Bugetul Educaţiei a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite. Anghel Stanciu (PSD), despre buget: Sunt cifre la a treia zecimală copiate din proiectul Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Pricopie                                                                                            FOTO: Arhiva Adevărul
Remus Pricopie                                                                                            FOTO: Arhiva Adevărul

Comisiile reunite de învăţământ au dat marţi aviz favorabil bugetului ministerului Educaţiei pe anul 2013. Bugetul a fost votat cu 21 de voturi "pentru", şapte voturi "împotrivă" şi două abţineri.

În timpul şedinţei, spiritele s-au încins, deoarece membrii comisiilor nu se puneau de acord cu procedura de votare a amendamentelor.  

Cele mai multe discuţii în contradictoriu pe tema amendamentelor au avut loc între Raluca Turcan (PDL) şi Ecaterina Andronescu (PSD). Turcan i-a reproşat fostului ministru că încearcă să blocheze susţinerea amendamentelor de către opoziţie.

De asemenea, deputatul PSD Anghel Stanciu a precizat că bugetul agreat de minister este copiat de la cap la coadă "din bugetul domnului Gherghina" , cifrele fiind copiate "la a treia zecimală"  din programul Boc.

"Vă doresc succes domnilor miniştri, dar dacă un premier tânăr, un ministru de Finanţe tânar, un ministru al bugetului, Liviu Voinea, mult mai tânăr şi conferenţiar universitar, dacă nu mă înşel, găsesc să copieze de la cap la coadă bugetul domnului Gherghina (Gheorghe Gherghina, secretar de stat la Ministerul Finanţelor şi în Guvernul Boc, n.r.), atunci mă întreb de ce am cheltuit bani cu dânşii pentru şcoală. Pentru că acest buget îl ştiu de zece ani. Era bine măcar să se schimbe programul, softul. Sunt cifre la a treia zecimala copiate din programul Boc, înseamnă că a fost bun", a susţinut Anghel Stanciu. 

Într-un final din cele 2.171 de amendate depuse, comisiile au adoptat numai cinci dintre ele. Este vorba de trei amendamente propuse chiar de ministrul Educaţiei Remus Pricopie şi care reprezintă  "ajustări între capitole". Celelalte două amendamente au fost propuse de Ecaterina Andronescu, şefa comisie de specialitate din Senat. Primul face referire la posibilitatea de titularizare a profesorilor care au obţinut minimum 7 la examentul de titularizare în anul 2012, iar al doilea amendament priveşte degrevarea activităţii directoarelor de grădiniţe. 

Restul amendamentelor, adică peste 2.000, au fost respinse, deoarece presupuneau alocări suplimentare de fonduri pentru şcolile din colegiile parlamentarilor. 

Ministrul Educaţiei Remus Pricopie a declarat că este mulţumit de bugetul propus de Guvern. "E un buget echilibrat, un buget pozitiv în raport cu ce am avut în anii trecuţi, se consolidează creşterea bugetului educaţiei, bugetul ne asigură funcţionarea normală, acoperă inclusiv toate drepturile salariale obţinute de cadrele didactice în baza deciziilor judecătoreşti, continuăm investiţiile. S-a discutat în Guvern şi se doreşte o alocare specială pentru grădiniţe şi dotări la nivelul preşcolar şi primar. Sunt de patru ori mai multe fonduri pentru avansurile la fondurile structurale", a precizat ministrul.

De asemenea, comisiile  au avizat favorabil bugetul Academiei Române pe anul 2013 şi au acceptat un amendament care dă instituţiei mai mulţi bani pentru întreţinerea sediului.

Faţă de bugetul prevăzut de 371,019 milioane lei, reprezentanţii Academiei au cerut o sumă suplimentară necesară investiţiilor în sediul instituţiei. 

"E un mit că Academia e bogată, cu proprietăţile ei private. Cerem o sumă minimă necesară pe care am dori să o folosim pentru a conserva şi să putem în termen acceptabil să continuăm lucrările de investiţii de la sediul Academiei Române. Cerem 4,5 milioane de lei", au declarat reprezentanţii Academiei.

Bugetul Academiei Române este format din bani de la bugetul de stat (66,36%) şi din venituri proprii (33,64%).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite