Alegerea vicepreşedintelui CSM şi deciziile de revocare a judecătorilor Danileţ şi Ghica se discută pe 13 februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegerea vicepreşedintelui CSM, în discuţie pentru 13 februarie                   FOTO Adevărul
Alegerea vicepreşedintelui CSM, în discuţie pentru 13 februarie                   FOTO Adevărul

Alegerea vicepreşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi deciziile de revocare din funcţiile de conducere a CSM a judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ vor fi luate în discuţie în şedinţa din 13 februarie a Plenului Consiliului.

Judecătorul Adrian Bordea, reprezentantul magistraţilor instanţei supreme în Consiliul Superior al Magistraturii, şi-a anunţat, marţi, candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM, în urma şedinţei Secţiei pentru judecători a forului.

Judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica şi-au retras candidaturile la funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, înaintea şedinţei din 23 ianuarie a Plenului CSM în care urma să aibă loc alegerile pentru această funcţie.

Cei doi îşi depuseseră candidaturile la funcţia de vicepreşedinte al CSM în 4 ianuarie, după alegerea Oanei Schmidt Hăineală ca preşedinte al Consiliului. Însă, ulterior, împotriva lor au fost declanşate procedurile de revocare din CSM de către adunările generale ale judecătorilor de la Curţile de Apel.

Acţiunea constituie cea mai amplă formă de protest a magistraţilor împotriva membrilor Consiliului.

Numărul de voturi pentru revocarea celor doi judecători s-a întrunit, astfel că CSM ar trebui să ia act de opţiunile judecătorilor care i-a ales pe Ghica şi Danileţ să-i reprezinte în forul magistraţilor.

Totuşi, în cadrul CSM sunt discuţii privind termenul de 15 zile de când curge pentru constatarea legalităţii deciziilor adunărilor judecătorilor, de către Plenul Consiliului.

Discuţiile din CSM pe acest subiect vizează termenul în care să ia act Consiliul de deciziile adunărilor generale ale judecătorilor, respectiv de la momentul trimiterii ultimelor decizii către Consiliu. În acest sens fiind de acord şi preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, şi şefa CSM, Oana Schmidt Hăineală.

Marţi, 5 februarie, Uniunea Naţională a Judecătorilor şi Asociaţia Magistraţilor din România au cerut CSM, într-o scrisoare deschisă, să dispună revocarea Alinei Ghica şi a lui Cristi Danileţ, susţinând că voinţa a peste 1.600 de judecători în cazul acestora nu poate fi nesocotită, întrucât ar însemna autodiscreditarea Consiliului.

Reprezentanţii celor două organizaţiile profesionale susţin că CSM nu se poate pune în postura de a cenzura voinţa democratică a 1.196 de judecători de la judecătorii şi a 424 de judecători de la curţile de apel care au votat pentru revocarea magistraţilor Cristi Vasilică Danileţ şi Alina Nicoleta Ghica.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite