Ambasada României în SUA, gazda unei reuniuni speciale a Atlantic Council dedicate problematicii de securitate în regiunea Marii Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasada României în Statele Unite ale Americii a fost gazda unei reuniuni speciale a Atlantic Council, dedicată problematicii de securitate în regiunea Mării Negre. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Future Europe Initiative“ şi l-a avut drept invitat pe şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache.

Dezbaterea a fost moderată de Damon Wilson, vicepreşedinte executiv al Atlantic Council, şi a beneficiat de participarea unor nume importante precum gen. James Jones, fost consilier pe probleme de securitate naţională al preşedintelui SUA şi SACEUR al NATO, Anders Aslund, senior fellow la Atlantic Council, Paula Dobriansky, fost Subsecretar de Stat pentru Democraţie şi Afaceri Globale, Daniel Fried, reprezentant Departamentul de Stat, gen. George Joulwan, fost SACEUR al NATO, Stephen Larrabee, RAND Corporation, Barry Pavel, Atlantic Council, Eric Stewart, preşedinte al American-Romanian Business Council, Rodger Potocki, National Endowment for Democracy sau Robert Benjamin, National Democratic Institute.

În cadrul evenimentului au fost evaluate provocările de securitate cu care se confruntă regiunea, cu accent asupra factorilor de risc din zona Mării Negre. În acest context, şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, a afirmat că deteriorarea cea mai profundă a situaţiei de securitate s-a petrecut în regiunea Mării Negre, dar România rămâne o ancoră de stabilitate în zonă, arătând că mediul politic stabil şi evoluţia bună a economiei din ţara noastră favorizează această situaţie. De asemenea, Dan Mihalache a întărit faptul că „Parteneriatul Strategic pe care România îl are cu Statele Unite rămâne principalul pilon al politicii externe şi de securitate al ţării noastre, România având oportunitatea de a fi o platformă pentru extinderea spaţiului de valori, securitate şi democraţie în regiunea Mării Negre”.

La rândul său, ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, a afirmat că “ameninţările geopolitice clasice se îmbină cu cele noi, asimetrice, iar la summit-ul NATO de la Varşovia va trebui să se găsească un echilibru în gestionarea celor două”. „Marea Neagră ar trebui analizată din perspectiva faptului că este o zonă de contact între diverse forţe care au generat tensiuni în trecut, o zonă de demarcaţie geopolitică de maximă importanţă şi sensibilitate. Din această perspectivă, anunţul SUA privind  alocarea suplimentară de resurse pentru contracararea ameninţărilor din Est este o veste bună pentru România. Ţara noastră poate juca rolul de partener al SUA în asigurarea descurajării provocărilor”, a afirmat ambasadorul George Cristian Maior.

Damon Wilson, vicepreşedinte executiv al Atlantic Council, şi-a exprimat aprecierea pentru sprijinul constant acordat de-a lungul timpului de către ambasadorul George Cristian Maior dezbaterii publice consistente asupra provocărilor de securitate de la Marea Neagră. “Următoarea provocare cu privire la relaţia dintre România şi SUA este dezvoltarea Parteneriatului în zona economică în condiţiile în care România este o ancoră strategică de stabilitate în regiune”, a declarat Wilson.

Participanţii au mai analizat rolul cheie al României în problematica energetică din regiune. De asemenea, a fost evidenţiată necesitatea ca ţara noastră să exporte în regiune bunele practici şi modelele de succes ale reformelor care au dat rezultate.

Atlantic Council este cel mai important think-tank din Washington D.C. dedicat relaţiei trans-atlantice, care reuneşte personalităţi de marcă din mediile diplomatice, academice, politice, de securitate şi intelligence, oferind expertiză asupra relaţiilor internaţionale la cel mai înalt nivel.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite