Alertă. Noi focare de pesta micilor rumegătoare

0
Publicat:

În urma confirmării unor noi focare de pestă a micilor rumegătoare (PMR) în județele Tulcea și Constanța, ANSVSA a anunțat că exporturile de ovine în țări terțe nu vor fi oprite. Autoritatea subliniază necesitatea colaborării strânse între autorități și agenții economici pentru respectarea reglementărilor necesare derulării exporturilor.

ANSVSA ia măsuri pentru a limita răspândirea pestei micilor rumegătoare
Noi focare de pesta micilor rumegătoare - Foto Adevărul

Primul focar de pesta micilor rumegătoare a fost confirmat într-o fermă din Tulcea, care deține aproape 50.000 de oi. Virusul a fost identificat ulterior în mai multe exploatații comerciale și gospodării din județele Tulcea și Constanța. Concret, virusul Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) a fost identificat la două exploataţii comerciale, cu un efectiv existent de 14.899 de ovine şi, respectiv, 7.478 de ovine, în localitatea Baia, judeţul Tulcea, la o gospodărie, cu un efectiv existent de 663 de ovine, din localitatea Stejaru, judeţul Tulcea, la o exploataţie comercială, cu un efectiv de 23.481 de ovine şi 1.329 de caprine, din localitatea Babadag, judeţul Tulcea, şi la o gospodărie cu 424 de caprine, în localitatea Sinoe, judeţul Constanţa, potrivit unui comunicat al ANSVSA, citat de Agerpres. 

Centrele Locale de Combatere a Bolilor din cele două județe au luat măsuri imediate pentru a preveni răspândirea bolii, inclusiv uciderea și neutralizarea carcaselor de ovine și caprine infectate.   

În urma confirmărilor, de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (IDSA) - Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare judeţene au intervenit de urgenţă. Centrele Locale de Combatere a Bolilor Tulcea şi Constanţa, au dispus, conform planului de măsuri adoptate, pentru a preveni răspândirea bolii, uciderea imediată a ovinelor şi caprinelor din cele 5 exploataţii afectate, precum şi neutralizarea carcaselor prin îngropare în locaţii autorizate. Având în vedere extinderea (până la 20 km) a focarelor de PMR în judeţele Tulcea şi Constanţa, a fost extinsă zona de protecţie de la primul focar la 25 km (care include toate celelalte focare din interiorul său, cel mai apropiat focar fiind la 5 km de marginea zonei de protecţie). Zona de supraveghere a fost extinsă la 34 km, iar zona de supraveghere suplimentară rămâne la 44 km de la primul focar. Totodată, s-a interzis expedierea în afara zonelor a animalelor vii ovine şi caprine, precum şi a materialului seminal, ovulelor, embrionilor, produselor secundare de origine animală, pieilor şi blănurilor. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare”, au transmis reprezentanţii ANSVSA.

Fermierii români sunt alarmați de focarele de pestă micilor rumegătoare confirmate recent în județele Tulcea și Constanța și solicită măsuri urgente din partea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).  

Va fi distrus cel mai important sector din România, sectorul de ovine”, a avertizat Ștefan Muscă, președintele unui sindicat din domeniu, la Antena 3, subliniind că oprirea exporturilor către țările arabe ar duce la falimentul multor crescători de ovine, conform G4Food.

Intervenții ale ANSVSA

Miercuri, 24 iulie, a avut loc o întâlnire între ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, reprezentanţii operatorilor economici și reprezentanți ai guvernului. Fermierii au fost asiguraţi de acordarea de despăgubiri pentru animalele afectate, în condiţiile respectării prevederilor legale.

În urma confirmării focarelor, ANSVSA s-a angajat să mențină un dialog constant cu toate părțile implicate și să colaboreze pentru a gestiona eficient situația.  

O atenție deosebită va fi acordată identificării, înregistrării și testării animalelor din fermele pentru export, din zonele libere de boală”, au declarat reprezentanții ANSVSA. 

Planul de Contingență pentru PMR este în curs de actualizare pentru a se adapta la situația epidemiologică actuală, iar laboratoarele ANSVSA sunt pregătite să susțină derularea exporturilor prin testări suplimentare, informează comunicatul.

Zonele de protecție și de supraveghere au fost extinse considerabil pentru a controla focarele, iar expedierea animalelor vii și a produselor secundare în afara zonelor afectate a fost interzisă. 

Însă, exportul de ovine în ţări terţe nu este şi nu va fi oprit, în condiţiile în care autorităţile şi agenţii economici colaborează pentru respectarea tuturor reglementărilor şi cerinţelor necesare pentru derularea exporturilor, transmite ANSVSA.  

Pesta micilor rumegătoare, o boală virală cu o mortalitate de 70% în rândul oilor și caprelor infectate, nu prezintă niciun risc de îmbolnăvire pentru oameni, dar are un impact semnificativ la nivel social și economic. 

Sunt baze de colectare pentru exportul în viu. Animalele vin din toate părțile cu microbioame specifice, mai mult sau mai puțin îngrijite, fiind supuse stesului termic la transport și în fermele de staționare. Mare lucru să nu se pună problema limitării exportului în viu, cel puțin pe perioada verii. Dacă arabii ar accepta sacrificarea cât mai aproape de ferme și exportul în carcase refrigerate....ar fi o soluție.”, explica dr. veterinar Adrian Bîlbă, pe Facebook, după apariția primului focar de pesta a micilor rumegătoare.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite