Bomba cu salmonela care a închis Avicola Călăraşi şi a lăsat pe drumuri 300 de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
3.472de kilograme de carne de pui - provenită de la Avicola Călăraşi, ce a fost retrasă pentru analize din Selgros Suceava - au fost depistate cu salmonela
3.472de kilograme de carne de pui - provenită de la Avicola Călăraşi, ce a fost retrasă pentru analize din Selgros Suceava - au fost depistate cu salmonela

Ancheta din dosarul în care este cercetată evaziunea fiscală de peste 70 de milioane de euro, în care procurorii au descoperit că de la Avicola Călăraşi ar fi ajuns pe piaţă carne alterată, a dus ieri la închiderea acestei societăţi care a funcţionat 32 de ani. Pe de altă parte, autorităţile au anunţat ieri că cea mai probabilă sursă de contaminare în scandalul cărnii de pui a fost o „manipularea defectuoasă la depozitare”.

Ample controale ale Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare în laboratoarele de acreditare a preparării cărnii. Asta a anunţat ieri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care a ameninţat că va cere înăsprirea legii după scandalul cărnii de pui alterate şi infestate cu salmonela care a dus la pierderi de zeci de milioane euro ale producătorilor de carne. 

„Începând de astăzi, sunt foarte multe controale ale ANSVSA cu privire nu numai la calitatea produselor, la anumite analize, dar şi cu privire la activitatea anumitor laboratoare particulare, unde este realizat procesul de autocontrol. Cred că trebuie să modificăm legislaţia şi să întărim controalele la aceste laboratoare private“, a spus Constantin.

De altfel, scandalul declanşat la începutul săptămânii trecute a dus şi la închiderea societăţii Avicola Călăraşi, după 32 de ani de activitate neîntreruptă. Într-un dosar de evaziune fiscală cu o pagubă de peste 70 de milioane de euro, procurorii DNA au descoperit că societatea din Călăraşi a livrat pe piaţă marfă care nu corespunde normelor de siguranţă alimentară. 

Decizia de închidere a societăţii afectează 300 de angajaţi. La începutul anului, aici lucrau peste 400 de călărăşeni, însă restrângerea în timp a activităţii a făcut ca o parte dintre ei să ajungă în şomaj. Prefectura Călăraşi s-a arătat îngrijorată de acest lucru şi a cerut imediat Inspectoratului Teritorial de Muncă să demareze un control. „Am dorit să ne asigurăm că oamenii vor putea să obţină indemnizaţie de şomaj şi vor beneficia de dreptul de asigurat“, susţine Cornel Coman, subprefectul judeţului.

Autorităţile veterinare locale susţin, pe de altă parte, că marfa livrată pe piaţă nu a fost contaminată şi că medicii au prelevat probe zilnic. „S-au recoltat probe din aşternut, dar şi din prospeţimea cărnii. De fiecare dată au fost negative. Nu a existat niciun dubiu. Mediatizarea excesivă şi informaţiile eronate apărute în mass-media referitoare la carnea infestată au dus la această decizie“, susţine directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Călăraşi, medicul Vasile Nedelcu. De aici pleca, anual, 8% din producţia totală de carne de pui din România. 

3,4 TONE DE CARNE DE PUI CU SALMONELA

Pe de altă parte, reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au anunţat ieri că în cele 3.472 de kilograme de carne de pui retrasă pentru analize din Selgros Suceava se confirmă prezenţa salmonelei în carnea de pui care provine de la Avicola Călăraşi.

„Serviciile veterinare vor dispune ridicarea sechestrului instituit asupra lotului, întocmirea documentelor sanitar-veterinare şi dirijarea la incinerare“, se arată în comunicatul de presă al ANSVA. 

Însă, în ultimele trei luni, 16,2 tone de carne de pasăre produsă de Avicola Călăraşi au ajuns în judeţul Suceava, dintre care 12,6 tone au fost comercializate. Restul a fost retrasă de la vânzare din unităţile de retail şi magazine şi pusă sub sechestru sanitar-veterinar. Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, a solicitat DSVSA Suceava extinderea controlului şi la spitalele din judeţ, precum şi la cantinele unităţilor şcolare. 

LA BRAŞOV NU S-A GĂSIT SALMONELA

În schimb însă, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare Braşov a anunţat că puii care au ajuns în acest judeţ nu erau infestaţi cu salmonela. „La noi nu s-a găsit salmonela. Au fost făcute teste de laborator şi nu poate fi vorba despre aşa ceva“, a declarat directorul DSVSA Braşov, Dorin Enache. 

Săptămâna trecută, dintr-un hipermarket din Braşov au fost retrase de la comercializare aproximativ 6,2 tone de carne de pui provenită de la Avicola Călăraşi. Peste 13.500 de kilograme de carne de pasăre au fost retrase în Bucureşti şi Braşov. 

De asemenea, a fost pusă sub sechestru o cantitate de patru tone de carne de pui provenită de la Avicola Călăraşi şi retrasă dintr-un supermarket din Cluj-Napoca, în timp ce în Prahova a fost retrasă o cantitate de peste 2,3 tone de carne de pui congelată din trei loturi provenind de la Avicola Călăraşi, iar reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare spun că în urma analizelor în două dintre loturile de carne a fost depistată o „tulpină bacteriană“.

Rezultatele diferite de la un judeţ la altul i-au făcut pe oficialii ANSVSA să declare ieri că cea mai probabilă sursă de contaminare în scandalul cărnii de pui a fost o „manipulare defectuoasă la depozitare“. 

Preşedintele ANSVSA Vladimir Mănăstireanu a adăugat ieri că în urma controalelor efectuate asupra unor loturi de carne de pui achiziţionate de supermarketuri din întreaga ţară, din 14 probe finalizate, două au fost cu rezultate pozitive la salmonela. 

În unul dintre cazuri este vorba despre o probă care a ieşit pozitivă la un tip de salmonela potenţial periculoasă pentru om. Din lotul respectiv au fost prelevate probe şi în alte lanţuri de magazine, dar au ieşit negative, ceea ce face autorităţile să suspicioneze că problema este la depozitare.

Senatorul Nicolae Bădălău, audiat la DNA

Scandalul cărnii contaminate a pornit după ce, la dosarul „Reţeaua cărnii“ –  în care sunt cercetate peste 60 de persoane care făceau parte din gruparea de evazionişti care încerca să pună monopol pe producţia produselor de carne şi care ar fi prejudiciat statul cu peste 70 de milioane de lei – procurorii au ataşat mai multe stenograme ale unor discuţii telefonice între unii învinuiţi. 

Din acestea reieşea cum unii dintre oamenii de afaceri implicaţi în dosar ar fi dispus vânzarea a zeci de tone de carne alterată şi contaminată cu salmonela. 

Mai exact, potrivit anchetatorilor „Avicola Călăraşi a livrat cantităţi de carne de pui alterată şi către magazinele din lanţul Selgros, respectiv pulpele de pui recepţionate în data de 11.09.2013 prezentau un miros rânced, închis, iar în paleţii de marfă au fost identificate produse mâncate şi excremente de rozătoare (o situaţie similară a fost identificată şi într-un magazin Selgros din Cluj - Napoca)“, se precizează în referatul cu propunerea de arestare a celor implicaţi în dosar.

Carnea infestată a plecat însă şi de la Avicola Tărtăşeşti, Mihăileşti şi Agroli Group, iar patronii acestor firme ştiau de neregulile din punct de vedere sanitar-veterinar, spun anchetatorii. În urma acestor dezvăluiri, autorităţile au dispus retragerea de la comercializare a zeci de tone de carne de pasăre din mai multe magazine din ţară.

În acest dosar au fost reţinute 17 persoane, printre care procurorul Angela Nicolae, fiul acesteia, Daniel Nicolae, liderul grupării evazioniste, Moubarak Mahmoud Sleiman, oameni de afaceri şi funcţionari publici. Instanţa supremă a decis, în cazul altor 13 persoane din dosar, măsura interzicerii de a părăsi ţara timp de 30 de zile. 

Senatorul PSD Nicolae Bădălau este şi el cercetat în acest caz pentru trafic de influenţă. De altfel, acesta a fost chemat ieri la DNA pentru a fi audiat după ce acesta ar fi apărat interesele unei societăţi comerciale implicate în cea ma mare evaziune fiscală descoperită de procurorii anticorupţie. Tot ieri a fost audiat şi milionarul Iustin Paraschiv, patronul CARMISTIN care este suspectat că ar fi prejudiciat statul cu 12 milioane de euro, prin tranzacţii fictive cu carne, derulate prin firmele sale. 

Anchetatorii au stabilit că membrii grupării au derulat „operaţiuni comerciale triunghiulare scriptice“, valorificând mărfuri fără forme legale pe piaţa internă. „Reuşita fraudei fiscale a fost posibilă datorită măsurilor de precauţie folosite şi sprijinului funcţionarilor fiscali ai statului român, ai organelor de urmărire penală“, susţin anchetatorii. 

Pentru recuperarea prejudiciului constatat în acest caz, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumelor deţinute în conturile bancare de 40 de societăţi şi asupra a 50 de imobile aparţinând persoanelor cercetate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite