Ce a declanșat furia elevului care și-a înjunghiat profesoara. Ce s-ar ascunde în spatele acestui gest șocant
0Psihologul Bianca Pescaru este de părere că incidentul de la Colegiul Național „Ion Creangă” din Capitală, în care un elev de clasa a X-a și-a înjunghiat profesoara, nu a fost nicidecum o simplă întâmplare. Ea a vorbit despre ce s-ar putea ascunde, de fapt, în spatele gestului adolescentului.

Psihologul a analizat, luni, în cadrul emisiunii „Proiect de Ţară: România”, de la Prima News, cazul elevului din București, săptămâna trecută, și-a atacat profesoara cu un cuțit, chiar în timpul orei, sub privirile îngrozite ale colegilor săi. Bianca Pescaru a vorbit despre factorii care au dus un copil în pragul depresiei și al acceselor de furie necontrolată.
„Sunt mai mulţi factori care converg, care pregătesc mentalitatea şi dezvoltarea din punct de vedere psihologic a unui copil care ajunge să aibă o astfel de manifestare, deci nu este un incident pur şi simplu întâmplător şi, într-o situaţie de genul acesta, este foarte important să analizăm şi să înţelegem care au fost toţi factorii care au dus ca un copil să aibă depresie, accese de furie. Să înţelegem ce nu s-a făcut bine din aceşti factori care au conlucrat să se ajungă la o astfel de situaţie”, a spus ea.
Presupuse probleme în familie
Bianca Pescaru a continuat spunând că mediul familial este esențial în dezvoltarea copilului. Așadar, este foarte probabil ca de acolo să pornească un diagnostic din punct de vedere psihiatric sau psihologic. Chiar și cu intervenția timpurie a unui psiholog, comportamentul părinților și al familiei rămâne un factor decisiv.
„Copiii au diagnostic din punct de vedere psihiatric sau psihologic pentru că ceva din mediul familial nu este ok şi tocmai de aceea în cazul copiilor lucrăm în strânsă colaborare cu familia şi cu părinţii pentru că o simplă consiliere, şedinţă de terapie nu sunt neapărat de ajutor dacă nu se schimbă lucrurile din mediul familial care au făcut copilul să ajungă în această depresie”, a precizat Bianca Pescaru, citată de news.ro
La polul opus, psihologul a susținut că un mediu familial sănătos îi ajută, în general, pe copii și adolescenți șă treacă peste eșecuri.
„Există mulţi copii care nu reuşesc să îşi atingă obiectivele şi care nu ajung să aibă depresie, dacă au părinţii care sunt o bază de siguranţă din punct de vedere emoţional, care le normalizează eşecul. Evident că copilul nu ajunge la depresie şi nici la reacţii din acestea violente”, a continuat ea.
Bianca Pescaru a mai adăugat că depinde foarte mult de ce va arăta expertiza psihologică în cazul de față.
„Este important să se facă o expertiză ca la carte, să se excludă posibile alte cauze care ar fi putut să îl afecteze pe copil şi să îl facă să se ducă spre astfel de manifestări. Sunt aceste diagnostice psihiatrice, probleme de natură medicală, care ar putea fi posibile explicaţii în aceste comportamente”, a mai spus psihologul.