Averile torţionarilor lui Gheorghe Ursu, la mâna judecătorilor
0Anul trecut, procurorii militari i-au trimis în instanţă pe George Homoştean, fost ministru de Interne, Tudor Postelnicu, fost şef al Departamentului Securităţii Statului, şi pe foştii ofiţeri de securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, pentru infracţiuni contra umanităţii.
Prin ordinele date, aceştia s-ar face vinovaţi de torturarea până la moarte a lui Gheorghe Ursu.
Avocaţii suspecţilor s-au opus acestei măsuri pentru plata despăgubirilor cerute de familie.
În urmă cu 3 luni, judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au dispus începerea procedurilor de verificare a averilor deţinute de torţionarii disidentului Gheorghe Ursu, în vederea identificării bunurilor şi sumelor de bani pentru plata despăgubirilor.
Avocatul lui Andrei Ursu a arătat că, pe parcursul anchetei, nu s-au luat astfel de măsuri, iar procurorul de şedinţă a declarat că este de acord cu verificări la Ministerul de Interne, Casa Naţională de Pensii, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, precum şi la alte instituţii pentru verificarea bunurilor şi a veniturilor celor trei inculpaţi.
Judecaţi pentru crime împotriva umanităţii
Pe 1 august 2016, George Homoştean (decedat), fost ministru de Interne, şi Tudor Postelnicu, fost şef al Departamentului Securităţii Statului, au fost trimişi în judecată de procurorii militari pentru complicitate la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii în dosarul disidentului Gheorghe Ursu.
De asemenea, au fost trimişi în judecată şi foştii ofiţeri de securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, cei care l-au torturat pe Gheorghe Ursu, aceştia fiind acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii.
Procurorii susţin că în perioada ianuarie — noiembrie 1985 inginerul disident Gheorghe Ursu a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985. A murit pe 17 noiembrie 1985, în Spitalul Penitenciar Jilava.
Până acum, trei persoane au fost condamnate în acest caz: col. (r) Udor Stănică, pe atunci şeful Miliţiei din Capitală, col. (r) Mihai Creangă, adjunctul său, şi Marin Clită, colegul de celulă al disidentului, fiecare primind câte 20 de ani de închisoare.