Exclusiv Cine a câștigat confruntarea televizată pentru Casa Albă. Profesor român din SUA. „A performat surprinzător de bine, a avut și replici strălucite”

0
Publicat:

Profesor de științe politice la University of Houston (SUA), Alin Fumurescu a analizat, pentru „Adevărul”, confruntarea televizată dintre cei doi candidați pentru Casa Albă, Donald Trump și Kamala Harris.

 Donald Trump și Kamala Harris/ FOTO: Getty Images
Donald Trump și Kamala Harris/ FOTO: Getty Images

„Dezbaterea Harris -Trump, inversul celei Biden-Trump”, consideră profesorul român, iar în continuare vine cu argumente în analiza sa.

Confruntarea care a avut loc în noaptea de marți spre miercuri le-a redeschis americanilor apetitul pentru poilitică, spune profesorul Alin Fumurescu.

„Mult-așteptata dezbatere a candidaților pentru Casă Albă tocmai s-a încheiat, așa că putem face, cu toate riscurile unor observații «la cald», un bilanț de etapă. După retragerea lui Biden, americanilor li s-a redeschis «gustul» pentru politică, așa că se anticipează că audiență a atins cifre record (așteptăm cifrele finale)”, spune el.

Lupta pentru Casa Albă este mai echilibrată ca oricând, consideră Alin Fumurescu. În aces sens, el îl citează pe Nate Silver, statisticianul cu cele mai corecte previziuni în politica americană.

Unde a punctat fiecare

„Nu voi repeta ceea ce s-a tot scris în materie de așteptări de la această dezbatere, atât în media americane cât și în cele românești (care-a sumarizat foarte bine discuțiile din SUA). S-a scris, bunăoară, că Harris și Trump ar fi acum «umăr la umăr». Da și nu. Da, dacă ne uităm la ultimele sondaje. Nu, dacă ne focalizăm mai mult pe « statele-cheie », printre care și Pennsylvania, statul ales pentru dezbatere, sau la « profetul alegerilor », sau la Nate Silver, staisticianul care a făcut până acum cele mai corecte previziuni – și nu doar în alegerile prezidențiale. Conform măsurătorilor acestuia, șansele lui Trump au crescut semnificativ în ultimele săptămâni. Da – majoritatea ochilor au stat pe Harris. Nu – și Trump a avut o «sarcină», accea de a nu se lasă provocat de Harris și de a demonstra nehotărâților că se poate controla (cât de cât) și că poate mai mult decât atacuri ad hominem”, mai spune el.

Alin Fumurescu consideră că de data aceasta confruntarea dintre cei doi a fost departe de așteptările experților. Ceea ce a deranjat a fost că ambii candidați au evitat întrebările dificile și au refuzat să iasă din zona de confort. Totuși, în opinia lui Fumurescu, candidata democraților a performat mai bine.

„Distanța dintre așteptări și realitate i-a surprins pe mulți. Deși amândoi candidații au ignorat cu desăvârșire întrebările cele mai inconfortabile și atacurile directe cele mai stânjenitoare (frustrant!), de această dată câștigătoarea, de la distanță, a fost Kamala Harris. Toți nehotaratii, dar chiar și suporterii ei așteptau cu sufletul la gură să vadă dacă îi poate ține lui Trump într-o dezbatere nescripitată. A performat surprinzător de bine, și a avut câteva replici strălucite”, adaugă expertul.

Trump e marele perdant

În schimb, Donald Trump a fost mai degrabă neconvingător. Chiar dacă a avut un început mai bun, treptat a sfârșit prin a fi dominat de contracandidata sa.

În contrast, Trump nu a putut decât să reproducă aceleași acuzații deja arhi-cunoscute. A reușit însă să nu se lase iritat cu asupra de măsură – ceea ce e, în cazul lui, o performanță. Chiar a dominat primele 15-20 de minute ale dezbaterii, dar treptat a început să piardă, în așa măsură încât până și Fox News, post simpatetic cu Trump a fost nevoit să recunoască evidență: a pierdut! (Se va discuta mult și bine despre cum mănâncă imigranții răi pisicile și câinii de companie!)”, mai spune Fumurescu.

O ultimă precizare a lui Alin Fumurescu. Kamala Harris a câștigat și la „impresia artistică”; în timă ce marele perdant a fost rivalul ei republican. 

„În ciuda declarațiilor, într-o asemenea dezbatere, majoritatea privitorilor nu sunt atenți la programe în sine, ci mai degrabă la « impresia artistică » lăsată de un candidat. Nu dacă știe ce spune despre un subiect sau altul, dar dacă pare că știe ce spune. Nu e despre substanță, ci despre impresia de substanță – dar și la acest capitol Harris a câștigat. Cum spuneam, de această dată, marele perdant n-a mai fost că dată trecută oponentul lui Trump, ci Trump însuși”, mai spune Fumurescu.

Totuși, nu este încă foarte clar dacă și în ce măsură rezultatele confruntării se vor regăsi în următoarele sondaje, dar mai ales în felul în care vor vota americanii pe 5 noiembrie. „Așteptăm sondajele post-dezbatere”, încheie Alin Fumurescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite