Calamităţile, anunţate pe mobil. Cum poţi primi mesajele de alertă pe telefon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portalul ro-alert.ro, dedicat sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă, a fost lansat sâmbătă
Portalul ro-alert.ro, dedicat sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă, a fost lansat sâmbătă

Românii vor putea fi alertaţi pe telefon în caz de inundaţii masive, atacuri teroriste sau alte situaţii care le-ar putea pune viaţa în pericol. Portalul ro-alert.ro, dedicat sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă, a fost lansat sâmbătă.

Deocamdată, sistemul este în faza de testare, după care va deveni operaţional, urmând să fie utilizat doar în situaţii care ar putea pune vieţile cetăţenilor în pericol. Iar pentru asta autorităţile dau asigurări că nu este nevoie ca oamenii să aibă telefoane de ultimă generaţie (smartphone).

Telefoanele vechi pot primi şi ele alerte, dar cu condiţia să fie compatibile cu tehnologia Cell Broadcast. Această tehnologie permite transmiterea simultană a unui mesaj de alertă către toţi utilizatorii de telefoane mobile aflaţi în aria de acoperire a unei reţele de telefonie mobilă.

Autorităţile sfătuiesc toţi oamenii să înceapă să îşi configureze telefoanele pentru a primi aceste alerte. 

 „Putem trimite deja mesaje, dar problema este câţi au telefoanele configurate ca să le primească. Se vor mai face testări în ţară, până pe 27 septembrie. Sfatul nostru către toţi oamenii este să-şi configureze telefoanele. Poate să treacă şi un an şi să nu fie trimis niciun mesaj, dar într-o singură lună pot fi mai multe mesaje. Important este că nu vom transmite mesaje frecvent. (...) Cele patru canale sunt în funcţie de gravitatea situaţiei. Cel puţin canalul de extremă urgenţă trebuie să fie activat pe telefon. Pentru alertele obişnuite, avem aplicaţia DSU care, de asemenea, ar trebui instalată pe telefoane“, a declarat, pentru „Adevărul“, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).  

Cum funcţionează sistemul

Pentru a difuza un mesaj de avertizare, operatorul ro-alert, de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), are la dispoziţie o hartă digitală, pe care poate selecta zona în care trebuie transmisă avertizarea.

Mesajul de avertizare este transmis prin legături private de interconectare a sistemului ro-alert cu reţelele operatorilor de telefonie mobilă. Numele şi numărul de telefon ale utilizatorilor telefoanelor mobile nu sunt necesare, aşadar rămân necunoscute. Telefoanele mobile, compatibile cu tehnologia Cell Broadcast şi funcţionale în zona de acoperire a antenelor care difuzează alerta, vor afişa conţinutul mesajului de avertizare în mod automat. 

Sunetul nu se va opri până când mesajul de îndrumare nu este citit. Un telefon mobil care a recepţionat un mesaj de avertizare nu va mai primi repetări ale aceluiaşi mesaj. În situaţia în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte. 

Cum se configurează telefonul mobil

Mesajele RO-ALERT pot fi recepţionate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu este necesară instalarea de aplicaţii pe telefoanele mobile. Nu contează dacă telefoanele sunt pe abonament sau pe cartelă prepay şi nu se percep costuri sau taxe pentru recepţionarea mesajelor RO-ALERT. 

Nu este nevoie să aveţi telefoane de tip smartphone pentru a recepţiona mesajele de urgenţă. 

Site-ul RO-ALERT conţine şi o secţiune dedicată configurării telefoanelor mobile pentru primirea mesajelor de urgenţă, dar ghidul este disponibil pentru un număr limitat de modele de telefoane mobile. 

În principiu, se intră în secţiunea de mesaje şi se accesează meniul „Setări“. În funcţie de configuraţia fiecărui model de telefon mobil, se activează „Mesaje Cell Broadcast sau „Canale difuzate“, după care se adaugă şi se salvează fiecare dintre cele patru canale folosite de DSU pentru transmiterea mesajelor - 919, 918, 917 şi 916. 

În cazul unor anumite modele de telefoane mobile, este necesar un update de soft de la producător, pentru activarea canalelor. Dar în viitor, telefoanele mobile vor fi vândute deja configurate, afirmă Raed Arafat. 

„Începând cu o anumită dată, toţi importatorii de telefoane vor fi obligaţi să aducă terminalele deja configurate. Se lucrează la o ordonanţă de urgenţă, ANCOM va emite o decizie pentru o perioadă de graţie de 3-4 luni“, a explicat, pentru „Adevărul“, Raed Arafat. 

Instructaj, la... biserică

Locuitorii din zonele rurale şi oamenii care nu ştiu cum să îşi configureze telefonul pentru a primit mesajele vor fi ajutaţi, Raed Arafat exemplificând că un reprezentant al ISU sau al STS ar putea face asta duminica, la biserică.

„Vom face acţiuni în ţară, pentru instruirea oamenilor. De exemplu, duminică, reprezentanţi de la Pompieri sau STS pot merge în sate, la biserică, pentru a face instructaj celor care nu au îndemânare, să-i informeaze cum se configurează telefoanele. Va fi un proiect pe care îl vom face cu cei de la Prevenire, de la Pompieri, în colaborare cu STS“, a explicat, pentru „Adevărul“, şeful DSU. 

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite