Ce pedepse au primit vinovaţii de tragedii asemănătoare cu cea a incendiului din Clubul Colectiv
0Incendii asemănătoare cu cel care a avut loc în clubul Colectiv, tragedie care a condus la moartea a 30 de persoane şi la rănirea altor peste 150, au fost cauzate fie de echipamente de antifonare ieftine, fie de spectacole pirotehnice neautorizate, fie chiar de incendiere intenţionată. Pedepsele celor găsiţi vinovaţi variază de la mii de ani de închisoare, daţi de un tribunal american, până la demiterea în masă a autorităţilor, în Rusia.
În incendiul din Clubul Colectiv din Bucureşti, care a avut loc vineri seară, 30 de oameni şi-au pierdut viaţa, alţii peste 150 fiind răniţi. Din nefericire incendiul din clubul de noapte bucureştean a intrat într-un clasament macabru al celor mai grave incendii produse în cluburile de noapte, din ultimii 75 de ani. Iată care sunt pedepsele pe care le-au primit managerii cluburilor şi alţii responsabili de decesele în masă care au avut loc din cauza neglijenţei sau a incendierii intenţionate.
Incendiu într-un club din Brazilia – proprietarul a încercat să se sinucidă
În ianuarie 2013, un incendiu a provocat moartea a peste 200 de persoane la clubul Kiss din oraşul Santa Maria, sudul Braziliei. Anchetatorii au afirmat că spuma antifonică de pe tavan a luat foc şi a emis gaze toxice care au ucis rapid participanţii la o petrecere studenţească.
Cei doi proprietari ai clubului de noapte şi doi membri ai formaţiei care cânta în club în momentul incidentului au fost arestaţi şi acuzaţi de ucidere din culpă. Unul dintre proprietari a încercat să se sinucidă, în timp ce încă era tratat pentru arsuri la spital, însă un ofiţer de poliţie l-a împiedicat, potrivit Wikipedia.
Vina pentru incendiul dintr-un club rusesc a fost aruncată şi pe autorităţi
În 2009, luna decembrie, aproximativ 152 de persoane au murit într-un incendiu izbucnit în clubul Hromaia Loşad (Calul Şchiop) din Perm, în Rusia. Flăcările s-au declanşat când un foc de artificii a aprins tavanul de plastic decorat cu ramuri. La două zile după incendiu, patru suspecţi au fost puşi sub acuzare. Un al cincilea suspect, care deţinea 85% din acţiunile clubului, a fost rănit grav în incendiu, decedând la patru zile de la incident, din cauza arsurilor ce cuprindeau peste 80% din corpul său.
Premierul de atunci al Rusiei, Vladimir Putin, a recunoscut că şi autorităţile locale şi federale sunt parţial responsabili pentru incendiu. Şapte oficiali au fost demişi din cadrul Autorităţii de Siguranţă şi Stingere a Incendiilor din Perm, inclusiv şeful şi toţi adjuncţii săi.
Sute de mii de dolari în compensaţii pentru familiile victimelor, în Thailanda
Chiar la începutul anului 2009, un foc de artificii de Revelion a declanşat un incendiu în clubul Santika din Bangkok, Thailanda, provocând moartea a 67 de persoane şi rănirea multor altora. Victimele au suferit arsuri grave şi au inhalat fum, dar multe persoane au murit strivite în busculada creată de panică. Curtea Penală a găsit vinovate de neglijenţă două persoane, proprietarul clubului şi proprietarul companiei ce a furnizat iluminarea şi sistemul de sonorizare, condamnându-le la trei ani de închisoare. Proprietarul sistemelor de iluminat şi de sonorizare a trebuit să plătească şi 240.000 de dolari compensaţii pentru cinci familii ale victimelor, care depuseseră plângere împotriva lui.
La sfârşitul anului 2004, în decembrie, la Buenos Aires, Argentina, un incendiu a ucis 194 de persoane în clubul supraaglomerat Cromagnon Republic, după ce un foc de artificii a aprins spuma cu care era capitonat tavanul. Proprietarul clubului, Omar Chaban, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru provocarea incendiului şi pentru mită, iar managerul formaţiei care concerta în seara tragediei a primit 18 ani de închisoare. Alte persoane au primit pedepse mai mici.
Incendiu asemănător cu cel din clubul Colectiv – 15 ani de închisoare pentru patronul Station
În februarie 2003, un incendiu la clubul Station Warwick din Rhode Island, în Statele Unite, a omorât 100 de persoane şi a rănit peste 200. La fel ca în cazul clubului Colectiv din Bucureşti, artificiile folosite de o formaţie de muzică au aprins spuma inflamabilă din interiorul clubului.
Tribunalul l-a condamnat pe managerul trupei la 15 ani de închisoare, 4 cu executare, 11 cu suspendare, pentru rolul său în incendiu. Patronii clubului au fost şi ei condamnaţi, unul la fel ca managerul trupei, la 15 ani închisoare, dintre care 4 cu executare şi 11 cu suspendare. Al doilea patron a primit o sentinţă cu suspendare de 10 ani şi 500 de ore de muncă în folosul comunităţii.
Incendiere intenţionată a unui club suedez din cauza unui conflict
În octombrie 1998, un incendiu provocat intenţionat la o discotecă supraaglomerată din oraşul suedez Goteborg s-a soldat cu 63 de morţi şi aproximativ 200 de răniţi. Focul fusese pornit de patru adolescenţi, cu vârsta între 17 şi 19 ani, cărora li se refuzase accesul în club în urma unui scandal. Toţi cei patru au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi cu până la opt ani închisoare, cel mai puţin primind minorul care a trebuit să execute trei ani într-o şcoală de corecţie.
În 1996, martie, flăcările izbucnite în clubul Ozone din Quezon City, Filipine, au ucis 162 de persoane. Multe dintre victime erau studenţi care sărbătoreau sfârşitul anului universitar. Şase persoane din partea companiei care s-a ocupat de organizarea evenimentului au fost judecate şi găsite vinovate de imprudenţă. Preşedintele companiei şi contabilul au fost condamnaţi la patru ani de închisoare cu executare şi amendaţi cu 25 de milioane de pesos, fiecare. De asemenea, şapte oficiali din guvernul local au fost găsiţi vinovaţi de corupţie şi acuzaţi de neglijenţă în acordarea permiselor de funcţionare, la fel şi proprietarii clubului.
Mii de ani de închisoare pentru un american gelos
Tot în martie, dar în 1990, un incendiu provocat intenţionat la clubul Happy Land din cartierul new-yorkez Bronx s-a soldat cu 87 de morţi. Focul a izbucnit când un bărbat furios pe iubita lui a stropit cu benzină singura ieşire din club şi i-a dat foc, după care a blocat poarta metalică din faţă, astfel că oamenii au rămas blocaţi. Atacatorul a fost acuzat de 174 de capete de acuzare, câte două pentru fiecare victimă şi a fost găsit vinovat, primind, pentru fiecare cap de acuzare, sentinţa maximă, de 25 de ani. Astfel a primit un total de 4.350 de ani de închisoare. Totuşi, potrivit legii americane, el este eligibil pentru eliberare condiţionată în noiembrie 2016.
În 1942, în noiembrie, a avut loc cel mai grav incendiu dintr-un club de noapte din istoria Statelor Unite ale Americii. În flăcările izbucnite la clubul Cocoanut Grove din Boston au murit 492 de persoane. Tragedia de la unul dintre cele mai populare cluburi din Boston a condus la adoptarea unor noi reglementări în domeniu, precum sistemele de stropire antiincendiu şi ieşiri accesibile. Proprietarul, ale cărui relaţii au permis funcţionarea clubului încălcând standardele de securitate, a fost condamnat pentru 19 omoruri prin imprudenţă (19 victime au fost alese aleatoriu pentru a reprezenta decedaţii). El a primit o sentinţă de 12-15 ani în închisoare, din care a executat patru ani înainte de a fi graţiat, pe tăcute, de guvernatorul statului. În 1946, distrus de cancer, patronul a fost eliberat, declarând că-şi doreşte să fi murit cu ceilalţi în incendiu. Nouă săptămâni mai târziu a murit.
Mai multe ştiri despre incendiul de la Clubul Colectiv
Incendiu în Club Colectiv. Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii Goodbye to Gravity, au murit
Incendiu Club Colectiv. Este nevoie de sânge! Unde puteţi dona chiar acum