Comisarul european pentru Justiţie: Recomandările MCV sunt fezabile, bine gândite şi merg în direcţia asigurării independenţei sistemului judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vera Jourova/ Foto: EPA
Vera Jourova/ Foto: EPA

Comisarul european pentru Justiţie, Vera Jourova, a declarat, vineri, la Bucureşti, că recomandările din raportul MCV sunt fezabile, bine gândite şi merg în direcţia asigurării independenţei sistemului judiciar.

„Comisia a venit cu nişte recomandări în raportul MCV după o analiză foarte detaliată a ceea ce se întâmplă în România, unde sunt lacunele, unde s-au făcut paşi în urmă în cadrul reformei şi unde identificăm unele riscuri în reformele actuale. Nu am formula aceste recomandări dacă nu am şti că România va lucra serios şi le va pune în aplicare, după ce va fi evaluat fezabilitatea recomandărilor. Noi credem că sunt fezabile, bine gândite şi merg în direcţia asigurării independenţei sistemului judiciar, care trebuie să fie stabil, durabil şi care va funcţiona ca un sistem în care cetăţenii pot avea deplină încredere”, a afirmat Jourova, întrebată dacă autorităţile de la Bucureşti trebuie să respecte recomandările din raportul MCV.

Curtea de Apel Piteşti a decis joi să sesizeze Curtea de Justiţie a Ununii Europene cu cinci întrebări privind caracterul recomandărilor din rapoartele MCV. Este a doua instanţă din România ce face acest lucru, în contextul modificărilor Legilor Justiţiei aduse de alianţa PSD-ALDE, ce au fost criticate dur în ultimul raport MCV.

Raportul (MCV) pentru România a fost extrem de critic la adresa Guvernului şi Parlamentului. Principalul capăt de acuzare: atacurile puterii asupra justiţiei. Ca urmare, Comisia Europeană ne cere să suspendăm „imediat” punerea în aplicare a legilor justiţiei. „Suspendaţi imediat toate numirile şi demiterile în derulare ale procurorilor de vârf”, ne mai cere Bruxelles-ul. 

Executivul comunitar arată că România a îndeplinit doar două din cele 12 recomandări emise de Comisie în raportul MCV din ianuarie 2017 (cele referitoare la Sistemul Prevent al Agenţiei Naţionale de Integritate şi Agenţia Naţională a Bunurilor Indisponibilizate) şi a adăugat alte recomandări extrem de dure. Mai exact, opt. Printre acestea se numără oprirea imediată a implementării legilor Justiţiei realizate de Comisia Iordache, precum şi a ordonanţelor de urgenţă emise de Guvernul Dăncilă, stoparea implementării Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, asumarea de către Parlament şi Guvern a recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi GRECO.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite