Adevărul Live: Europa cu două viteze - dezavantaj România?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Adevărul Live de la ora 15.00 vă propunem o discuţie despre unul dintre cele mai fierbinţi subiecte ale actualităţii europene: posibila statuare a principiului ”Europa cu două viteze”.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

Jurnalistul Cristian Unteanu şi invitatul său generalul Ioan Talpeş, fost director al Serviciului de Informaţii Externe,vor încerca să vadă care ar putea fi consecinţele, în primul rând pentru ţara noastră, ale unei asemenea organizări noi a proiectului european, acceptată la nivel de principiu în primul rând de Germania, Franţa, Olanda, Belgia, Luxemburg, Italia şi Spania. Dur contestată de alte state, în frunte cu Polonia, spre exemplu.

Chiar dacă, acum, de facto, Uniunea Europeană funcţionează în multe zone pe viteze diferite, ce apare nou în acest moment este posibilitatea acceptării acestui principiu, nerecunoscut niciodată în discursul oficialilor de la Bruxelles, drept baza de joc pentru constituirea de noi relaţii între un centru dur, cele câteva ţări menţionate, alături de care să evolueze toate celelalte, în funcţie de aspiraţiile, capacitatea lor economică şi administrativă şi, nu în ultimul rând, de mentalitatea predominantă specifică fiecăreia dintre ele.

Nu este deloc simplu deoarece, până la urmă, perspectiva ar fi rediscutarea Tratatelor sau, spun unii, propunerea unuia nou. Este dezbaterea momentului şi este extrem de urgent de ştiut care ne este poziţionarea, chiar dacă nu avem elaborat şi prezentat un proiect de ţară, fie şi numai deoarece, pe 25 martie, la Roma, va fi prezentat documentul privind viziunea asupra viitorului Europei.

Unde vrem să fim? Care dintre perspectivele actuale ne-ar folosi cel mai mult? Care sunt avantajele şi riscurile fiecăruia dintre ele?

Vă invităm să urmăriţi câteva dintre răspunsurile posibile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite