Călin Popescu Tăriceanu şi fostul viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu, audiaţi la DNA. Şeful Senatului ar putea fi testat cu poligraful

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu FOTO Mediafax
Călin Popescu Tăriceanu FOTO Mediafax

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a fost joi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat în dosarul în care Bogdan Olteanu este acuzat de fapte de corupţie. Surse judiciare susţin că preşedintele Senatului este citat în calitate de martor în acest dosar. De altfel, în faţa procurorilor a ajuns şi fostul viceguvernator al BNR.

UPDATE Călin Popescu-Tăriceanu acuză conducerea DNA că a oferit informaţii presei din dosarul lui Bogdan Olteanu, în care a fost audiat, joi, ca martor, cu scopul de a-l compromite în perspectiva alegerilor parlamentare din acest an.

”M-am conformat acestei obligaţii legale, aşa cum s-a văzut la ieşirea mea de la audierea de la DNA. Din păcate, legea a fost respectată unilateral, doar de către subsemnatul, pentru că scopul vădit al conducerii DNA manifestat în ultima vreme este încercarea de a-mi compromite imaginea publică în perspectiva alegerilor parlamentare. Acest «modus operandi» al conducerii DNA este posibil şi din cauza faptului că procurorii nu răspund în niciun fel pentru abuzurile pe care le comit”, acuză Tăriceanu.

Călin Popescu-Tăriceanu susţine că obligaţia legale ca, în timpul urmăririi penale, să nu fie oferite publicului informaţii dintr-un dosar nu a fost respectată de către procurori în dosarul lui Bogdan Olteanu. ”M-am conformat acestei obligaţii legale, aşa cum s-a văzut la ieşirea mea de la audierea de la DNA. Din păcate, legea a fost respectată unilateral, doar de către subsemnatul, pentru că scopul vădit al conducerii DNA manifestat în ultima vreme este încercarea de a-mi compromite imaginea publică în perspectiva alegerilor parlamentare. Acest «modus operandi» al conducerii DNA este posibil şi din cauza faptului că procurorii nu răspund în niciun fel pentru abuzurile pe care le comit”, acuză Tăriceanu.

El susţine că audierile politicienilor la DNA au ajuns să genereze zvonuri în presă şi au ca menire compromiterea celor audiaţi. ”Având în vedere palmaresul bogat al DNA în privinţa scurgerilor către presă a unor informaţii confidenţiale din dosare în care sunt implicate numele unor politicieni indezirabili sau incomozi, n-am fost surprins să văd la venirea mea la DNA că presa fusese informată din timp despre ora exactă la care urma să aibă loc audierea mea, aşa încât imaginile în care preşedintele Senatului României intră la DNA să-şi facă efectul de imagine distructiv”, a exemplificat preşedintele Senatului, adăugând că nu l-a surprins faptul că au ajuns în presă informaţii legate de conţinutul audierii sale.

UPDATE După două ore şi jumătate, Bogdan Olteanu a părăsit sediul DNA, însă nu a dorit să dea declaraţii în faţa presei.

UPDATE Potrivit unor surse judiciare, Călin Popescu Tăriceanu le-a spus anchetatorilor că nu îşi mai aminteşte despre eventuale discuţii la nivelul partidului anterior acestei numiri.

Astfel, procurorul de caz i-ar fi propus lui Tăriceanu un test poligraf, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul lui Bogdan Olteanu, însă şeful Senatului a precizat că se mai gândeşte la acest lucru, arată Digi24.

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu a plecat de la DNA în jurul orei 11.30, precizând că nu vrea să facă justiţie la televizor.

Întrebat însă dacă a avut loc o confruntare între acestea şi Bogdan Olteanu, acesta a răspuns: „Nu a avut loc nicio confruntare”.

UPDATE La sediul DNA a ajuns şi fostul viceguvernator Bogdan Olteanu, acesta refuzând însă să dea declaraţii în faţa presei.

Şeful Senatului a ajuns, în jurul orei 09.00, la DNA, după ce a primit o citaţie. Solicitarea a fost făcută chiar de apărătorii lui Bogdan Olteanu. La data faptelor, Tăriceanu era şef al Guvernului. El nu a făcut niciun fel de declaraţii la intrarea în DNA.

Senatul a comunicat că joi, la ora 09.00, Călin Popescu-Tăriceanu „a fost invitat la DNA” şi că nu va face declaraţii pentru presă. „Invitaţia a fost trimisă cu două zile în urmă, dar Preşedintele Senatului nu a  făcut-o publică pentru a vedea dacă DNA continuă să scurgă informaţii spre presă în scopuri propagandist-electorale. Presa a aflat şi este prezentă la DNA înaintea audierii”, potrivit sursei citate.

Părinţii şi fosta soţie a lui Olteanu, audiaţi la DNA

Ionuţ şi Ecaterina Olteanu, părinţii fostului viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu, au fost luni la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Aceştia au fost citaţi în calitate de martori în dosarul în care fiul lor este suspectat că ar fi primit de la Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro pentru numirea jurnalistului Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, însă cei doi au refuzat să dea declaraţii.

Şi fosta soţie a acestuia a fost în faţa procurorilor, însă şi ea a refuzat să dea declaraţii în faţa anchetatorilor. De altfel, printr-o decizie a Curţii Supreme, fostul viceguvernator nu are voie să vorbească cu părinţii săi şi cu fosta soţie.

Bogdan Olteanu, în arest la domiciliu

Pe 1 septembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis contestaţia lui Bogdan Olteanu la arestarea preventivă şi a dispus, definitiv, înlocuirea acestei măsuri cu arestul la domiciliu.

Fostul viceguvernator al BNR a mai stat în arest la domiciliu şi din 29 iulie până în 12 august, când a fost arestat preventiv. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, în 12 august, arestarea preventivă a lui Bogdan Olteanu, atunci fiind emis un mandat pentru 16 zile.

Procurorii au arătat, în referatul prin care au cerut instanţei supreme arestarea preventivă, că pe 31 iulie 2008, Bogdan Olteanu, atunci preşedinte al Camerei Deputaţilor, a mers în Delta Dunării cu un elicopter pus la dispoziţieomul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. În urma discuţiior omul de afaceri i-a promis suma de un milion de euro pentru numirea jurnalistului Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Transferul banilor ceruţi de Bogdan Olteanu ar fi fost făcut dintr-un cont bancar deschis în Cipru într-unul din Bulgaria, deschis de o firmă înregistrată în Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retraşi în numerar în trei tranşe, în 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite