Tabla de şah de la Haga - Summitul de Securitate Nucleară, umbrit de discuţiile privind situaţia din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Summitul de Securitate Nucleară de la Haga este prilejul întâlnirii între 53 de lideri ai lumii, lucru important în contextul anexării Crimeei de către Rusia şi în cel al sancţiunilor impuse de Occident Rusiei. În acest context, preşedintele Traian Băsescu a discutat la telefon cu vicepreşedintele american Joe Biden.

Vicepreşedintele Biden şi preşedintele Traian Băsescu au discutat ieri la telefon despre tensiunile din Ucraina şi din regiune, măsurile necesare pentru a susţine Ucraina, nevoia de a intensifica sancţiunile dacă Rusia va continua pe această direcţie, dar şi nevoia de măsuri suplimentare pentru consilidarea NATO.

Ieri, în deschiderea summitului de securitate nucleară de la Haga, Traian Băsescu a avut scurte întrevederi cu preşedintele american Barack Obama, dar şi cu ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov. La plecarea de la Bucureşti Traian Băsescu a anunţat că va informa liderii occidentali despre situaţia din regiune şi va cere măsuri suplimentare.

Preşedintele Traian Băsescu va vorbi în cadrul Summitului de Securitate Nucleară în această dimineaţă, iar apoi va face declaraţii privind lucrările summit-ului, dar şi chestiunilor care s-au discutat la nivelul liderilor mondiali.

image

G7, mai important decât Summitul de Securitate Nucleară

La adăpostul summit-ului de securitate nucleară, un eveniment în cea mai mare parte închis presei, cele mai importante şapte state industrializate s-au întâlnit în formatul G7, după excluderea temporară a Rusiei.

Pentru Barack Obama, Haga este un tur de forţă. După o întâlnire cu prim-ministrul olandez Mark Rutte, acesta s-a întâlnit bilateral cu preşedintele chinez Xi Jinping. Înainte de summitul de securitate nucleară, Obama s-a întâlnit cu celelalte şase state industrializate pentru a discuta sancţiunile care pot fi impuse Rusiei.

Liderii au anunţat anularea G8 de la Soci şi mutarea lui la Bruxelles. În acest context, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, consideră că nu este o dramă, mai ales că G8 este un format informal şi pentru Rusia va fi un experiment să funcţioneze aşa timp de un sau doi.

„Statele din cadrul G7 au o viziune comună cu privire la cele mai importante domenii care ar trebui să fie vizate de posibile noi sancţiuni. Este vorba despre domeniul energetic, băncile şi finanţele, armamentul. Asemenea sancţiuni ar afecta toate părţile, însă cel mai mult vor avea de plătit rusii, deoarece vor fi izolaţi la nivel global. Rămân însă deschise căile diplomatice pentru a calma situaţia din Ucraina”, a declarat un oficial american de rang înalt sub protecţia anonimatului.

G7 a anunţat un plan de intensificare a măsurilor împotriva Rusiei, dar şi ajutarea suplimentarea a Ucrainei. Americanii vor măsuri suplimentare pentru interzicerea accesului unor oficiali ruşi în SUA. Cu toate acestea, întâlnirile dintre cele două ţări nu se vor opri. John Kerry s-a văzut cu Lavrov pentru a discuta distrugerea armamentului chimic al Siriei.

Într-o ultimă întâlnire care face din Haga centrul politicii internaţionale, Serghei Lavrov s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, pentru a discuta şi pe cale diplomatică recentul conflict dintre cele două ţări.

Într-un document publicat de presa ucraineană, citat de “Adevărul Moldova”, se poate observa că acţiunile Rusiei nu sunt întâmplătoare, ci sunt planificate în prealabil. Rusia doreşte anexarea tuturor regiunilor care au cetăţeni ruşi.

Documentul prevede că „numai intrarea deplină a teritoriilor ruseşti din Ucraina şi anume a Crimeei, regiunilor Lugansk, Doneţk, Zaporojie, Dnepropetrovsk, Cernigov, Sumî, Harkov, Kiev, Herson, Nikolaev şi Odesa în componenţa Rusiei poate garanta pacea, securitatea şi prosperitatea populaţiei lor, precum şi protecţia sigură a intereselor Rusiei”.

Citeşte mai mult

Reţeta rusă de destabilizare a Ucrainei: mafioţi, oligarhi şi politicieni

Un procuror din Doneţk, care a refuzat să fie numit din motive de siguranţă personală, a declarat pentru publicaţia americană Daily Beast că huliganii locali care operează în rândul protestele pro-ruse din estul Ucrainei, se conformează direct instrucţiunilor primite de la grupările de crimă organizată strânse legate de Kremlin.

Noua politică expansionistă a Federaţiei Ruse

Discursul preşedintelui Federaţiei Ruse Vladimir Putin, în faţa camerelor reunite ale parlamentului rus şi a reprezentanţilor unităţii teritorial-administrative ucrainene Republica Autonomă Crimeea, a dat startul procesului de anexare a Crimeii la Rusia.

VIDEO Adevărul Live: Moldova, următoarea victimă a Rusiei?

Anunţul comandantului suprem al forţelor NATO despre riscul unei intervenţii militare ruse în Transnistria a crescut îngrijorarea cu privire la faptul că Moldova ar putea deveni următoarea „victimă“ a Moscovei. Cristian Unteanu, şi Victoria Bucătaru, coordonator de programe la Asociaţia pentru Politică Externă din Chişinău, au comentat ameninţările iminente la adresa securităţii regionale, într-o nouă ediţie Adevărul Live.

Dan Nicu: Rusia trebuie oprită

Excepţionalismul rusesc a generat abordări care fac astăzi Rusia să ignore atât vecinii, partenerii şi alte puteri ale lumii, cât şi propriile ei obligaţii internaţionale, asumate de bună voie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite