Psihiatru, despre ce l-ar fi determinat pe elev s-o înjunghie pe profesoara de japoneză: „A fost victima hărțuirii înainte, s-a temut“

0
Publicat:

"La 16 ani oamenii sunt capabili de crimă. Dar foarte rar, și de la adăpostul unor trăsături foarte aparte de personalitate. Ce e atipic la poveste?", se întreabă psihiatrul Gabriel Diaconu în cazul elevului care a înjunghiat o profesoară în timpul orei, în București.

Colegiul Național Ion Creangă din București FOTO DAUI.ro
Colegiul Național Ion Creangă din București FOTO DAUI.ro

Într-o postare pe pagina sa de socializare, specialistul explică motivele care ar fi putut conduce la gestul șocant al adolescentului.

"Dar de ce simte nevoia un copil să arate că e capabil de violență? Așa, de nebun?

Nu, foarte rar de nebun.

De obicei e pentru că a fost victima hărțuirii și a bullying-ului înainte. De obicei e pentru că acasă trăiește într-un mediu ne-securizant. De obicei e pentru că îi vine greu să socializeze, să formeze relații de grup, drept urmare se refugiază într-un spațiu imaginar unde se recompune narcisic: e dezirabil, puternic, e splendid în agresivitate și violență, are să le-arate el cât de bărbat poate fi la o adică. Să le arate cui? Celor care au râs de el, care l-au ridiculizat.

Reacția la ridicol a copiilor e totală. N-au instrumente orizontale de-a lateraliza, de-a relativiza umilința de grup. Astfel că se duc într-o verticală a regresiei, acolo unde acumulează furie, neputință și nutresc răzbunare", arată medicul.

Totodată, Gabriel Diaconu spune că este foarte important ca "o justiție terapeutică să se uite mai atent la biografia lui. Să privească mai atent la comportamentul lui, posibil la simptomele lui psihologice de distress. Să mizeze – dacă se poate – pe reabilitare, nu pe pedeapsă".

"Dacă intenția e letală, vor acționa cu vârful, nu cu lama"

Analizând întâmplarea șocantă petrecută la Colegiul Național Ion Creangă, medicul spune că deocamdată "nu știm mai nimic de biografia sau lanțul motivației la făptuitor".

"La 16 ani oamenii sunt capabili de crimă. Dar foarte rar, și de la adăpostul unor trăsături foarte aparte de personalitate. Ce e atipic la poveste?

Felul în care-a pus cuțitul. Pentru că a avut frână. Și pentru că nu degeaba le zicem cuțitelor ”obiecte tăietor înțepătoare”. O analiză a felului în care oamenii folosesc cuțitele pentru a răni arată că mai degrabă, dacă intenția e letală, vor acționa cu vârful, nu cu lama. Și vor ataca frontal, nu pozițional. Vor lovi de mai multe ori, nu o singură dată.

Dar acestea sunt deja detalii psihologic-criminologice", arată psihiatrul.

Copilul bravează, e confuz

În postarea sa, medicul explică și de ce simt oamenii nevoia să umble cu un cuțit la ei. Psihiatrul spune că, de multe ori, nu fac acest lucru pentru a iniția o agresiune, ci pentru a se apăra de diverse forme de violență.

"Viața nu e ca în filme. Oamenii nu umblă cu arme la ei, de cele mai multe ori, ca să sară la bătaie, ca să inițieze agresiune. De obicei oamenii ”se înarmează” în scopul de-a se apăra de varii forme de violență.

Copilul ăsta care acum probabil bravează, e confuz după ce și-a atacat profesoara, e același copil care într-o bună zi, în ultima zi a vieții lui când umbla prin viață fără un șiș în buzunar, s-a temut. S-a temut că n-are destulă minte. S-a temut că n-are destulă forță. S-a temut că e insuficient, că nu e îndeajuns. Astfel că arma, că-i briceag, că-i șiș, că-i cuțit de întins untul pe pâine, a devenit un accesoriu compensator.

Accesoriul compensator e menit să ”echilibreze șansele” într-un conflict. Cu siguranță agresorul nu țintea să echilibreze șansele într-un conflict profesoral cât stradal. Drept urmare e foarte posibil că, la liceul Ion Creangă, nu e nici singurul, și nici cel mai mare, cuțitar. E doar unul dintre adolescenții care simte că e bine să-și etaleze dominanța, sau să-și ascundă anxietatea, folosind un instrument al violenței", spune medicul.

Adolescentul a fost reținut pentru 24 de ore

Incidentul șocant a avut loc la una dintre cele mai bune școli din București. Profesoara de limba japonează a anunțat un test, ceea ce i-a supărat pe elevi. Unul dintre băieți a scos din rucsac un cuțit de bucătărie și a rănit-o pe femeie. Aceasta a fost dusă la spital, unde nu a rămas internată, în timp ce băiatul a fost luat de polițiști și audiat, ulterior fiind reținut pentru 24 de ore. Conform unor surse din anchetă, adolescentul ar fi trecut printr-un episod depresiv.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite