Carrefour: În magazinele noastre nu au fost găsite şi confiscate produse din carne degradată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carrefour România respinge informaţiile potrivit cărora în urma unor controale ale Poliţiei în magazinele acestui lanţ ar fi fost găsite şi confiscate produse din carne degradată.

„Carrefour România respinge infornaţiile potrivit cărora în urma unor controale ale Poliţiei în magazinele noastre ar fi fost găsite şi confiscate produse din carne degradată. De asemenea, Carrefour România îşi asigură încă o dată clienţii că produsele sale respectă toate normele în vigoare referitoare la siguranţa alimentară şi că toată atenţia noastră se îndreaptă către oferirea de produse de calitate la preţuri accesibile”, precizează reprezentanţii companiei.

Control fulger făcut de poliţişti

Un control fulger făcut de poliţişti şi inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară (ANSVA) a arătat că, înainte de Crăciun, abatoarele, pieţele şi inclusiv unele lanţuri mari de magazine au scos la vânzare carne alterată sau produse din carne cu probleme. De aceea, specialiştii ne sfătuiesc să fim cu mare băgare de seamă atunci când alegem carnea pentru masa de Sărbători.

„Aceste controale se intensifică în perioada Sărbătorilor. Rolul acestor acţiuni este acela de a ne asigura că ceea ce ajunge la consumator este conform şi că nu îi pune sănătatea în pericol. Dacă depistăm neconformităţi, vinovaţii plătesc. Cert este că responsabilitatea, în cazul în care găsim produse expirate, este exclusiv a producătorilor şi a comercianţilor”, au explicat oficiali din rândul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Aceştia, alături de poliţişti, au luat la puricat şi hipermarketuri precum Carrefour, Auchan şi Cora România, în care ar fi fost descoperite unele nereguli, potrivit Mediafax. Singurii care au respins însă acuzaţiile conform cărora în magazinele lor s-ar fi găsit şi confiscat carne degradată au fost oficialii Cora România. „Ne asigurăm clienţii că produsele respectă toate normele în vigoare referitoare la siguranţa alimentară şi că toată atenţia noastră se îndreaptă către oferirea de produse de calitate la preţuri accesibile”, au precizat oficialii hipermarketului.

Specialişti: „Nu cumpăraţi carnea din faţa porţii”

În ciuda neregulilor descoperite de poliţişti şi de inspectorii sanitar-veterinari, specialiştii în siguranţa alimentară şi medicii afirmă că spaţiile special amenajate sunt cele mai sigure locuri din care putem achiziţiona carnea pentru masa de Crăciun.

„Cel mai bine este să cumpărăm carnea din spaţii special amenajate, nu din faţa porţii sau de la vecini. În cazul acestora din urmă nu putem avea garanţia că vin dintr-un lanţ de trasabilitate, mai ales că nu primim bon fiscal pentru ele. Şi e foarte important să cumpărăm cantităţi mai mici, nu să facem risipă. Se ştie că 37% din ce se cumpără de sărbători se risipeşte”, a declarat Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor.

Cum verifici din ochi dacă e carne proaspătă

Specialiştii vin şi cu câteva sfaturi care le pot da de gândit cumpărătorilor atunci când sunt în pieţe şi oboare, locurile în care sunt şanse să nu găseşti carne proaspătă.  

„În cazul cărnii de porc, poţi să apreciezi prospeţimea. E important să nu aibă suprafaţa cu un strat lipicios, să nu miroasă, să nu aibă culoarea altfel decât rozalie. Singurul lucru de care nu-ţi poţi da seama de la o simplă privire e dacă este sau contaminată. Din acest motiv e necesar să aibă analizele făcute şi să fie cumpărată din spaţii comerciale autorizate”, a explicat şi doctorul Corina Zugravu, specialist în sănătate publică.

Mirodeniile ascund mirosul de alterare

Mai greu de depistat sunt mezelurile stricate, din cauza mirodeniilor care ascund un început de alterare. „La carnea procesată şi la semipreparate este important să citim informaţiile de pe etichetă, să ne uită la termenul de valabilitate şi să ne uităm la modul de depozitare. Şi să nu uităm că lista de ingrediente este în ordine descrescătoare”, a completat Sorin Mierlea.
În ceea ce priveşte masa de Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor arată că ea nu ar trebui să conţină foarte multe carne. Acelaşi lucru îl susţine şi doctorul Corina Zugravu.

Moderaţia – cuvântul cheie

„Ar trebui să nu ne gândim că a venit sfârşitul lumii şi să înţelegem că putem mânca şi a doua zi. Ar trebui să facem piftia cu mai puţină carne grasă, la sarmale să folosim mai puţină grăsime, desertul să fie cu fructe, să nu consumăm doar prăjituri cu creme. Cozonacii sunt un alt aliment care poate pica greu la stomac. Iar alcoolul e picătura care pune capac”, a explicat specialista în sănătate publică.

În privinţa copiilor, Corina Zugravu spune că nu ar trebui privaţi de carne de porc de sărbători. Ci dimpotrivă, ea este mai sănătoasă decât carnea de pui, despre care nu se ştie exact ce cantitate de hormoni conţine.

„Să nu exagerăm cu dulciurile, însă. Se pot aduna şi devin agitaţi, cadourile comestibile să fie sănătoase, adică portocale şi banane. Cuvântul cheie pentru masa de sărbători este prudenţa. Altfel, riscăm să avem iar sute de cazuri de toxiinfecţii alimentare şi indigestii, o obişnuiţă deja în rândul românilor cu prilejul sărbătorilor”, a conchis medicul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite