Cetățenia română va veni la pachet cu un card personalizat. Reguli mai stricte pentru străinii care vor cetățenie și pașaport românesc

0
Publicat:

Străinii care vor dori să obțină cetățenia română vor trebui să îndeplinească o serie de condiții prin care autoritățile urmăresc creșterea nivelului de securitate a documentelor ce dovedesc această calitate. Astfel, de la 1 septembrie, aceștia vor primi un card special.

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă

Cetățenii străini care vor solicita acordarea sau de redobândirea cetățeniei române și care vor fi soluționate favorabil, începând cu data de 1 septembrie, vor primi un card de cetățenie română, document care va fi personalizat de Centrul Național Unic de Personalizare a Pașapoartelor Electronice din cadrul Direcției Generale de Pașapoarte.

La data de 25.07.2024 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 100 pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative, care introduce modificări atât în ceea ce privește procesul de acordare/redobândire a cetățeniei române, prin creșterea nivelului de securitate a documentelor ce dovedesc această calitate, respectiv prin punerea în circulație a cardului de cetățenie română, cât și în procesul de soluționare a cererilor de eliberare a pașapoartelor românești. Astfel, cererile de acordare/ redobândire a cetățeniei române soluționate favorabil, începând cu data de 01.09.2024, vor avea ca rezultat eliberarea cardului de cetățenie română, document care va fi personalizat de Centrul Național Unic de Personalizare a Pașapoartelor Electronice din cadrul Direcției Generale de Pașapoarte”, informează reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

În același comunicat se mai mai precizează și că, în conformitate cu ordonanța citată mai sus, cererile de eliberare a pașapoartelor românești cu menționarea țării de domiciliu, depuse de persoanele care au dobândit sau redobândit cetățenia română și care nu au mai deținut, ulterior obținerii cetățeniei române, un pașaport românesc sau un act de identitate românesc, trebuie să fie însoțite și de certificatul de cetățenie, respectiv de cardul de cetățenie română.

Condiții noi pentru cei care se stabilesc în străinătate

Nu în ultimul rând, persoanele cărora, începând cu 1 seprembrie, li se va elibera cardul de cetățenie română și care vor dori să își stabilească domiciliul în străinătate, vor avea obligația să solicite, în termen de 3 ani de la data dobândirii/ redobândirii cetățeniei române, eliberarea unui pașaport românesc cu menționarea țării de domiciliu.

„Prin modificările legislative pe care le reglementează, Ordonanța de urgență a Guvernului nr.100/2024 asigură continuarea procesului de digitalizare a serviciilor publice oferite cetățenilor care necesită verificarea statutului juridic al persoanelor față de statul român. Astfel, specialiștii Direcției Generale de Pașapoarte și ai Direcției Generale pentru Tehnologia Informației din cadrul Ministerului Afacerilor Interne constituie prima platformă de cetățenie ce va fi integrată în platforma HUB de servicii a Ministerului Afacerilor Interne, până la operaționalizarea de către Autoritatea Națională pentru Cetățenie a sistemului informatic de evidență a cardurilor de cetățenie română”, se mai precizează în comunicatul MAI.

Alte modificări importante

În sfârșit, o altă modificare importantă adusă de ordonanța sus-menționată vizează reglementarea Sistemului informatic de evidență a datelor despre cetățenia română din Registrul Național de Evidență a Pașapoartelor Simple, sistem administrat de Direcția Generală de Pașapoarte și constituit pe baza:

„a) datelor și documentelor cu privire la cetățenia română, în cazul persoanelor care au parcurs procedura de redobândire a cetățeniei, conform Decretului-lege nr.137/ 1990 privind unele dispoziții referitoare la cetățenie română și art.37/ art.35 din Legea cetățeniei române nr.21 /1991, în forma în vigoare până la data de 18 iunie 2002; b) datelor și documentelor cu privire la cetățenia română, în cazul persoanelor care se regăsesc în evidențele Direcției Generale de Pașapoarte și care, începând cu anul 1949, au urmat proceduri administrative de competența Direcției Generale de Pașapoarte”, e un alt detaliu menționat în comunicat.

Potrivit sursei citate, platforma de cetățenie va conține, atât datele din Sistemul informatic de evidență a datelor despre cetățenia română din Registrul Național de Evidență a Pașapoartelor Simple, cât și datele despre acordarea, redobândirea, retragerea cetățeniei române, respectiv renunțarea la cetățenia română, generate de Ministerul Justiției, Autoritatea Națională pentru Cetățenie și misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până la data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 100/2024, și care se regăsesc doar în evidențele informatice ale Direcției Generale de Pașapoarte.

„De la data asigurării infrastructurii tehnice necesare, datele de pe Platforma de cetățenie vor putea fi accesate, în timp real, de autoritățile competente în materie de stare civilă, documente de identitate și pașapoarte, dar și de alte autorități care, conform atribuțiilor legale, au nevoie de datele despre cetățenia română, aspect care va conduce la optimizarea timpilor de furnizare a serviciilor publice care presupun confirmarea statutului de cetățean român în cazul persoanelor care nu dețin un document valabil care să facă dovada cetățeniei române, conform Legii nr.21/1991 a cetățeniei române, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, mai informează MAI.

Cazierul judiciar, mai ușor de obținut online

Anterior, începând cu data de 1 august, HUB-ul Ministerului Afacerilor Interne şi-a îmbunătăţit secţiunea de obţinere a cazierului judiciar online prin integrarea acestuia cu sistemul de achiziţii publice naţionale (SEAP), informează Agerpres.

„Noua integrare permite utilizatorilor să obţină cazierul judiciar rapid, eliminând timpul de aşteptare şi deplasările la ghişeele clasice. Acum, utilizatorul îşi poate transmite direct din contul său cazierul judiciar în format electronic, semnat cu certificat digital calificat, către sistemul de achiziţii publice naţionale (SEAP). Această funcţionalitate contribuie major la transparentizarea procedurilor de achiziţie publică şi simplificarea administrativă, asigurând un proces eficient şi sigur pentru toţi utilizatorii", informează MAI.

Conform sursei citate, MAI a implementat şi posibilitatea de a trimite cazierul judiciar online către o adresă de email. Astfel, prin această opţiune creşte semnificativ modalitatea de accesare a acestui tip de documente de către cetăţean.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite