Cele mai bune îngheţate din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai bune îngheţate din România
Cele mai bune îngheţate din România

Comercianţii îşi adaptează reţetele în funcţie de gusturile clienţilor, care nu se mai mulţumesc doar cu o vafă de la chioşcul de lângă scara blocului. Există mii de arome, de la

Comercianţii îşi adaptează reţetele în funcţie de gusturile clienţilor, care nu se mai mulţumesc doar cu o vafă de la chioşcul de lângă scara blocului.

Există mii de arome, de la clasice la exotice, şi numeroase moduri de preparare. "Adevărul" vi le arată pe cele mai interesante.

Îngheţate cu nume braziliene la Cluj, cu nume de zei indieni la Bucureşti, cu aromă de ice coffee la Timişoara, la cupe sau la cornete, cu siropuri şi glazuri, cu fructe naturale sau glasate, cu biscuiţi sau napolitane şi bucăţele de ciocolată.

A venit sezonul gelateriilor, al teraselor, iar vremea pe care am avut-o în ultimele câteva zile ne face să visăm la evadări răcoroase.

În ţară, un glob apetisant de îngheţată, cu orice aromă ar fi aceasta, costă în jur de doi lei, în timp ce la Bucureşti, la cofetării sau gelaterii, preţul este mai degrabă de ansamblu şi variază de la 8 la 13 lei.

Cu toată pofta, atenţie la numărul de calorii, dar fiţi şi cumpătaţi, pentru că altfel aţi putea să tuşiţi o săptămână întreagă. (Material realizat cu sprijinul corespondenţilor "Adevărul")

Într-o zi călduroasă de vară, îngheţata devine cel mai bun prieten. Descoperiţi locuri şi preţuri cu cele mai atrăgătoare şi răcoritoare îngheţate din ţară

În Bucureşti, iubitorii acestui produs se întâlnesc cu el în supermarketuri, în malluri şi magazinele benzinăriilor.

În cofetării şi restaurante e servită cu precădere cea italiană de fructe sau ciocolată asortată cu frişcă.
În Capitală se găseşte numai îngheţată industrială. Mai există restaurante care servesc parfait cu preţuri de la zece lei în sus.

Gelateria din Focşani

"Sapore Italiano", în traducere "Gustul italian", este unica gelaterie din Focşani. Localul a fost deschis în octombrie anul trecut de Crina şi Sorin Răileanu, doi tineri focşăneni care au lucrat şi s-au specializat în domeniu în Italia.

"Îngheţata este producţie proprie. În afară de zahăr şi de lapte, aducem totul din Italia. Cel mai mare succes îl are îngheţata casei, Corleone, care este reţeta noastră", ne-a spus Răileanu.

Preţul este acelaşi pentru toate îngheţatele, 2 lei. Copiii, atraşi de îngheţatele cu forme de şoricei sau albinuţe, vin în grupuri la gelaterie.

"Ne-am deschis gelateria deoarece în Focşani se simţea lipsa uneia. Dar cred că mai uşor ne-ar fi fost în Italia, deşi concurenţa este mult mai mare, pentru că aici, de exemplu, chiriile sînt mai mari ca în occident", a mai spus Sorin Răileanu.

"Ice Coffee" de Timişoara

Timişorenii au prins gustul reţetelor exotice de îngheţată şi cumpără zilnic zeci de kilograme. Cea mai bine vândută îngheţată este produsă de gelateria italienă Timi's IceCoffee după o reţetă privată care are la bază fructe naturale, fără coloranţi şi arome artificiale.

"Producem doar pentru noi şi facem diverse sortimente, acum avem îngheţată de portocale cu morcovi şi la fel de plăcută e şi cea de măr verde", a spus directorul gelateriei, Lăcrămioara Istrate. O cupă de îngheţată costă 2 lei.

Îngheţata veneţiană din Arad

Arădenii sunt de părere că cea mai bună îngheţată din oraş poate fi consumată la Gelateria Veneţia, din cartierul Aurel Vlaicu.

Clienţii sunt atraşi de varietatea mare de sortimente, dar şi de combinaţiile de îngheţată, frişcă, topping şi fructe.

Cele mai căutate îngheţate, pe lângă cele de vanilie şi ciocolată, sunt cele cu gusturi exotice, cum ar fi ananas, banane, mango, pepene, kiwi, struguri, dar şi cele de mentă, fistic, migdale, toate combinate cu fructe confiate dar şi proaspete.

Malaga de Cluj

În aceste zile toride de vară, clujenii nu merg la Bowling Club, de pe Bulevardul 21 Decembrie, pentru a juca popice ci pentru a se răsfăţa cu cea mai bună îngheţată din oraş.

"Avem clienţi care vin zilnic aici să mănânce", spune chelneriţa blondă care prepară o cupă uriaşă de îngheţată cu 2 lei globul. Desertul este făcut după reţete italiene originale la laboratorul "Dolce Vita".

Pe lângă sortimentele tradiţionale la Bowling Club se găseşte şi îngheţată exotică, Mandarinetto, Pescahoncia, Bulcaos, Variegato Amarine, Malaga şi multe altele.

Răcoreşte-te cu Mozart

În Oradea, cel mai bun desert se mănâncă la Gelateria Mozart, din complexul comercial Lotus. Patiserii gelateriei au un adevărat cult pentru îngheţata italiană, pe care o prepară în laboratorul propriu.

Reţetele sunt aduse de patronii cofetăriei, italieni stabiliţi în urmă cu doi ani la Oradea. Cele 50 de sortimente de îngheţată, care redau adevăratul gust al fructelor proaspete, al ciocolatei sau a altor bunătăţi delicioase, se vând la un preţ de 3 lei pe glob.

Asta spre deosebire de alte gelaterii din oraş, unde globul de îngheţată se vinde cu 1,5 şi 2 lei.

Aroma Indiei, în îngheţata elefant

Cafeneaua Krishna de pe Bulevardul Kogălniceanu se inspiră din tradiţiile orientale şi pune la dispoziţia clienţilor săi cafele şi ceaiuri de toate tipurile, narghilele de toate tipurile, chiar şi cu votcă, vin, absint şi lapte.

Piesa de rezistenţă a Krishna Caffe este meniul cu îngheţată, în jur de 20 - 30 de sortimente, care poartă nume indiene, chiar şi de zei. Dulcele desert este servit în format "jumbo", sau pe româneşte, îngheţată-elefant, care are 30 de centimetri înalţime. Preţul: 13 lei porţia.

Preţuri medii ale îngheţatei

Bucureşti: 10-13 lei
Cluj: 2 lei
Timişoara: 2 lei
Suceava: 2 -15 lei
Iaşi: 2-10 lei
Oradea: 3 lei

(Material realizat cu sprijinul corespondenţilor "Adevărul")

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite