Achiziţie cu cântec la Poliţia Română. 10 milioane de euro daţi pe pistoale în starea de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

25.000 de pistoale de calibru 9×19 milimetri au fost achiziţionate de Poliţia Română, în numai câteva zile, pentru „acţiunile în stare de urgenţă“, în urma unei proceduri de achiziţie care ridică semne de întrebare

Pe repede-nainte, pe 14 mai, în ultima zi a stării de urgenţă, Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a încheiat, în condiţii cel puţin discutabile, două acorduri-cadru pentru achiziţionarea a zeci de mii de pistoale şi a muniţiei aferente acestora „destinate acţiunilor în stare de urgenţă“.

Este vorba de o tranzacţie făcută prin „negociere fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare” pentru atribuirea acordului-cadru de furnizare a 25.000 de pistoale de calibru 9×19 milimetri, la preţul unitar de 1.630 de lei către Poliţia Română, scrie spotmedia.ro. În plus, s-a mai negociat şi aprovizionarea cu un milion de cartuşe pentru respectivele arme, la preţul de 75 de bani bucata. Valoarea totală a celor două contracte se ridică la 41,5 milioane de lei, fără TVA. Astfel, IGPR a scos din vistieria alimentată de la bugetul statului aproximativ 10 milioane de euro pentru a achiziţiona pistoale necesare în lupta cu noul coronavirus. Cel puţin aşa motivează IGPR achiziţia într-un răspuns trimis portalului spotmedia.ro. „În conformitate cu prevederile art. 8 din Anexa nr. 1 la Decretul Preşedintelui nr. 240 din 14.04.2020, instituţiile din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională au fost abilitate să poată organiza şi derula, pe durata stării de urgenţă, proceduri de atribuire, în vederea încheierii de acorduri-cadru, pentru acoperirea necesarului de mijloace specifice de protecţie şi intervenţie”, se arată în document.  

Câteva ore pentru depunerea dosarului

Mai mult, procedura de achiziţie a fost simplificată şi accelerată la maximum. Contractul a fost semnat după finalizarea unei proceduri de „negociere fără publicare prealabilă”, în numai câteva zile de la lansarea acesteia. Concret, IGPR a lansat anunţul în seara zilei de vineri, 8 mai, iar ofertele finale trebuiau depuse pe 11 mai, la ora 15.00, timp extrem de scurt, consideră cei care au participat la procedură, mai ales că erau obligatoriu de depus unele documente care se obţin de la instituţii ale statului. Astfel, competitorii au avut la dispoziţie numai câteva ore ale zilei de luni pentru a depune dosarul. 

Contractul (încheiat în regim de offset) a fost câştigat de compania naţională Romarm care va furniza către Poliţia Română cele 25.000 de pistoale 9×19 milimetri. Contestatarii procedurii susţin că modul în care a fost pusă în practică procedura de achiziţie este cusut cu aţă albă. „Înnoirea armamentului din dotarea unităţilor subordonate Poliţiei Române face obiectul implementării Concepţiei de Înzestrare a structurilor Ministerului Afacerilor Interne nr. 91.376/SPIR din 27.07.2018, document aprobat prin Hotărârea C.S.A.T. nr. 99 din 11.09.2018. Din 2018 până acum, Poliţia nu a pus în aplicare nimic din acest concept de înzestrare şi au aşteptat epidemia de coronavirus ca să cumpere ce au nevoie pe armament. O situaţie neverosimilă. După cum se poate vedea din extrasul din caietul de sarcini, motivul invocat vizează înnoirea armamentului, nu asigurarea sau suplimentarea necesarului pentru combaterea efectelor epidemiei”, susţine un contestatar care s-a şi adresat Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. 

Contract cu dedicaţie

„Au folosit Starea de urgenţă ca să eludeze legea. Au făcut o chestie românească, au făcut tot ce le-a stat în putere ca să încredinţeze contractul unei firme agreate. Se vede din avion că a fost vorba de favorizarea participantului care a câştigat procedura”, spune Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC). Totuşi, sindicalistul spune că acest proces de dotare era obligatoriu de făcut. „Poliţiştii au în dotare, cu mici excepţii, numai pistoale Carpaţi fabricate în anii '70. Sunt total depăşite. Am avut zeci şi sute de cazuri în care pur şi simplu glonţul s-a blocat pe ţeavă. S-a ajuns în situaţii foarte periculoase. Avem poliţişti care, practic, au rămas astfel «dezarmaţi» şi care au scăpat nevătămaţi numai pentru că au avut de-a face cu infractori «nehotărâţi». Trebuie spus că pentru a ajunge în dotarea tuturor poliţiştilor trebuiau cumpărate mai multe arme, în jur de 30.000”, a încheiat Dumitru Coarnă. 

IGPR: Nu putem vorbi de a profita de starea de urgenţă

Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR, a încercat să răspundă acestor acuzaţii într-o intervenţie televizată. „Câştigător a fost declarat un operator economic din România, care a prezentat o ofertă cu un raport preţ/calitate foarte bun. (...) Este singurul operator economic care a acceptat clauza de offset. O parte din valoarea contractului, până la 80%, se va întoarce către statul român. (...) Pe data de 8 mai au fost trimise aceste invitaţii pentru participarea la această atribuire a contractului, cu termenul pe data de 11 mai, undeva la ora 15.00. Nu putem vorbi de a profita de starea de urgenţă”, a spus Georgian Drăgan.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite