Călin Nistor a fost avizat de CSM pentru funcţia de adjunct al şefului DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călin Nistor a primit, joi, aviz pozitiv din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Călin Nistor, a declarat joi, în faţa membrilor CSM că absenţa unor dosare de corupţie de anvergură într-o anumită zonă nu înseamnă că „acolo e o oază de cinste”, dând ca exemplu experienţa personală de la Piteşti.

    

„Pentru că acolo, dacă vorbim statistic, avem impresia că în anumite zone nu e corupţie. Dacă şi la Piteşti, când m-am dus eu, în anul anterior se soluţionaseră doar două cauze cu rechizitoriu, credeai că, dom'le, acolo e o oază de cinste, şi după aceea ce-a urmat...Cred că ar trebui înfiinţate birouri teritoriale, dar în cadrul structurilor care performează, care au volum de activitate mare”, a spus Nistor.

    

Nistor vrea colaborare între DNA şi Poliţia Română

În timpul audierii de către Secţia pentru procurori a CSM, Nistor a mai spus şi că îşi doreşte încheierea unui protocol între DNA-Structura Centrală şi Inspectoratul General al Poliţiei Române, pentru ca 50 de ofiţeri de poliţie judiciară de la Direcţia de Investigare a Fraudelor şi Direcţia de Investigaţii Criminale să lucreze cu procurorii anticorupţie în cazurile care privesc macrocriminalitatea economico-financiară, aşa cum a arătat şi în proiectul său de management.

Călin Nistor vizează şi o colaborare la nivel local, între serviciile teritoriale ale DNA şi inspectoratele de poliţie judeţene, „pentru desemnarea a câte 20 de ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul structurilor menţionate, ce urmează a fi delegaţi în cauzele complexe investigate de DNA, creând premisa unei eficiente activităţi viitoare”.

El a mai arătat în proiectul de management că interceptările şi înregistrările audio-video din dosarele DNA ar trebui folosite doar dacă faptele avute în vedere în anchetă nu pot fi probate în altă modalitate, evitându-se astfel intruziunea în viaţa intimă a persoanei vizate.

La finalul audierii, Călin Nistor a declarat că „nu poate fi evaluat gradul de corupţie după activitatea unui serviciu” al DNA. 

„Dacă nu-s dosare de anvergură ajunse în instanţă, nu înseamnă că acolo e o oază de cinste”, a mai spus procurorul.

La finalul audierii de la CSM, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a apreciat că Nistor cunoaşte foarte bine sistemul şi că poate să facă echipă bună cu Laura Codruţa Kovesi, numită procuror-şef al DNA.

„Deşi nu a fost un procuror cu o anumită vizibilitate până în momentul de faţă, a arătat că ştie foarte bine ce are de făcut”, a spus ministrul Justiţiei.

La rândul său, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a spus, după interviu, că propunerile lui Nistor i s-au părut benefice.

Avizul Consiliului Superior al Magistraturii în cazul propunerii de numire a lui Nistor Călin în funcţia de procuror-şef adjunct al DNA este consultativ, acesta urmând să fie motivat şi trimis la Ministerul Justiţiei.

Propunerea pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef adjunct al DNA de către Călin Nistor, însoţită de avizul CSM, va fi înaintată de Ministerul Justiţiei preşedintelui Traian Băsescu, acesta având ultimul cuvânt privind numirea.

Kovesi, şef la Direcţia Naţională Anticorupţie

Propunerea Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA a creat un val de nemulţumiri atât în interiorul USL, cât şi în

image

rândul cetăţenilor. Premierul declara în momentul în care a propus-o că a ales să o numească pe Kovesi bazându-se pe convingerile sale şi pe faptul că aceasta este agreată de Comisia Europeană. De partea cealaltă, Crin Antonescu îl acuza pe Ponta că ar fi făcut un troc politic cu şeful statului.

     

Citeşte mai multe ştire pe aceeaşi temă:

Călin Nistor a fost propus de ministrul Justiţiei în funcţia de procuror-şef adjunct al DNA

Ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a trimis, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de numire a lui Călin Nistor în funcţia de procuror şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Avizele consultative ale CSM pentru procurorii lui Ponta au fost trimise la Cotroceni. Cum şi-au motivat membrii Comisiei deciziile

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au trimis avizele consultative, pentru cei şase candidaţi intervievaţi miercuri şi joi pentru funcţiile de conducere din Ministerul Public, la Ministerul Justiţiei. Acestea au ajuns deja şi pe masa preşedintelui Traian Băsescu. El are ultimul cuvânt în ceea ce priveşte numirea şefilor la marile Parchete.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite