Băsescu şi Biden, discuţie telefonică pe tema Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden şi Traian Băsescu
Joe Biden şi Traian Băsescu

Preşedintele României, Traian Băsescu, a avut o convorbire telefonică cu vicepreşedintele american, Joe Biden, cu privire la escaladarea tensiunilor din Ucraina. Anunţul a fost făcut printr-un comunicat al Washingtonului.

Oficialii au discutat despre „viitorii paşi în vederea susţinerii Ucrainei, inclusiv prin misiunea de monitorizarea OSCE, dar şi despre nevoia intensificării sancţiunilor vizând Rusia în cazul în care continuă direcţia actuală", citează comunicatul administraţei americane.

Convorbirea a avut loc în contextul în care liderii lumii occidentale, inclusiv preşedintele SUA şi şeful de stat român, se află la summitul de la Haga, unde situaţia Ucrainei a fost intens dezbătută, deşi tema de pe agenda întrunirii viza dosarul nuclear. 

În cursul zilei de luni, preşedintele român a discutat pentru câteva minute atât cu liderul de la Casa Albă, cât şi cu ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, care reprezintă Moscova la summitul de la Haga. 

Potrivit Biroului, Biden a reafirmat „angajamentul nostru ferm faţă de articolul 5 din Tratatul Nord-Atlantic şi acordul cu privire la efectuarea unor paşi suplimentari în vederea consolidării apărării noastre colective (în cadrul) Alianţei" Nord-Atlantice.

Cele 57 de state membre ale OSCE au ajuns la un acord, vineri seara, privind trimiterea unei misiuni de observatori în Ucraina, Rusia renunţând la contestarea acestei iniţiative. Ulterior, Moscova a anunţat că susţine această decizie, subliniind că observatorii internaţionali nu vor avea acces în Crimeea, anexată de Moscova.

Un purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin a anunţat că preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel au salutat, într-o conversaţie telefonică, duminică, decizia privind trimiterea unei misiuni a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Ucraina.

Pe de altă parte, Rusia dispune de un contingent militar în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, în urma conflictului din 1992, pe care refuză să-l retragă, în pofida angajamentului asumat în 1999.

Moscova participă, de asemenea, la misiune o de „pacificare" în Transnistria şi este mediator în procesul de negocieri în formatul „5+2" - privind soluţionarea acestui conflict îngheţat - la care, în afară de Chişinău şi Tiraspol, participă Ucraina şi OSCE, iar SUA şi UE sunt observatori.

Vicepremierul Dmitri Kozak a anunţat luni că Guvernul rus nu a discutat despre posibilitatea ca regiunea separatistă transnistreană să intre în componenţa Federaţiei Ruse, după ce presa a anunţat săptămâna trecută că preşedintele Parlamentului separatist de la Tiraspol Mihail Burla a cerut Moscovei, într-o scrisoare trimisă Dumei de Stat, să analizeze posibilitatea includerii regiunii separatiste în componenţa Rusiei.

Citeşte şi 

Băsescu, la Haga: „Abordările mele din regiune nu se schimbă. Parteneriatul cu SUA este esenţial. Cine încearcă să se împrăştie spre Est şi spre Vest greşeşte”

Tabla de şah de la Haga - Summitul de Securitate Nucleară, umbrit de discuţiile privind situaţia din Ucraina

Băsescu, înainte de summitul de Securitate Nucleară: „Voi informa cu privire la situaţia din regiune“. Scurtă întâlnire cu Obama şi Lavrov

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite