A demisionat directorul de la Fizica Materialelor care a anchetat presupusul plagiat al Ecaterinei Andronescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Institutul este condus temporar de un coleg al fostului director, Prof. Dr. Lucian Pintilie      FOTO infim.ro
Institutul este condus temporar de un coleg al fostului director, Prof. Dr. Lucian Pintilie      FOTO infim.ro

Lucian Pintilie şi-a dat demisia din funcţia de director general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM), de la Măgurele, la aproape o lună de când a demarat o anchetă privind acuzaţiile de plagiat aduse unui grup de profesori-cercetători, între care şi fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

După mai bine de patru ani de la preluarea funcţiei de director general al Institutului pentru Fizica Materialelor, Prof. Dr. Lucian Pintilie şi-a dat demisia, invocând nevoia de timp pentru proiectele sale de cercetare, şi a fost înlocuit de un coleg al său, Ionuţ Marius Enculescu, până se va organiza concursul pentru ocuparea acestei funcţii.

Pintilie este cel care, la începutul lunii decembrie, a decis demararea unei anchete în Institut după ce experţii integru.org au publicat o anchetă ce viza trei articole ştiinţifice, reproduceri fidele ale unei lucrări din 2006, pe care ulterior şi-au pus semnătura fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu şi profesorul Sorin Jinga, de la Universitatea Politehnică.

Ulterior, Consiliul Ştiinţific şi Comisia de Etică de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM), Măgurele, au decis să ceară oficial retragerea din publicaţiile de specialitate a celor trei articole ştiinţifice care au făcut obiectul celor mai recente acuzaţii de plagiat din partea integru.org.

Însă, Pintilie a declarat pentru ”Adevărul” că, până la plecarea sa, două dintre cele trei reviste unde au apărut articolele ”au refuzat retragerea articolelor”. ”Am primit răspunsuri de la două dintre edituri şi ne-au transmis că opinia colectivului editorial a fost să nu retragă lucrările, pentru că este vorba de autoplagiat, de texte apărute în urma unor conferinţe, care se pot folosi, dar şi de jurbale de circulaţie mai restrânsă”, a spus acesta.

”M-am întors la munca de jos”

În ceea ce priveşte demisia sa, Pintilie a explicat că ”a fost şi o problemă la mijloc”, dar ”e o decizie personală”, justificată de ”nevoia de a se avea timp să se ocupe de proiectele de cercetare”. 

”Nu plec nicăieri, rămân în Institut, m-am întors la munca de jos. A fost şi o problemă, dar aveam mai multe prioiecte de cercetare în derulare de care nu mai aveam timp să mă ocup”, a spus fostul director.

Acesta a mai declarat că în locul său a fost numit temporar, până la organizarea concursului, un coleg al său - Ionuţ Marius Enculescu, care are în jur de 43 de ani şi lucrează în Institut de 18 ani, specializat în nanostructuri.

Acuzaţii de plagiat la nivel înalt

La începutul lunii decembrie, portalul Integru.org a dezvăluit un nou caz de încălcare a eticii academice, în care este implicată Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educaţiei şi Cercetării, al treilea pe numele ei, intitulat „Plagiat, autoplagiat şi suspiciuni de multiple încălcări ale drepturilor de autor.

Ancheta relata desspre un articol publicat de patru ori între anii 2006 şi 2007, cu modificări minore între diversele versiuni, dar ai căror autori diferă semnificativ.

Experţii integru.org susţin că acestea sunt reproduceri fidele ale unei lucrări din 2006, pe care ulterior şi-au pus semnătura actualul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu şi profesorul Sorin Jinga, de la Universitatea Politehnică.

Ulterior, fostul director Institutului de Fizica Materialelor, Lucian Pintilie, a decis declanşarea unei anchete, care s-a finalizat cu un verdict de autoplagiat pentru cei doi angajaţi care mai sunt în Institut, M.G. Banciu şi L. Nedelcu, parte din echipa de nouă autori ai lucrării originale publicată în 2006, care se presupune că a fost plagiată ulterior în cele trei articole.

Retragerea articolelor publicate

”Ştiau toţi că acel articol urmează să fie republicat, însă au susţinut în comisie că nu s-au putut opune publicării acelor articole. Unul dintre ei era de altfel doctorand pe vremea aceea, de un an, şi lucra de doi ani la noi”, a explicat atunci pentru ”Adevărul” Pintilie.

Acesta a mai spus că decizia forurilor etice ale instituţiei a fost de a cere oficial celor trei publicaţii ştiinţifice să retragă cele trei articole ”care se referă la acelaşi grup de rezultate”, adică ar fi fost plagiate după originalul din 12 iunie 2006.

Este vorba despre revista internaţională IEEE-CAS (octombrie 2006 ), „Jurnalul Român de Informaţie, Ştiinţă şi Tehnologie“ (2007) şi tot în 2007 apare republicat într-un alt jurnal al editurii olandeze Elsevier, unde a apărut în 2006 originalul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite