Cât de letale sunt pistoalele cu bile şi alte arme neletale. Punctul nevralgic al sistemului prin care se obţine permisul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul bărbatului care şi-a executat nevasta cu un pistol cu bile repune pe tapet problema spinoasă a autorizării armelor aşa-zis neletale. Specialiştii spun că legea actuală este destul de exigentă în privinţa obţinerii permisului de port armă şi că următorul pas ar fi interzicerea totală la deţinere a acestui tip de arme de către persoanele fizice.

Orbit de gelozie, un bărbat şi-a executat soţia la locul de muncă. Pistolul era unul cu bile de cauciuc, însă folosit de aproape s-a dovedit letal. Asta deşi, pistoalele sau revolverele cu bile din cauciuc sunt considerate neletale, pentru că, teoretic, proiectilul din cauciuc poate provoca, cel mult, răni superficiale.

Tragedia de marţi s-a produs pe fondul geloziei, din primele cercetări. Sătulă de crizele soţului, femeia, mama unei fetiţe de 9 ani, plecase de acasă, însă bărbatul nu a putut accepta asta, a urmărit-o la firma la care amândoi lucrau şi a împuşcat-o cu sânge rece. Câteva ore mai târziu, agresorul a fost găsit împuşcat, cu aceeaşi armă, într-o locuinţă din comuna Ştefan Vodă, din Călăraşi.

Specialiştii în armament spun că legislaţia actuală, adoptată chiar anul trecut pentru a corespunde reglementărilor europene, este mult mai restrictivă decât cea veche.

„Legea actuală este destul de restrictivă, de natură să ne ofere pârghiile unui control eficient al armelor. Dar anumite incidente sunt aproape imposibil de prevenit. Următorul pas ar fi să le interzicem. Sau ar mai fi o măsură intermediară, pe care noi am propus-o chiar şi în cazul legislaţiei actuale, dar nu a fost luată în considerare. Am propus ca armele să nu poată fi scoase din domiciliu. Adică persoana să primească dreptul de a deţine arma doar la domiciliu, în scop de autoapărare, să nu o poată folosi pe stradă sau în alte locuri. Dar mă îndoiesc că în cazul celui care şi-a ucis soţia, apoi s-a sinucis, persoana respectivă ar fi respectat interdicţia”, a explicat, pentru „Adevărul”, comisarul-şef  Daniel Cosgârea, specialist în Direcţia Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase (DAESP).
 
Potrivit acestuia, la nivel naţional sunt 65.363 de permise de port armă, dintre care 58.600 pentru arme neletale.

Legea permite poliţiei să dispună reevaluarea psihologică a titularului unui permis, dar experţii susţin că e foarte greu de depistat cine reprezintă într-adevăr un pericol. „Am avut sub zece cazuri în care Poliţia a suspendat dreptul de a folosi arma şi a dispus reevaluarea psihologică. A fost vorba de cazuri  în care poliţiştii au obţinut date şi informaţii despre persoanele respective. Dacă este vorba despre un pericol pentru ordinea publică, Poliţia dispune direct anularea permisului de port armă. Adică dacă respectivul a comis o faptă cu violenţă, se află în stări conflictuale, dacă împotriva lui au fost depuse reclamaţii. Cazul cel mai elocvent este Vlădan. Până să fie împuşcată de soţ, soţia depusese patru reclamaţii împotriva lui. Dar poliţiştii care le-au analizat nu au considerat că Gheorghe Vlădan este un pericol şi n-au luat nicio măsură. Şi ştim la ce s-a ajuns”, a conchis specialistul.

Avizul psihologic, punctul nevralgic

Psihologii atrag atenţia că punctul nevralgic al autorizării folosirii armelor sunt chiar testele psihologice la care sunt supuşi posesorii de permis de port armă.

„Punctul critic la autorizarea pentru arme este avizul psihologic. Multe probleme ţin şi de educaţie. Accentul trebuie pus pe testarea psihologică. Trebuie să fie mult mai riguroasă, adică nu doar o simplă formalitate aşa cum se întâmplă de multe ori. Testele trebuie să fie adaptate, pentru a evidenţia exact problemele care ar putea să apară. Adică, o situaţie de viaţă, un şoc puternic, o depresie pot afecta comportamentul unei persoane. De foarte multe ori aceste teste sunt superficiale. Dacă o persoană a trecut testul psihologic şi peste câteva luni împuşcă pe cineva înseamnă că a avut o problemă pe care testarea psihologică nu a reuşit să o detecteze. Dar sunt şi excepţii. Sunt persoane echilibrate care iau testul, dar o traumă le poate schimba total comportamentul şi pot ajunge la gesturi extreme”, spune psiholog Keren Rosner.

La rândul său, sociologul Alfred Bulai confirmă că orice armă neletală se poate dovedi letală, motiv pentru care accesul la acestea ar trebui să fie drastic limitat.

„Problema este chiar aceasta: armele neletale pot fi letale. Şi praştia şi o simplă piatră pot fi letale. Dacă omori pe cineva cu astea responsabilitatea este exact aceeaşi ca în cazul unui pistol cu bile pentru care ai nevoie de permis. Problema este că avem nevoie de educaţie civică la nivelul societăţii. Adică cei care poartă arme trebuie să facă dovada că sunt într-adevăr responsabili. Trebuie cultivat un anumit grad de responsabilitate. Dacă tragi cu pistolul în nevastă înseamnă că ai nişte probleme şi nu trebuie să ai acces la o armă. Punem, de exemplu, tot felul de etichete pe jucării dacă au părţi mici şi pot fi înghiţite, dacă sunt periculoase, dar în schimb spunem că arma e neletală şi poţi să o iei fără probleme, numai să ai grijă cum o foloseşti. Mi se pare cam disproporţionat. Este nevoie de mai multe filtre ca armele să nu ajungă pe mâna cui nu trebuie, chiar dacă sunt considerate neletale”, a explicat sociologul. 

Cine poate deţine o armă neletală

Armele neletale pot fi cumpărate doar de cei care au cazierul curat. Astfel, doritorii trebuie să depună o cerere la Poliţie, alături de rezultatele testelor psihologice şi medicale. În plus, este nevoie de un certificat de absolvire a unui curs de instruire teoretică şi practică în domeniul armelor şi muniţiilor, organizat de o persoană juridică autorizată în acest sens. Solicitarea este aprobată după o analiză a poliţiştilor de la Serviciul Arme.
 

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite