Cetăţenii români au dreptul la ajutoare sociale în Germania, potrivit unei decizii luate de un tribunal din această ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul social din landul Renania de Nord-Westfalia a decis că cetăţenii români au dreptul să primească un ajutor social din fondul „Hartz IV”, în urma deciziei pronunţate pe 28 noiembrie, informează RFI.

Decizia luată de tribunalul social din landul german a avut drept punct esenţial principiul european al nediscriminării între cetăţenii diferitelor state membre ale UE.

În urmă cu aproape o lună, pe 11 octombrie, aceeaşi instanţă a dat un verdict favorabil pentru o familie de imigranţi români care acţionase statul german în judecată pentru neacordarea de ajutoare sociale, cu toate membrii familiei încercaseră să-şi găsească un loc de muncă timp de aproape an de zile.

Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă a respins cererea familiei în anul 2010, dar tribunalul social din acest land a decis să acorde pentru prima dată beneficii din fondurile Hartz IV unor imigranţi români care nu şi-au găsit un loc de muncă. Astfel, verdictul din 11 octombrie specifică faptul că „imigranţii din UE, care rămân pe teritoriul Germaniei după o perioadă de căutare de muncă ce se dovedeşte fără speranţă din raţiuni obiective”, au dreptul la asigurarea acestui venit, citează RFI.

Decizia pronunţată joi este, prin urmare, o extinderea a celei din octombrie tribunalul „răsturnând practica uzuală de excludere a imigranţilor din România”  în ceea ce priveşte plata ajutoarelor sociale „Hartz IV”, pe baza unei excepţii din legea de protecţie socială.

Până la pronunţarea acestor două decizii, autorităţile din Germania refuzau ajutoarele sociale pentru imigranţii români invocând motivul că „venitul minim nu poate fi acordat unir cetăţeni care au reşedinţa în Republica Federală cu unicul scop de a găsi un loc de muncă”.   

Tribunalul social din landul Renania de Nord-Westfalia motivează decizia prin faptul că mecanismul automat de excludere al imigranţilor români de la plata ajutoarelor sociale este discriminatoriu şi încalcă principiul egalităţii între cetăţenii statelor membre. Statele din UE au dreptul să ia măsuri pentru a preveni „turismul social”, dar, aşa cum sunt acestea în legea de protecţie socială din Germania, aplicare lor nu este posibilă.

Germania va trebui să respecte o directivă europeană care cere solidaritatea ţării gazde, în speţă statul german, cu celelalte state comunitare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite