A dinamitat muntele pentru o comoară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Frăţilescu spune că a căutat în Munţii Sohodolului aurul ascuns, potrivit legendelor, de domnitorul Matei Basarab. Bărbatul a pornit, în 1987, pe urmele comorii lui Matei Basarab, „înarmat“ cu o hartă veche a Gorjului şi ajutat de mai mulţi prieteni.

Nicolae Frăţilescu (51 de ani) a primit de la bunicul său, aflat pe patul de moarte, o hartă veche, scrisă în slavonă, care indica locul unde s-ar afla comoara lui Matei Basarab. Bărbatul spune că a săpat şi chiar a dinamitat stâncile în munţii din apropierea Sohodolului în speranţa că va găsi aurul ascuns.

 „Aveam o hartă pergament pe piele de bivol, cu locul unde era ascunsă comoara. Bunicul a cumpărat harta de la cineva din Baia de Aramă. Era scrisă în slavonă şi am mers la cineva în sat să ne traducă. Zece oameni făceau parte din grupare. Un prieten de la Motru Sec, Romulus Barbu, a procurat dinamita. Am săpat în piatră şi am împuşcat timp de două luni în Steiul Coziei, unde era şi o peşteră în care am sperat că vom găsi comoara", povesteşte Nicolae.

Au fost turnaţi

Cineva din sat i-a turnat la Securitate şi au fost prinşi. „Ne-au luat din munte, de la un conac, unde ne odihneam seara. Au venit doi miliţieni şi ne-au prins. Au tras şi patru focuri de armă. Ne-au pus cătuşele şi ne-au dus să le arătăm locul unde căutam. I-am condus la peşteră, apoi ne-au bătut, la conac, cu picioarele în stomac şi apoi ne-au lăsat liberi", povesteşte Nicolae Frăţilescu.

 El trebuia să se prezinte la secţia de Miliţie, dar, de teamă, s-a ascuns în munţi şi s-a întors acasă abia după două săptămâni.

Bărbatul trăieşte, în prezent, în satul Sohodol, într-o casă din bârne unde se ajunge foarte greu, pe o uliţă plină de şanţuri. Gorjeanul spune că nu a primit nici până acum harta, care i-a fost confiscată. Povestea lui e cunoscută de aproape toţi sătenii din Sohodol.

„Nicolae Frăţilescu a săpat prin munţi până l-a pârât cineva, apoi a venit Miliţia şi l-a prins. A luat bătaie, dar până la urmă a scăpat. Ştiu că lucra cu unii de pe la Severin, care căutau aur. Erau mai mulţi. S-a auzit prin tot satul de isprava lor", îşi aminteşte Ion Tivig, un localnic.

 Mihai Frăţilescu are o altă versiune: „Eu ştiu că Nicolae lucra pentru cineva de la Severin. Persoana aia, nu ştiu cine era, a venit şi a oprit lucrările, pentru că se apropiaseră prea mult de comoară". 

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite