Profesor de la UMF, acuzat că ar fi plagiat un fost preşedinte al Academiei Ungare de Ştiinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brassai Attila este acuzat de plagiat Foto: www.dantanasa.ro
Brassai Attila este acuzat de plagiat Foto: www.dantanasa.ro

Brassai Attila este acuzat de Comisia de Etică şi Deontologie a UMF Târgu-Mureş că a depus la dosarul de promovare o serie de publicaţii care reprezentau de fapt teza acestuia de doctorat. Autoplagiatul demonstrat de Comisie a dus la noi descoperiri care-l incriminează pe profesorul de la UMF.

Se pare că profesorul de la UMF a omis să-l numească într-una din lucrările sale de cercetare pe autorul real al acesteia, dr. Vizi Elek Szilveszter, din Ungaria, un reputat profesor universitar şi cercetător, fost preşedinte al Academiei Ungare de Ştiinţă. Neurofarmacologul maghiar este, începând din 2004, membru de onoare al Academiei Române.

Comisia constată că articolele D1(1996) şi D2(1995) au fost publicate în perioada de studii doctorale a domnului Prof.dr.Brassai Attila, finalizate cu obţinerea titlului de doctor în medicină cf. OM 6201/23 noiembrie 2000, dovedindu-se în urma autoplagierii, prin traducere fidelă, intenţia de a nu respecta regulile de bună conduită în cercetarea ştiinţifică, conform prevederilor aert.21 alin.1, alin.2 şi alin.11 din Codul de Etică şi Deontologie Profesională a UMF Târgu-Mureş, coroborate cu prevederile art.4 lit. d şi lit. e din Legea 206/2004”, se arată în raportul întocmit de Comisia de Etică şi Deontologie, condusă de prof. dr. Iosif Gaboş Grecu, ce poate fi accesat de pe site-ul oficial al UMF Târgu-Mureş (www.umftgm.ro).

Comisia a decis suspendarea pe o perioada de cinci ani a dreptului lui Brassai Attila de a se înscrie la concursuri pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau a unei funcţii de conducere, îndrumare şi control, ca membru în comisii de doctorat, master sau de licenţă. Dosarul a fost înaintat catre Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, dar şi la IPJ Mureş, întrucât plagiatul de care e acuzat profesorul de la UMF poate atrage de la sine şi raspunderea penală, din cauza falsului din declaraţiile semnate de Brassai privind originalitatea cercetărilor ştiinţifice publicate, cercetări depuse în dosarele de concurs pentru obţinerea gradului didactic de profesor universitar şi a postului de conducător ştiinţific de doctorat.

Comisia de Etică a mai constatat că toate articolele incriminate au fost incluse în lista de lucrări şi punctate în grila de evaluare, depuse la dosarele de concurs sub semnătura profesorului mureşean. Prin retragerea acestor articole, lista de lucrări nu mai e completă, iar grila de evaluare este afectată şi astfel scade punctajul de evaluare a criteriilor minime de promovare la gradul de profesor universitar şi conducător de doctorat.

Brassai este un cunoscut susţinător al separării pe criterii etnice a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş. Acesta a fost chiar avertizat de conducerea UMF deoarece anul trecut, în luna martie, la invitaţia integrupului pentru minorităţi al Parlamentului European, în data de 17 noiembrie 2011, profesorul a ţinut o prelegere despre situaţia creată la UMF Târgu-Mureş în care critica organizarea universităţii, acuzând ”partea” română.

Până la această oră, profesorul nu a putut fi contactat în legătură cu acuzaţiile de plagiat care i se aduc.

Târgu-Mureş

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite