Acţiune de amploare a poliţiştilor. Aproape 50 de percheziţii au avut loc miercuri într-un caz de fraude cu medicamente oncologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suspecţii emiteau reţete fie persoane decedate, fie pentru persoane care în realitate nu aveau nevoie de aceste tratamente FOTO Arhivă Adevărul
Suspecţii emiteau reţete fie persoane decedate, fie pentru persoane care în realitate nu aveau nevoie de aceste tratamente FOTO Arhivă Adevărul

Aproape 50 de percheziţii au avut loc, joi, în Capitală şi în Dolj, într-un dosar în care se fac verificări cu privire la mai multe mecanisme de fraudarea bugetului de stat, prin care erau decontate, în fals, reţete pentru medicamente oncologice şi alte boli grave.

Potrivit unui comunicat emis de Poliţia Capitalei, 150 de poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi Poliţiei Dolj, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au făcut 46 de percheziţii, într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune şi abuz în serviciu.

Concret, în acest caz se fac verificări cu privire la mai multe mecanisme de fraudare a bugetului de stat, prin care erau decontate, în fals, reţete pentru medicamente oncologice şi alte boli grave.

Surse judiciare au precizat că medici din Dolj emiteau reţete pentru presupuşi bolnavi de cancer care fie erau decedaţi, fie pentru persoane care în realitate nu aveau nevoie de aceste tratamente. 

Ulterior, acestea erau decontate la Casa de Asigurări de Sănătate. Mai mult, aceleaşi surse au declarat că tratamentele rămâneau de fapt în farmacii şi erau vândute unor persoane bolnave care chiar aveau nevoie de acestea. 

Prejudiciul nu a fost stabilit până în acest moment.

Percheziţiile au avut loc în Dolj, la farmacii vizate de anchetă, la firme, dar şi la anumite depozite. De asemenea, a fost vizat şi sediul Casei de Asigurări de Sănătate Dolj. Sursele citate au menţionat că în Capitală percheziţiile au avut loc la sediile unor firme vizate. 

În urma acestei acţiuni, nicio persoană nu a fost dusă la audieri.

Acţiunea beneficiază de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

Anul trecut, mai multe persoane au fost reţinute într-un dosar asemănător

În mai 2014, două diriginte de farmacii şi patru persoane au fost reţinute într-un dosar privind emiterea a peste 1.100 de reţete false pentru medicamente oncologice care nu au ajuns niciodată la bolnavi. 

„Pentru a asigura trasabilitatea medicamentelor şi pentru a reduce sarcina fiscală aferentă acestor venituri, suspecţii au înregistrat achiziţii fictive de medicamente de la societăţi afiliate sau cu comportament de tip fantomă”, arătau atunci procurorii.

Anchetatorii precizau că „suspecţii au creat circuite economice şi financiare fictive cu scopul de a-şi însuşi sumele de bani rezultate din activitatea infracţională şi de a denatura plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat“.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Scandal în lumea medicală. Mai mulţi medici şi farmacişti sunt acuzaţi că făceau trafic cu medicamente oncologice. Spitalul Fundeni, sub lupa procurorilor

Peste 20 de percheziţii au avut loc marţi în Bucureşti, Sibiu, Dolj şi Ilfov, printre care şi la Spitalul Fundeni din Capitală, fiind vizaţi 13 medici şi farmacişti suspectaţi că au emis reţete false. Doar trei dintre suspecţi ar fi eliberat 1.100 de reţete care, după ce au fost decontate, au produs un prejudiciu de aproape 8,3 milioane de lei. În acest caz, prejudiciul total se ridică la 3,5 milioane de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite