Alina Bica, forţată să meargă la instanţă: „Videanu este o persoană arogantă”. Videanu: „Nu ştiam care este poziţia Alinei Bica”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adriean Videanu FOTO: Eduard Enea
Adriean Videanu FOTO: Eduard Enea

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu s-a prezentat, joi, la Curtea Supremă, unde s-a judecat primul termen în dosarul în care este acuzat, alături de fosta şefă a DIICOT Alina Bica, de fapte de corupţie. Şi Bica a fost adusă, mai mult forţat, în faţa instanţei, ea fiind în arest preventiv. Videanu este judecat pentru complicitate la abuz în serviciu, iar Bica pentru luare de mită, abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului.

Adriean Videanu s-a prezentat joi la Curtea Supremă unde a fost audiat în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie.

De asemenea, în faţa instanţei a fost dusă şi Alina Bica, aceasta fiind în prezent în arest preventiv într-un alt dosar penal. Deşi iniţial nu a vrut să fie adusă în instanţă, magistraţii au insistat ca Bica să fie prezentă la Curtea Supremă, astfel că aceasta a fost scoasă din penitenciar, iar procesul a avut întârziere de o oră. 

Adriean Videanu, declaraţii în faţa judecătorilor

Primul care a dat declaraţii a fost fostul ministru Adriean Videanu care a negat acuzaţiile aduse de Direcţia Naţională Anticorupţie şi a precizat că o ştia pe Alina Bica din şedinţele de Guvern în perioada septembrie 2007 – septembrie 2010, când Bica era secretar de stat, iar el ministru. El a adăugat că, după ce şi-a dat demisia, nu ar mai fi văzut-o pe fosta şefă a DIICOT.

Videanu a spus că el şi soţia sa aveau câte 50% din acţiunile Titan Mar, iar în iunie 2012, acţiunile au fost convertite ca acţiuni la purtător, proprietar fiind persoana care le deţine. 

„Până în august 2012, acţiunile la purtător au fost deţinute de mine şi soţia mea, aparţinându-le copiilor Andrei Valentin şi Diana Alexandra. (...) În septembrie 2013, când mi s-a adus la cunoştinţă că mi s-a aplicat sechestrul pe acţiunile mele, i-am comunicat procurorului de caz că nu mai sunt proprietatea mea”, a spus Videanu.

Acesta a mai precizat că, după câteva zile, a contestat măsura procurorului, motivând că există un prejudiciu şi a vizat toate activele, „motiv pentru care nu am motivat că nu eram proprietarul”. Contestaţia a fost însă respinsă.

Videanu a mai povestit că, în iunie - decembrie 2012, le-ar fi spus unor parteneri de afaceri, companii multinaţionale, că urmează să transfere acţiunile la purtător în proprietatea copiilor. Astfel, pe 20 august 2012 ar fi transmis copiilor acţiunile, iar pe 21 august şi-ar fi anunţat partenerii. 

Fostul ministru a mai arătat că, după ce i-a fost respinsă contestaţia, măsura sechestrului a fost contestată de Titan Mar, prin administrator Mioriţa Videanu, pe motiv că acţiunile nu mai sunt proprietatea lui. Titan Mar ar fi trimis mai multe documente, pentru a arăta acest lucru. Cu toate acestea, şi această contestaţie a fost respinsă deoarece nu s-a depus o copie de pe registrul acţionarilor. 

În final, societatea ar fi trimis şi acea copie. Pentru că nu venise cu un răspuns, firma a insistat. 

Alina Bica a ridicat sechestrul pus pe acţiunile Titan Mar

„În februarie 2014, avocatul Titan Mar a revenit cu o solicitare, iar DIICOT-ul a admis-o şi a ridicat sechestrul asigurator asupra celor 80 de acţiuni care se află şi acum în posesia copiilor mei”, a mai spus Videanu. 

Fostul ministru a precizat că a aflat că ridicarea măsurii asiguratorii a fost decisă de Alina Bica când i s-a comunicat ordonanţa. 

El a explicat instanţei că mai toate comunicările societăţii către DIICOT erau „pentru doamna Alina Bica”, şi că nu ştia dacă atunci a aflat despre poziţia Alinei Bica. 

El a spus că admiterea cererii nu i s-a părut nefirească, deoarece el ar fi făcut dovada că acţiunile nu mai sunt în proprietatea sa. 

„Din momentul în care am transmis acţiunile către copiii mei, pe 20 august, până în şedinţa din 4 octombrie, din companie mai ştia de acest lucru Secretarul Adunării Generale, Laura Banu”, a spus Videanu.

De asemenea, fostul ministru le-a explicat judecătorilor că nu a specificat la DIICOT cine era proprietarul acţiunilor la purtător, doar a spus că nu mai era el. 

„Cred că registrul acţionarilor este completat de secretarul tehnic al societăţii, nu ştiu cine l-a făcut în acest caz”, a completat fostul ministru.

Totodată, el a arătat că nu ştie ce acte au fost ataşate în contestaţia depusă la DIICOT în februarie 2014. „Arăt încă o dată că actele firmei nu au fost făcute de acţionari sau administratori, ci întotdeauna de avocaţi sau angajaţi ai societăţii”, a spus Adriean Videanu la finalul audierii.

Bica despre Videanu: Relaţiile cu el erau încordate pentru că era o persoană arogantă

Alina Bica, fosta şefă a DIICOT a negat joi toate acuzaţiile aduse de DNA în acest caz şi a precizat că dat o direcţie anchetei în dosarul „Romgaz” şi că, din punctul ei de vedere, cei doi foşti miniştri ar fi trebuit cercetaţi.

„Chiar am avut o discuţie cu procurorul de caz. Îi spuneam că nu este în ordine să avem suspecţi pentru evaziune cercetaţi în arest şi suspecţi pentru subminarea economiei naţionale cercetaţi în libertate”, a spus Bica, aceasta dând de înţeles că putea cere chiar arestarea acestuia. 

Ea a precizat că l-a cunoscut pe Adriean Videanu când ea avea calitatea de secretar de stat, iar relaţiile cu el erau încordate deoarece era o persoană arogantă. 

Mai mult, aceasta spune că i-ar fi încurajat pe cei doi procurori să continue cercetările, deoarece era „evidentă vinovăţia lui Videanu şi Vosganian (fostul ministru Varujan Vosganian – n.r.)”. Tot ea ar fi făcut adrese pentru a descoperi bunurile şi a pune sechestre. 

Despre cererea Titan Mar de ridicare a sechestrului. Bica a declarat că discutase cu procurorul de caz. Ea a spus că societatea nu depusese la dosar toate actele doveditoare. Procurorul ar fi spus că nu poate să revină asupra măsurii, deoarece noul Cod Penal prevedea trei zile pentru contestaţie şi firma ieşise din termenul legal, iar dacă cazul ar fi ajuns la judecător ar fi fost respinsă ca inadmisibilă. 

„Menţinerea sechestrului încalcă un drept fundamental al societăţii. Am apreciat că sunt competentă să înlătur aceasta”, a spus Bica.

Fosta şefă a DIICOT a precizat că nu a vrut să facă niciun abuz în serviciu deoarece în dosar erau sechestrate bunuri mult mai valoroase, de milioane de euro, sau nu ar mai fi pornit ancheta împotriva lui Adriean Videanu.

„Niciun moment nu am crezut că aş comite un abuz, deoarece dosarul era monitorizat de SRI, echipe de lucru comun în ancheta, formată din poliţişti - ofiţeri SRI. Măsura sechestrului era vădit nelegală, iar eu eram competentă să o fac”, a mai spus Bica.

Bica: „Sunt de bună credinţă”

De asemenea, aceasta a spus că poate trece orice testare poligraf pentru că este de „bună credinţă”.

„Pot să trec orice testare la poligraf, sunt de bună credinţă. Am crezut în soluţia pe care am dat-o. Nu puteam face ilegalităţi într-un dosar monitorizat de SRI şi mediatizat”, a spus Bica. 

Alina Bica a mai spus că a fost transformată într-un infractor de serviciu în patru dosare şi că acuzaţiile sunt „poveşti”.

Instanţa a acordat un nou termen în acest caz, pentru 12 noiembrie, când se vor discuta ce probe vor fi administrate în acest caz şi se va continua audierea Alinei Bica. 

Acuzaţiile aduse de procurori

Potrivit procurorilor DNA, Alina Bica este acuzată de abuz în serviciu în cazul lui Adriean Videanu, respectiv admiterea solicitării acestuia de ridicare a sechestrului asigurător de pe 80 de acţiuni, care fusese pus de procurorul care instrumentează dosarul Romgaz-Interagro.

Astfel, pe 25 februarie 2014, printr-o ordonanţă, Alina Bica, în calitate de şef DIICOT, a dispus cu încălcarea prevederilor legale de competenţă admiterea solicitării inculpatului Videanu şi a ridicat sechestrul asigurător.
Prin această acţiune, Alina Bica i-a facilitat lui Videanu reintroducerea în circuitul economic a celor 80 de acţiuni, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse şi sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a şi întâmplat.
La cererea de ridicare a ridicare a sechestrului, Videanu a depus înscrisuri cuprinzând date şi informaţii conform cărora nu mai deţinea acţiunile din august 2012, împrejurarea care nu era reală.

Ancheta de la DIICOT

Pe de altă parte, la 24 septembrie 2013, în dosarul Romgaz instrumentat de DIICOT, procurorul de caz a dispus luarea măsurilor asigurătorii prin instituirea unui sechestru şi asupra a 80 de acţiuni, deţinute de Adriean Videanu la compania SC Titan Mar SA.
În dosarul Romgaz, Videanu este cercetat alături de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11 milioane USD şi punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite