de intervenţie are la dispoziţie două metode de extragere a cetăţenilor români din Afganistan. "În primul rând este prevăzută folosirea unor elicoptere americane pentru ridicarea cetăţenilor români de la sediile instituţiilor pentru care lucrează", spune Costin Georgescu.

Este prevăzută folosirea unor elicoptere americane pentru ridicarea cetăţenilor români de la sediile instituţiilor pentru care lucrează Costin Georgescu fost director al SRI

 Această metodă de extragere este des folosită de aliaţi în această perioadă la Kabul, elicopterele americane fiind văzute în aer aproape fără încetare. "Apoi mai sunt avute în vedere chiar şi negocierile directe cu talibanii pentru ca aceştia să permită transferarea românilor la aeroport pe cale rutieră", a mai spus fostul director al SRI. 

Ar putea fi preluaţi şi afgani sau cetăţenii unor ţări aliate 

Celula de criză interinstituţională a efectuat demersuri pentru identificarea, validarea şi contactarea unui număr de cetăţeni afgani, foşti colaboratori ai trupelor române pe perioada desfăşurării misiunii acestora în Afganistan, respectiv studenţi bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptaţi la studii în România. În măsura în care aceştia vor putea fi contactaţi şi vor putea ajunge în aeroportul internaţional din Kabul, ei vor fi preluaţi pentru a fi evacuaţi cu aeronava militară românească. În plus, tot cu avionul Hercules al Forţelor Aeriene Române vor fi aduşi, pe cât posibil, în Europa şi câţiva cetăţeni ai unor ţări aliate care au solicitat acest lucru, dacă aceştia vor ajunge la aeroport. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite