Botiş, invitat la Parlament să dea explicţii privind sistemului de pensii piramidal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii din Comisia de muncă au decis, miercuri, să-l invite pe ministrul de resort, Ioan Botiş,  pentru a da lămuriri în legătură cu afirmaţia potrivit căreia sistemul public de pensii este piramidal.

Mai mult, parlamentarii au mai decis să-l invite la comisie şi pe Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor, pentru a-şi prezenta punctul de vedere vizavi de proiectul de lege prin care pensiile administrate privat sunt indexate cu rata inflaţiei.

"Există în Parlament un proiect de lege de modificare a pensiilor private care prevede o modificare faţă de legea iniţială prin care fondurile de pensii administrate privat garantează, în afară de valoarea pe care fiecare o depune, şi actualizarea ei cu rata inflaţiei. Acest proiect a fost dezbătut câteva luni în comisie, a fost adoptat, au fost mai multe propuneri, l-am prezentat în plen, numai că în plen, deşi convenisem cu Ministerul Muncii, cu Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private, la solicitarea Ministerului de Finanţe, proiectul de lege a fost retrimis în comisie. Colegii deputaţi au spus să invităm şi ministrul Muncii şi pe cel al Finanţelor pentru a lua o decizie clară. În acelaşi timp s-a solicitat invitarea domnului ministrului Muncii şi vizavi de situaţia sustenabilităţii sistemului de pensii în România", a precizat preşedintele comisiei, liberalul Victor Paul Dobre.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat joi, la conferinţa Mediafax Talks about Private Pensions, că România are de 10-15 ani o rată de ocupare de 58 la sută, iar dacă aceasta nu va ajunge la 64-65 la sută, vor fi probleme mari, pentru că statul se află în imposibilitatea de a plăti pensii.

Potrivit acestuia, sistemul de pensii din România este unul de tip piramidal atâta timp cât sunt 10 milioane de persoane active din care doar 5,6 milioane contribuie la fondul de pensii de stat.

"Avem o rată de ocupare de 58 la sută, de 10-15 ani. Nu avem capacitatea de a creşte această rată de ocupare şi dacă nu vom reuşi să o creştem la 64-65 la sută avem probleme mari, pentru că nu poţi plăti pensiile. În acest caz ajungi să creşti vârsta de pensionare pentru că prea multe soluţii nu sunt. (...) Contribuţiile colective datează din secolul ale XIX-lea şi reprezintă un sistem piramidal, un fel de schemă Ponzi", a declarat ministrul Muncii.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite