Băsescu, la Haga: „Abordările mele din regiune nu se schimbă. Parteneriatul cu SUA este esenţial. Cine încearcă să se împrăştie spre Est şi spre Vest greşeşte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a făcut declaraţii de presă la Summitul de Securitate Nucleară de la Haga. El şi-a reafirmat abordările tradiţionale şi relaţia cu SUA. Într-un atac voalat la premierul Victor Ponta, el a spus că nu este normal să ne "împrăştiem spre Est şi spre Asia. Afaceri facem cu toţi, dar securitatea ţine de SUA".

<strong>Băsescu: Abordările mele din regiune nu sunt schimbate</strong>

"Înainte de întâlnirea cu preşedintele Obama am avut o discuţie lungă pe subiectul regiunii cu vicepreşedintele Biden. M-a ajutat foarte mult să consolidez concluzia discuţiei cu Joe Biden. Să nu credeţi că domnului Lavrov i-am spus altceva legat de securitatea regională. Am discutat şi cu preşedintele Van Rompuy şi cu Barosso şi cu mulţi alţii, inclusiv cu preşedintele Turciei. Nu aş vrea să intru în acest subiect aici.

Abordările mele tradiţionale nu sunt schimbate. Nimic nu se schimbă. Evenimentele care au loc în regiune confirmă îngrijorările mele de la început de mandat. Parteneriatul cu SUA este de neînlocuit. Oricine încearcă să se împrăştie în diverse direcţii zâmbind spre Est şi spre Asia. Nu trebuie sa dam totul chinezilor. Ce, americanii nu au servicii telecom? Putem face afaceri cu toată lumea. Securitatea noastră ţine de parteneriatul cu SUA şi de apartenenţa la NATO", a explicat Băsescu. 

<strong>Fiecare ţară îşi asumă angajemente specifice</strong>

"Obiectivul principal este creşterea nivelului de securitate în domeniul nuclear - atât la funcţionarea instalaţiilor şi accidentele nucleare din ultima decadă ne probează că este nevoie de îmbunătăţirea securităţii instalaţiilor, dar şi securtatea utilizării materialului nuclear de grupări teroriste, dar şi de către organizaţii neautorizate", a spus Băsescu. 

"Este un tip de summit extrem de interesant. Şi este într-un spirit aparte. Fiecare ţară îşi asumă angajamente specifice ţării, care vizează întărirea securităţii nucleare. Ca toate celelalte state şi România a avut un set angajamente - zona cea mai sensibilă este acceptarea monitorizării Agenţiei Mondiale pentru Energie Nucleare, iar a doua zonă este legată de contribuţiile la fondurile Agenţiei în vederea desfuşării diverselor acţiuni. România şi-a îndeplinit toate obligaţiile asumate la summitul de la Seul, prin cele două inspecţii care au avut loc la securitatea instalaţiilor naţionale.

<strong>România şi-a îndeplinit obiectivele de la summitul de la Seul</strong>

La una dintre inspecţii s-au făcut 25 de recomandări, care au fost integral îndeplinite. Extrem de important este că România a fost a treia ţară care a returnat combustibilul nuclear consumat în Federaţia Rusă. Am avut reactoarele de cercetare care au utilizat combustibil nuclear îmbogăţit. România a returnat în 2009 reziduurile de la combustibilul nuclear. Şi în acest summit s-a subliniat faptul că foarte multe ţări încă nu au returnat combustibilul nuclear consumat", a spus Băsescu. 

"Am subliniat faptul că România are un ciclu nuclear complet şi unul curat. Sistemul românesc nu utilizează uraniu îmbogăţit. România are şi partea de depozitare a reziduurilor radioactive. Mulţi nu realizează cât de important este ca un stat să deţină întreg ciclul nuclear. România nu are nevoie să importe combustibil, nici să exporte reziduuri în ţări care ar avea capabilitatea să le depoziteze în locuri sigure", a mai spus Băsescu. 

image

"Summitul de la Haga nu caută să aducă ceva nou, ci să consolideze", a întărit Băsescu punctul său de vedere. 

România va plini în 2016 o misiunile follow-up la misiunile exercitate de Agenţia Internaţională de Energie Nucleară, pentru a se vedea progresele. "Nu discutăm aici de respecarea nivelului de securitate standard. România face deja asta. Garanţie sunt inspecţiile făcute, garanţie stă şi faptul că România a aderat la toate convenţiile internaţionale. Discutăm de creşterea nivelului de securitate peste standardul documentării tehnice a instalaţiilor la momentul intrării lor în funcţiune. Aceste creşteri de standard vin din defecţiunile sau din accidentele care s-au produs de la instalarea sistemelor de la Cernavodă. Accidentele nu sunt cele de la Cernavodă, ci cele globale", a mai spus preşedintele. 

Traficul de materiale radioactive şi securitatea cibernetică, esenţiale

"Traficul de materiale nucleare e unul dintre cele mai mari riscuri din momentul de faţă. Tentaţia unor grupuri de a deţine materiale radioactive este tot mai mare. Riscurile devin tot mai mari, dacă statele nu-şi consolidează capacitatea de a bloca acest lucru", a spus Băsescu. 

Preşedintele a adăugat că "securitatea cibernetică este esenţială. E un risc major. Imaginaţi-vă reactoare în funcţiune cu un sistem cibernetic virusat". "Am observat la toţi şefii de stat un limbaj accesibil populaţiei. Nimeni nu şi-a permis să treacă pe un limbaj tehnic. Cred că a face partizană populaţia în realizarea securităţii nucleare prin informare este un lucru important", a mai adăugat Băsescu. 

Traian Băsescu va face declaraţii de presă în marja Summitului Securităţii Nucleare de la Haga. Ieri, preşedintele s-a întâlnit cu preşedintele american Barack Obama şi cu ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov. 


Live streaming video by Ustream Citeşte mai mult

Tabla de şah de la Haga

Summitul de Securitate Nucleară de la Haga este prilejul întâlnirii între 53 de lideri ai lumii, lucru important în contextul anexării Crimeei de către Rusiei şi sancţiunilor impuse de Occident Rusiei. În acest context, preşedintele Traian Băsescu a discutat la telefon cu vicepreşedintele american Joe Biden.

Reţeta rusă de destabilizare a Ucrainei: mafioţi, oligarhi şi politicieni

Un procuror din Doneţk, care a refuzat să fie numit din motive de siguranţă personală, a declarat pentru publicaţia americană Daily Beast că huliganii locali care operează în rândul protestele pro-ruse din estul Ucrainei, se conformează direct instrucţiunilor primite de la grupările de crimă organizată strânse legate de Kremlin.

Noua politică expansionistă a Federaţiei Ruse

Discursul preşedintelui Federaţiei Ruse Vladimir Putin, în faţa camerelor reunite ale parlamentului rus şi a reprezentanţilor unităţii teritorial-administrative ucrainene Republica Autonomă Crimeea, a dat startul procesului de anexare a Crimeii la Rusia.

VIDEO Adevărul Live: Moldova, următoarea victimă a Rusiei?

Anunţul comandantului suprem al forţelor NATO despre riscul unei intervenţii militare ruse în Transnistria a crescut îngrijorarea cu privire la faptul că Moldova ar putea deveni următoarea „victimă“ a Moscovei. Cristian Unteanu, şi Victoria Bucătaru, coordonator de programe la Asociaţia pentru Politică Externă din Chişinău, au comentat ameninţările iminente la adresa securităţii regionale, într-o nouă ediţie Adevărul Live.

Dan Nicu: Rusia trebuie oprită

Excepţionalismul rusesc a generat abordări care fac astăzi Rusia să ignore atât vecinii, partenerii şi alte puteri ale lumii, cât şi propriile ei obligaţii internaţionale, asumate de bună voie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite