Carmen Dan şi Florin Iordache le dau din nou puteri sporite poliţiştilor. Lege neconstituţională, preluată într-un nou proiect depus la Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carmen Dan şi Florin Iordache au iniţiat un proiect de lege care le dă puteri sporite poliţiştilor, precum legitimarea şi ducerea la secţie a celor care participă la proteste fără aprobare. Cei doi au inclus şi o serie de prevederi controversate care au fost declarate deja neconstituţionale, după o sesizare a preşedintelui Klaus Iohannis.

Carmen Dan şi Florin Iordache au iniţiat un proiect de lege care le dă puteri sporite poliţiştilor, precum legitimarea şi ducerea la secţie a celor care participă la proteste fără aprobare. Cei doi au inclus şi o serie de prevederi controversate care au fost declarate deja neconstituţionale, după o sesizare a preşedintelui Klaus Iohannis, scrie HotNews.

Legea şi expunerea de motive.

Iniţiativa depusă de Carmen Dan şi Florin Iordache la Senat, în data de 21 martie, propune modificarea legii privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române. Motivarea iniţiatorilor este că poliţiştii consideră că „statul nu oferă suficiente instrumente legale, adecvate, de intervenţie şi că nu tratează cu suficientă atenţie nevoia de a institui măsuri legislative de protecţie”.

„Efectivele ministerului Afacerilor Interne sunt angrenate zilnic în misiuni de ordine şi siguranţă publică, dintre cele mai diverse şi cu grade diferite de risc. Deşi rezultatele obţinute în ultimii ani şi sondajele efectuate arată că siguranţa cetăţeanului a crescut, dinamica fenomenului infracţional rămâne o ameninţare permanentă, nu doar la adresa comunităţii, ci şi a organelor de aplicare a legii. În acest context, intervenţiile poliţieneşti, atunci când este vizată o comunitate de oameni sau anumite medii sociale, sunt însoţite uneori de ameninţări, loviri sau alte violenţe, vătămări corporale, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte ori se soldează chiar cu uciderea poliţiştilor implicaţi (...) În rândul acestei categorii profesionale există în continuare îngrijorarea că statul nu oferă suficiente instrumente legale, adecvate, de intervenţie şi că nu tratează cu suficientă atenţie nevoia de a institui măsuri legislative de protecţie (uneori chiar fizică)”, se arată în expunerea de motive.

Noi atribuţii pentru poliţişti                                                                          

Proiectul de lege introduce o serie de noi atribuţii pentru poliţişti, în ceea ce priveşte dreptul de a legitima o persoană şi de a o conduce la secţie, dar şi dreptul de a folosi forţa fizică în anumite circumstanţe.

Câteva exemple:

Art 32 indice 1:

  • Poliţistul este îndreptăţit să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanei, în situaţia în care aceasta desfăşoară o activitate supusă, potrivit legii, unor autorizări, avize sau înregistrări ori este implicată într-o procedură legală, în faţa unei autorităţi sau instituţii publice
  • Poliţistul este îndreptăţit să efectueze controlul corporal al persoanei legitimate şi, după caz, al bagajelor sau vehiculului utilizat de acesta. În situaţia în care persoana nu dă curs solicitărilor, poliţistul poate proceda personal la efectuarea activităţilor solicitate, inclusiv prin folosirea forţei.
  • Poliţistul este îndreptăţit să conducă o persoană la secţie atunci când:
  • din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanţelor ori bunurilor aflate asupra sa creează motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală
  • - prin acţiunile sale periclitează viaţa, sănătatea sau integritatea corporală a sa sau a oricărei alte persoane sau a ordini publice
  • - luarea unor măsuri legale pe loc ar putea crea un pericol pentru acesta sau pentru ordinea publică 
  • În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, poliţistul este îndreptăţit să utilizeze mijloace de constrângere constând în: forţa fizică, inclusiv aplicarea unor procedee de autoapărare sau lovituri; cătuşe sau alte mijloace care permit imobilizarea membrelor; mijloace neletale: arme albe şi de foc; mijloace adecvate sau, după caz, vehicule ori spaţii închise pentru oprirea forţată, blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spaţii închise în care se găsesc persoane şi bunuri, ori pentru înlăturarea unor obstacole.
  • Folosirea mijloacelor de constrângere se face în mod gradual, după avertizarea verbală prealabilă. În situaţia unei acţiuni violente iminente îndreptate asupra poliţistului sau a altei persoane, mijloacele de constrângere pot fi folosite fără avertizarea verbală prealabilă.
  • stul este îndreptăţit să folosească forţa fizică în scopul înfrângerii rezistenţei fizice a persoanei care, fără a folosi violenţa, se opune ori nu se supune solicitărilor legale ale poliţistului potrivit art 31 alin 1 lit m)-0) sau referitoare la 
  •                - conducerea la sediul poliţiei sau a altor organe judiciare
  •  - efectuare percheziţiei potrivit normelor de procedură penală, a controlului corporal şi al bagajelor persoanei legitimate precum şi a vehiculului utilizat de acesta
  •  
  • Poliţistul este îndreptăţit să utilizeze cătuşe sau alte mijloace de imobilizare în scopul împiedicării sau neutralizării acţiunilor violente ale oricărei persoane.
  • Poliţistul este îndreptăţit să utilizeze bastoane, tonfe, dispozitive cu substanţe iritant lacrimogene şi/sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecţie, căşti cu vizor, dispozitive cu electroşocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale precum şi alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viaţa sau nu produc o vătămare corporală gravă, în copul împiedicării sau neutralizării acţiunilor violente atunci când:

Prevederi declarate deja neconstituţionale

Potrivit Hotnews, Carmen Dan şi Florin Iordache au introdus în acest nou proiect de lege o serie de pasaje dintr-o lege mai veche adoptată de Parlament care dădea puteri sporite poliţiştilor, dar care a fost declarată neconstituţională în ansamblul ei de judecătorii de la CCR.

Mai exact, Klaus Iohannis a contestat la începutul lunii ianuarie Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice. Şeful statului sesiza, printre altele, că poliţistul are dreptul să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanei în situaţia în care „aceasta încalcă dispoziţiile legale, ori există motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală”. La vremea respectivă preşedintele susţinea că sintagma „motive verosimile” este una neclară, de natură să lipsească norma de precizie şi claritate, contrar Constituţiei.

Acum, Carmen Dan şi Florin Iordache au copiat prevederea şi au introdus-o în noul proiect de lege.

Un alt articol preluat din legea declarată neconstituţională la sesizarea lui Iohannis se referă la faptul că „poliţistul este îndreptăţit să utilizeze bastoane, tonfe, dispozitive cu substanţe iritant lacrimogene şi/sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecţie, căşti cu vizor, dispozitive cu electroşocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale precum şi alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viaţa sau nu produc o vătămare corporală gravă, în scopul împiedicării sau neutralizării acţiunilor violente”.

Şeful statului aprecia, în sesizarea către CCR, că folosirea de către poliţist a dispozitivelor cu electroşocuri reprezintă o măsură disproporţionată în raport cu scopul său.

Control strict pentru persoanele care participă la proteste neautorizate

O altă prevedere din iniţiativa legislativă vine să rezolve problema protestelor neautorizate, care a fost o temă pe care ministrul Carmen Dan, dar şi ceilalţi lideri ai PSD au insistat, mai ales după protestul din 10 august. Astfel, potrivit proiectului de lege, poliţiştii îi pot legitima pe manifestanţi.

„Poliţistul este îndreptăţit să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanei în situaţia în care aceasta desfăşoară o activitate supusă potrivit legii, unor autorizări, avize sau înregistrări ori este implicată într-o procedură legală, în faţa unei autorităţi sau instituţii publice”, se arată în proiectul de lege.

De asemenea, poliţistul poate să folosească „forţa fizică în scopul înfrângerii rezistenţei fizice a persoanei care, fără a folosi violenţa, se opune ori nu se supune solicitărilor legale ale poliţistului”, printre care avertizare persoanelor prin orice mijloace ca să înceteze acţiunile ilegale.

În urma protestelor din 10 august ministrul Carmen Dan şi factorii decidenţi au fost chemaţi în Parlament pentru a da explicaţii. La vremea respectivă Carmen Dan a declarat că este nevoie de schimbarea cadrului legislativ.

„Cred că este necesar să se intervină legislativ, în aşa fel încât să putem aduce în actualitate o lege din 1991. Şi eu, ca ministru, îmi asum acest demers. Sper ca ulterior, odată ce această propunere, iniţiativă legislativă ajunge în Parlament, să dezbatem împreună în aşa fel încât să fie un act care să servească cu totul realităţilor curente. Şi cred că da, trebuie să ne uităm foarte atent pe tot ce înseamnă legislaţie şi să facem demersurile legale în aşa fel încât orice intervenţie şi orice misiune a structurilor statului să nu mai poată fi vreodată pusă sub semnul îndoielii”, a declarat Carmen Dan, la Comisia de apărare a Senatului pe 25 septembrie 2018, potrivit agenţiei Mediafax.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite