Antena 3 a trişat urât la Bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Postul de ştiri Antena 3 a prezentat un document din care rezulta că ministrul Daniel Funeriu ar fi avut probleme la Bacalaureat în 1989. Ministrul a demonstrat că documentul e un fals. Un incident care afectează grav credibilitatea presei s-a petrecut vineri seară la postul de ştiri Antena 3.

Citiţi şi:

EXCLUSIV Profesoară din liceu a ministrului Funeriu: „Era un copil cu bun simţ. Chiar nu ştiu cine l-a adus în politică şi de ce a acceptat”
Ministrul Educaţiei: Am luat Bac-ul din prima, Antena 3 a făcut fals în acte! Vezi aici studiile lui Funeriu

Jurnalistul Radu Tudor, invitat permanent în emisiunea "La ordinea zilei", a prezentat un document din care rezulta că în anul 1989, la un liceu din Strasbourg, ministrul actual al Educaţiei, Daniel Funeriu, n-ar fi reuşit să absolve Bacalaureatul din prima sesiune. Jurnalistul a pretins că ar fi primit un link (adresă de internet) de la un telespectator din Franţa în care i se semnala acest lucru şi a cerut în direct ministrului să intervină în emisiune şi să-şi lămurească situaţia.

Numele lui Daniel Funeriu a fost inserat printre rezultatele de la Bac 2011 din FranţaDocumentul prezentat de Radu Tudor cuprindea o pretinsă listă cu absolvenţi de Bacalaureat din Strasbourg unde, printre numele franţuzeşti, figura şi cel al lui "Funeriu Petru Daniel", în dreptul căruia scria "passe second groupe". Asta însemna, potrivit sistemului din Franţa, că Funeriu n-ar fi întrunit nota necesară de a absolvi Bacalaureatul şi ar fi fost necesară o a doua examinare, orală.

Fals depistat într-un minut

Numele lui Daniel Funeriu a fost inserat printre rezultatele de la Bac 2011 din Franţa

Ieri, ministrul Educaţiei a dovedit că documentul, pe care postul Antena 3 pretinde că ­l-ar fi primit de la un telespectator din Franţa, e un fals. Numele franţuzeşti prezente pe lista arătată la Antena 3 aparţin, de fapt, celor care au absolvit liceul în acest an. Numele unuia dintre ei, Fuchs Valentin, a fost şters şi înlocuit cu cel al lui Funeriu Petru Daniel. În plus, calificativul lui Fuchs, „admis cu menţiunea bine" a fost şi acesta înlocuit cu „passe second groupe". Rezultatele care au fost trucate se găsesc pe site-ul oficial al Ministerului Educaţiei din Franţa www.education.gouv.fr. „Antena 3 a făcut ieri (n.r. - 8 iulie) un fals în acte prezentând public ceva ce reprezintă o calomnie fără precedent. Un fals abject care nu poate să rămână nesancţionat", a declarat ieri ministrul Funeriu.

Rezultatele originale se află pe site-ul oficial al Ministerului Educaţiei din Franţa

Rezultatele originale se află pe site-ul oficial al Ministerului Educaţiei din Franţa

El a mai demonstrat cu un element falsul comis. Două nume de pe lista originală au fost complet şterse. „Aceste nume lipsesc pentru că în dreptul lor scrie „secţiune europeană", secţiune în 1989 nu exista în Franţa. Deci, pentru a şterge urmele, Antena 3 a comis un fals în acte. Concluzia acestei mârşăvii este că Antena 3 falsifică realitatea", a precizat Daniel Funeriu. Ministrul a declarat pentru „Adevărul" că pentru el „această calomnie este încheiată" şi că justiţia urmează să se pronunţe. Mai mult, ministrul Educaţiei a spus că a depistat foarte uşor falsul, „în mai puţin de un minut". 

Antena 3 nu recunoaşte greşeala

„Niciodată n-am spus că ministrul nu a luat Bacalaureatul. Am spus că au fost probleme. Am pus întrebări la care ministrul, dacă avea toate informaţiile pe care spune că le are, altele decât cele pe care ­le-am prezentat noi, putea să intervină în direct şi să spună «lămuresc astăzi, lămuresc mâine, informaţiile voastre sunt false». Toate ziarele, toate ediţiile online ale ziarelor aveau această informaţie, nu le-am inventat noi", a explicat Dana Grecu într-un jurnal Antena 3. Ea omite că restul presei a preluat informaţia prezentată la Antena 3.

Reprezentanţii postului de televiziune au declarat că vor face şi ei o plângere penală pe numele ministrului Educaţiei.  „Timp de două ore am insistat cu telefoane la Domnia Sa, la responsabilii Ministerului Educaţiei, niciunul dintre ei nu a dorit să răspundă. A preferat să măsluiască şi să construiască un scenariu cu care să iasă 12 -14 ore mai târziu şi să formuleze aceste acuzaţii de ordin politic", a declarat Radu Tudor, fără să precizeze dacă tentativele sale de a vorbi cu ministrul au avut loc înainte sau după ce informaţia fusese deja difuzată.

Jurnaliştii tac acum

„Adevărul" a încercat ieri toată ziua să ia legătura cu Radu Tudor şi cu Dana Grecu, spre a reconstitui cât mai minuţios modul în care s-a născut acest subiect şi a vedea dacă a fost vorba de ignoranţa jurnaliştilor, de reaua lor credinţă sau chiar de o manipulare a acestora. Atât cei doi jurnalişti, cât şi producătorul lor au refuzat să răspundă la apelurile telefonice şi la mesajele SMS.

Singurul martor cu care am putut discuta a fost preşedintele Sindicatului Alma Mater, Anton Hadăr, invitat la emisiunea „La Ordinea Zilei", din 8 iulie. Acesta a declarat pentru „Adevărul" că l-a sunat pe Daniel Funeriu într-o pauză. „Reporterii de la Antena 3 au încercat să-l sune pe Daniel Funeriu, aşa zicea doamna Grecu în emisiune, şi am înţeles că el a răspuns la un SMS în care zicea că a luat Bac-ul cu brio. În pauză l-am sunat să-l întreb care e problema şi mi-a zis «Ce să fac, să intervin la ceva ce nu este adevărat? Dacă vor, să sune la liceu». Şi mi-a dat numărul directorului de la liceul din Franţa", a explicat Anton Hadăr.

"Antena 3 a făcut un fals abject care nu poate să rămână nesancţionat."
Daniel Funeriu
ministrul Educaţiei

45,72%, rata de promovare după contestaţii

Peste 2.500 de elevi au reuşit să obţină note de trecere la Bacalaureat după ce au cerut recorectarea lucrărilor. Astfel, rata de promovare pe ţară a crescut cu 1,25% faţă de rezultatul iniţial.

În Bucureşti, rezultatele la contestaţii s-au lăsat aşteptate peste şase ore. Dacă iniţial reprezentanţii Inspectoratului Şcolar au declarat că notele finale se vor afişa la ora 12.00, liceenii au aflat, ieri, rezultatele în jurul orei 18.00. La Liceul „Jean Monnet", elevii au primi rezultatele pe de-o parte cu urlete de bucurie, pe de alta cu nervi, vărsându-şi frustrările pe ministrul Educaţiei: „Să vină dânsul să dea Bac-ul în locul nostru, că nu trece de 3,50", a spus Silviu, un elev de la Liceul „Jean Monnet" din Capitală. „La română am fost furat pe faţă, jaf la drumul mare. 5,20 meritam pe puţin. Am luat 4 în cap. Vin în toamnă. Ce să fac acum? Să-mi iau viaţa pentru domnul Funeriu?", a mai declarat elevul. Alţi elevi s-au consolat că nu au reuşit să obţină o notă de trecere nici după contestaţii: „Hai, bă, la un fotbal dacă tot n-am luat Bacu'".

La Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau" au fost recorectate lucrările a 260 de elevi care au picat, însă niciunul nu a avut noroc să obţină notă de trecere. Anul acesta, colegiul a avut doar trei elevi care au promovat, din 311 candidaţi. Cei trei erau însă din promoţia anterioară.

De luni, până pe 15 iulie, cei care nu au reuşit să promoveze în prima sesiune se pot înscrie din nou la examenul de Bacalaureat. Probele din sesiunea de toamnă vor fi organizate în perioada 22 august-2 septembrie. „Nu trebuie să ne aşteptăm la nicio scădere a standardelor sau a vigilenţei în ceea ce priveşte sesiunea din toamnă a Bacalaureatului", a declarat Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei.

Ministrul Educaţiei se încurcă la limba română: "În DEX, «coleg» este de genul neutru, nu este defel feminin"

Ministrul Educaţiei face greşeli de elev corigent în propriul CV: foloseşte greşit cuvintele şi nu e capabil să facă un acord banal

VIDEO Ei cum au luat BAC-ul? Ministrul Educaţiei: „Cuvântul «coleg» este neutru"

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite