Cazul Raisa: Firma care ar trebui să plătească despăgubirile este în insolvență. „Cât timp asiguratorul e mort și îngropat, nu ai ce să îi mai faci”

0
Publicat:

Magistrații care au judecat cazul Raisa au decis acordarea unor daune de 700.000 de euro către familia fetiței, suma urmând să fie plătită de firma de asigurări care încheiase polița RCA pe numele polițistul condamnat.

Colaj foto cu imaginea polițistului și a celor două fetițe, dintre care una decedată
Polițistul care a provocat accidentul a fost condamnat la 3 ani de închisoare

Concret, 500.000 de euro ar trebui să ajungă la părinții Raisei, fetița de 13 ani ucisă de polițist, în timp ce alți 200.000 de euro să ajungă la mama celeilalte copile rănite în accident, potrivit minutei Curții de Apel București.

Mașina de poliție cu care circula agentul avea polița RCA de la societatea City Insurance, firmă aflată în faliment din februarie 2022.

Amintim că în luna noiembrie a anului trecut, Ministerul Finanțelor a modificat Legea privind Fondul de Garantare a Asiguraților, principala măsură fiind de eliminare a plafonului pentru despăgubirea păgubiților firmelor aflate în faliment, în speță City Insurance și Euroins.

În prezent, FGA efectuează plăți din disponibilitățile sale, constituite în principal din contribuțiile asigurătorilor, cu respectarea plafonului de garantare prevăzut de lege, stabilit în prezent la un cuantum de 500.000 lei per creanță de asigurare.

Prin modificările aduse legii FGA în noiembrie 2023, se propunea eliminarea plafonului actual de 500.000 de lei, în cazul persoanelor prejudiciate RCA, plățile urmând a fi efectuate de către Fond „în limita unui plafon de garantare care este dat de nivelul limitei maxime de răspundere a asigurătorului care a încheiat contractul RCA, adică cea mai mare valoare dintre limita de răspundere prevăzută în legislaţia aplicabilă locului de producere a accidentului şi cea prevăzută în contractul RCA”.

Implicat în cazul Raisa, avocatul Adrian Cuculis, care a reprezentat familiile victimelor, a precizat, pentru Digi24.ro, că acestea vor primi maximum 100.000 de euro, bani ce vor veni din partea statului, prin FGA.

„Nu poate să fie obligat șoferul la plata unei despăgubiri atât timp cât există răspundere civilă pentru fapta proprie (n.r. Adică are poliță RCA valabilă). Cât timp asiguratorul e mort și îngropat, nu ai ce să îi mai faci”, a adăugat avocatul. Astfel, familiile victimelor ar urma să primească doar 100.000 de euro, deși instanța a stabilit ca daunele morale să fie de 700.000 de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite