Anchetatorii vor afla miercuri de ce o femeie a căzut cu liftul în sediul Uniunii Cineaştilor. Inspector: „Toate actele erau în regulă, trebuie văzut cine este de vină”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Uniunii Cineaştilor FOTO Eduard Enea
Sediul Uniunii Cineaştilor FOTO Eduard Enea

Rezultatele anchetei inspectorilor care au verificat liftul groazei din incinta Uniunii Cineaştilor din Capitală, unde o femeie de 50 de ani, directoarea unei firme de traduceri, a căzut în gol, având ulterior nevoie de asistenţă medicală de urgenţă, vor ajunge miercuri pe masa anchetatorilor. „Vom vedea de ce a căzut liftul şi care au fost problemele, în condiţiile în care toate actele erau la zi”, arată oficialii.

Incidentul s-a ptrecut marţi, când o femeie de 50 de ani a căzut în gol cu liftul din sediul Uniunii Cineaştilor din Capitală. În jurul orei 10.00, alertaţi de ţipetele femeii, vecinii au sunat la 112 la faţa locului fiind trimise mai multe echipaje de ambulanţă şi salvatorii de la ISU. 

După ce au reuşit s-o extragă din liftul groazei, salvatorii au transportat victima, care acuza dureri de cap şi de membre, la Spitalul Floreasca. La faţa locului a ajuns şi o echipă de inspectori de la Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR), pentru a vedea unde a fost problema şi de ce liftul a căzut în gol de la etajul 1 al clădirii, în condiţiile în care toate actele ascensorului erau în regulă, acesta fiind modernizat în anul 1998. 

Potrivit reprezentanţilor Uniunii Cineaştilor din România, instituţia avea un contract de mentenanţă cu o firmă care urma să facă revizia tehnică a ascensorului pe 10 aprilie. În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

Primele concluzii ale anchetei ISCIR

„Acel ascensor va trebui supus unei expertize, dar organele de urmărire penală vor decide cine se face vinovat de acest incident. În momentul în care am fost anunţaţi de poliţie s-a format o echipă care, până să ajungă la faţa locului, a verificat dacă există un contract de mentenanţă şi alte acte necesare. Iar din punct de vedere al hârtiilor, era totul în regulă. Cert este că, din primele noastre informaţii, ascensorul a preluat o comandă de la parter şi a căzut în gol doar 40 de centimetri, nu a ajuns în puţul liftului pentru că sistemele sale de siguranţă s-au activat. Practic, a căzut între etajul 1 şi parter însă a fost un şoc puternic pentru femeie pentru că a intrat în funcţiune sistemul de siguranţă oprire”, a explicat, pentru „Adevărul”, Cătălin Braşoveanu, purtătorul de cuvânt al ISCIR. 

„Din nefericire a căzut, vom vedea exact de ce a căzut”, a completat oficialul. Din primele informaţii, de vină ar fi un cablu de susţinere, ipoteză care i se pare puţin probabilă directorului general al Patronatului Societăţilor de Ascensoare şi Scări Rulante din România, Tudor Goergescu. 

Acesta susţine că în momentul în care apare un incident de acest fel, obligaţia firmei care se ocupă de mentenanţă şi verificare este să anunţe ISCIR-ul, care vine şi face constatarea. „Sunt lifturi foarte vechi în Capitală, dar acesta nu era unul dintre ele. Astfel de accidente sunt foarte rare, nu s-a întâmplat să cadă cabina. De obicei, un om cădea în gol, însă în urma măsurilor care s-au luat, obligatorii, de ani buni încoace, nu se mai întâmplă să cadă oameni în puţ cum se întâmpla în trecut”, a explicat preşedintele patronatului. 

Uniunea Cineaştilor: „Nu au mai fost astfel de incidente”

Reprezentanţii Uniunii Cineaştilor s-au declarat şocaţi de incident. „Este regretabil ce s-a întâmplat. Totuşi, este bine că doamna care a căzut un etaj în gol, nu trei cum fusese anunţat, a suferit doar un şoc. Aveam toate referinţele privind asigurarea liftului”, a punctat şi Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România (UCIN). 

La rândul său, Lucian Pricop, vicepreşedinte aceleiaşi organizaţii, a menţionat că nu au mai fost reclamaţii referitoare la lift. „Nu contează cât de vechi este un lift, ci cât de întreţinut este. Esenţial este dacă contractul de întreţinere există, dacă el este respectat. Cu toate că în Bucureşti s-a construit foarte mult în ultima perioadă, există şi lifturi vechi, dar sunt şi ascensoare noi. Iar o acţiune de control la nivel naţional ar putea fi făcută doar din dispoziţii date de Ministerul Economiei”, a subliniat Cătălin Braşoveanu, purtătorul de cuvânt ISCIR. 

Cel mai mediatizat accident din ultimii ani s-a produs în 2007, când la spitalul Marie Curie a decedat mama unui copil internat în spital. Tânăra de 16 ani a fost prinsă între lift şi casa liftului, deoarece uşa interioară nu s-a închis în momentul pornirii. Un alt incident s-a produs în 2013, când două persoane au fost grav rănite după ce unul din lifturile din Casa Presei a căzut în gol de la nivelul etajului doi şi două persoane au ajuns la spital. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite