A crescut cu 60% numărul mașinilor furate depistate la graniță. Unde au fost găsite cele mai multe autovehicule conduse de „cumpărători de bună credință”
0Vameșii au descoperit în prima jumătate de an peste 160 de autovehicule suspecte de a fi furate. Cele mai multe au fost depistate la granița cu Ungaria.
În primele șase luni ale anului, polițiștii de frontieră români au descoperit 167 de autovehicule suspectate a fi furate, o creștere de aproximativ 60% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Dintre acestea, au fost identificate 131 de autoturisme, 11 camioane, 17 microbuze, cinci remorci și trei motociclete, față de doar 103 autovehicule în prima jumătate a anului precedent, potrivit unui comunicat IGPR, citat de Agerpres.
Punctele fierbinți de la graniță
Cele mai multe autovehicule au fost descoperite la granița cu Ungaria, în punctele de trecere a frontierei Petea din județul Satu Mare și Borș din județul Bihor. De asemenea, frontiera cu Bulgaria a înregistrat cazuri semnificative în punctele Giurgiu și Calafat, iar la granița cu Republica Moldova, cel mai frecvent punct de trecere cu astfel de incidente a fost Albița din județul Vaslui.
Persoanele implicate în aceste cazuri provin dintr-o varietate de țări, inclusiv Bulgaria, Croația, Grecia, Moldova, Serbia, Polonia, România, Turcia, Ungaria și Ucraina. Autovehiculele furate proveneau în principal din țări precum România, Germania, Marea Britanie, Italia, Franța, Belgia și Elveția, majoritatea fiind autoturisme de lux și din clasa de mijloc.
Conform legislației, pe numele celor implicați au fost întocmite dosare penale, iar autovehiculele au fost indisponibilizate la sediile structurilor teritoriale ale Poliției de Frontieră până la finalizarea investigațiilor. În majoritatea cazurilor, șoferii au declarat că nu știau că vehiculele sunt furate, pretinzând că sunt „cumpărători de bună credință”. O parte dintre aceştia au motivat că au primit o sumă de bani pentru a transporta maşina în România şi nu cunoşteau că aceasta se află în atenţia autorităţilor.
Pentru identificarea și indisponibilizarea autovehiculelor furate, polițiștii de frontieră au colaborat cu structuri similare din statele membre UE, realizând un schimb operativ de date și informații prin intermediul Punctelor și Centrelor de contact de la frontieră.
Cazuri recente
Printre cele mai recente cazuri se numără un autoturism marca Porsche Cayenne depistat de polițiștii de frontieră români și bulgari în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse. Echipa comună de control a descoperit că autoturismul transportat pe platformă era căutat pentru confiscare, conform unei alerte emise de autoritățile din Germania pe 1 februarie. Vehiculul, evaluat la aproximativ 250.000 de lei, a fost indisponibilizat pentru continuarea cercetărilor.
La sfârșitul lunii trecute, polițiștii de frontieră români și bulgari de la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu - Ruse au confiscat un autoturism evaluat la 30.000 de euro, căutat de autoritățile spaniole. Un cetățean român de 43 de ani s-a prezentat la control la volanul SUV-ului înmatriculat în România. Verificările au relevat că autoturismul era căutat pentru confiscare, conform unei alerte din aprilie emise de autoritățile spaniole. Mașina, estimată la 150.000 de lei, a fost indisponibilizată pentru continuarea cercetărilor. Un dosar penal pentru tăinuire a fost deschis, urmând ca unitatea de parchet să propună soluții legale la finalizarea investigației.