Bancă învinsă de o familie care a refuzat să-și mai plătească ratele după „majorarea colosală a dobânzilor”
0O familie din județul Sibiu care a luat un credit pentru nevoi personale de 17.000 de franci a refuzat să mai plătească ratele după „majorarea colosală a dobânzilor”. Banca a început executarea silită, dar executarea a fost oprită, constatându-se că dreptul băncii de a-i executa silit pe datornici s-a prescris.
Printr-un proces deschis la Judecătoria Săliște, o familie împotriva căreia banca a început executarea silită din cauza unui credit de 17.000 de franci elvețieni, neachitat în totalitate, a cerut oprirea executării silite pe motiv că dreptul băncii de a face executarea silită s-a prescris.
În proces, cei doi soți au arătat că în anul 2007 au luat un credit de consum de 17.000 de franci și au plătit ratele la termen până în anul 2015, „moment de la care nu şi-au mai permis din punct de vedere financiar să onoreze obligațiile de plată, având în vedere majorările colosale ale cuantumului dobânzilor”.
În iulie 2022, banca s-a adresat executorului judecătoresc, fiind începută executarea silită pentru suma de 8.510 franci elvețieni. „Termenul de prescripție a dreptului de a demara executarea silită s-a împlinit la data de 01.04.2019, în condițiile în care acesta a început să curgă la data de 01.04.2016”, s-au mai apărat datornicii băncii.
Debitorii au mai arătat că, deși au fost notificați în martie 2018 cu privire la faptul că creanța lor a fost cesionată. „Această cesiune a creanței nu a avut efect suspensiv întreruptiv asupra termenului de prescripție, cesionarul preluând creanța așa cum aceasta se găsea în patrimoniul cedentului, adică o creanță al cărei termen de prescripție se afla în curs”, s-au mai apărat datornicii.
Instanța a oprit executarea silită
Judecătoria Săliște i-a dat dreptate familiei împotriva căreia banca a început executarea silită, hotărând că termenul de trei ani în care banca putea face executarea silită s-a prescris.
„Constatând că de la data naşterii dreptului de a cere executarea silită (21.06.2018) şi până la data cererii de executare silită – 20.06.2022- au trecut mai mult de trei ani, iar termenul de prescripţie nu a fost întrerupt si nici suspendat în toată această perioadă, instanţa va admite excepţia de prescripţie privind dreptul creditoarei de a cere executarea silită a contestatorilor şi pe cale de consecinţă, va constata prescris dreptul creditoarei de a obţine executarea silită, motiv pentru care va admite contestaţia la executare şi va anula toate actele de executare şi executarea silită însăşi pornită împotriva contestatorilor în dosarul de executare silită”, se arată în hotărârea Judecătoriei Săliște, care poate fi atacată cu apel.
Pe lângă oprirea executării, Judecătoria Săliște a obligat banca să le achite datornicilor și cheltuieli de judecată în valoare de 2.700 de lei.
O familie care a luat în 2007 un credit de 17.000 de franci elvețieni, pentru consum, a scăpat de plata ratelor după ce a refuzat să mai plătească creditul pentru că au crescut foarte mult dobânzile. Concret, familia a plătit ratele până în 2015, când nu a mai achitat nimic. În iulie 2022, banca a început executarea silită, dar familia a depus contestație la executare arătând că termenul în care se poate face executarea silită s-a prescris. Instanța a admis cererea și a obligat banca să le plătească rău-platnicilor și cheltuieli de judecată.