2014 ne lasă sub nămeţi, 2015 vine cu ger năprasnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii care au plecat la drum pentru a petrece Revelionul în staţiunile din ţară au avut probleme cu viscolul şi cu zăpada care s-a aşternut pe drumuri, iar la întoarcere vor avea probleme cu poleiul şi gheaţa formată de gerul ce cuprinde în aceste zile toată ţara.

Autorităţile atrag atenţia că în zona de vest a ţării, mai exact în Banat şi în Crişana, gerul se va instala chiar din ultimele două nopţi ale acestui an. Meteorologii anunţă că temperatura va coborî chiar şi până la minus 14 grade Celsius şi se vor menţine asemănătoare şi în primele zile din 2015. 

Din 2 ianuarie, aici vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, avertizează meteorologii. Apoi, însă, în această zonă se va încălzi uşor, iar după Bobotează, pe timpul zilei, este posibil ca mercurul din termometre să se ridice şi peste zero grade. 

Ger cumplit în Transilvania

Cei care au ales să petreacă noaptea dintre ani în staţiunile din Transilvania vor avea de înfruntat un ger năprasnic. Meteorologii anunţă temperaturi de până la minus 22 de grade Celsius pe timpul nopţii, iar ziua vor fi minus 11 grade. Din 3 ianuarie temperaturile vor creşte uşor, şi tot de atunci va ninge aproape în fiecare zi până după Bobotează.

Ger va fi şi în Maramureş pe 31 decembrie şi pe 1 ianuarie. Cei aflaţi în staţiunile Borşa sau pe Valea Izei vor avea parte de temperaturi în jurul valorii de minus 15 grade.  Însă în perioada 4 - 11 ianuarie temperaturile vor mai creşte, ajungând la minus 6 grade noaptea. Şi aici se vor întoarce ninsorile, cantităţi mai însemnate urmând să cadă între 6 şi 9 ianuarie.

Moldova, sub zăpezi şi cuprinsă de ger 

Zăpezile care au blocat zeci de drumuri în Moldova în ultimele zile ale lui 2014 vor fi „cimentate“ de gerul ce se va instala pe 31 decembrie şi 1 ianuarie. Temperaturile vor coborî şi aici până la minus 20 de grade. Sunt condiţii ca pe străzile curăţate să se formeze gheaţă, astfel că şoferii trebuie să conducă foarte atent, spun specialiştii. După 2 ianuarie, temperaturile vor creşte uşor, ajungând pe 11 ianuarie la minus 8 grade noaptea, iar ziua aproape de zero grade. Vestea bună este că ninsorile se vor domoli.

Litoral îngheţat de Anul Nou

Şi pentru sud-estul ţării, în Dobrogea, meteorologii anunţă o vreme deosebit de rece. Românii care au decis să-şi petreacă Revelionul aici vor îndura minus 14 grade în noapte dintre ani, dar şi în primele zile ale lui 2015. Temperaturile vor creşte uşor după 2 ianuarie, iar în preajma Bobotezei termometrele ar putea arăta între 2 şi 4 grade ziua, iar noaptea minima ar putea coborî la minus 4 grade. Ninsorile vor fi prezente şi în Dobrogea, mai ales după 6 ianuarie, dar nu vor fi în cantităţi mari, spun meteorologii.

Şi cei care au ales să-şi petreacă sărbătorile în staţiunile de pe Valea Prahovei vor avea parte de un ger aspru. Temperaturile vor ajunge şi la minus 20 de grade noaptea, iar ziua vor fi în jur de minus 10 grade. 

Temperaturile vor fi uşor mai blânde în zonele de câmpie şi deal ale Munteniei şi Olteniei, dar vremea va fi deosebit de rece şi aici pentru această perioadă, spun meteorologii. Abia după Bobotează temperaturile vor ajunge să fie pozitive pe timpul zilei, iar noaptea să se înregistreze până la minus 6 grade. Dar şi în aceste zone vor reveni precipitaţiile după 6 ianuarie, însă cantităţile vor fi mici.

Judeţul Buzău, blocat complet de zăpadă şi de viscol

Primele ninsori serioase din această iarnă au reuşit să blocheze toate drumurile din judeţul Buzău, inclusiv drumul european E85. Aici, meteorologii au emis pe 29 decembrie Cod roşu de ninsori şi viscol, schimbat în Cod portocaliu spre după-amiază. 

Seara, poliţiştii nu au mai permis şoferilor să circule pe multe dintre drumurile din judeţ. Ninsorile abundente şi viscolul au făcut ravagii şi în judeţele învecinate, mai multe drumuri fiind închise. Concret, pe lângă Buzău, sub Cod roşu au mai fost judeţele Brăila şi Vrancea, sub Cod portocaliu Ialomiţa, Galaţi, Vaslui, Bacău, zona montană a judeţului Prahova, Brăila, Buzău, Vrancea şi Tulcea şi sub Cod galben Bucureştiul şi 18 judeţe, respectiv Constanţa, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov, Dâmboviţa, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Suceava, Neamţ, Iaşi, Botoşani, Prahova, Mehedinţi şi Dolj.

În aceste zone, ambulanţele au ajuns cu greu la solicitări, fiind nevoie de intervenţia autovehiculelor şenilate. În unele localităţi a fost nevoie de intervenţia Armatei pentru deblocarea drumurilor şi salvarea unor persoane înzăpezite.

Prognoza pe următoarele trei luni

Meteorologii au dat ieri publicităţii prognoza pentru următoarele trei luni. Astfel, specialiştii spun că luna ianuarie se anunţă una cu temperaturi ceva mai ridicate decât cele normale, mai ales în sudul, sud-estul şi vestul ţării. În restul teritoriului, valorile termice vor fi apropiate de normal. Temperaturile medii lunare se vor încadra între -4 grade Celsius în Transilvania, Banat, Oltenia, Muntenia şi Maramureş şi -2 grade în Moldova. În unele zone din vestul ţării se vor înregistra valori de zero grade.

În schimb, cantităţile de precipitaţii se vor situa peste mediile climatologice în cea mai mare parte a ţării. Precipitaţiile se vor încadra între 20 de litri pe metru pătrat în Moldova, 40 de litri pe metru pătrat în Banat şi 60 de litri pe metru pătrat în Maramureş.

Maramureşul, sub zodia precipitaţiilor

În februarie, meteorologii spun că temperaturile înregistrate se vor situa sub medii în nordul şi centrul ţării, dar în nord-estul ţării acestea vor fi mai ridicate. În restul regiunilor, valorile termice vor fi normale. Specialiştii au anunţat că în Transilvania şi Muntenia temperaturile se vor încadra în jurul valorii de -4, în timp ce în Moldova şi Dobrogea acestea vor fi de zero grade. În vestul Dobrogei sunt anunţate temperaturi chiar şi de 2 grade. Precipitaţiile vor fi mixte şi vor cădea în limite normale. Cantităţile vor oscila între 20 de litri pe metru pătrat în Transilvania, Muntenia şi Banat. În Maramureş însă vor cădea în continuare cantităţi mari de precipitaţii.

Primăvara vine cu ploi

Specialiştii în meteorologie prognozează că luna martie va aduce temperaturi normale în sudul şi sud-estul ţării, dar în celelalte regiuni valorile termice vor fi uşor sub limitele normale. De exemplu, în Maramureş, temperaturile pot coborî până la -4 grade Celsius, dar pot urca până la 4 grade Celsius în Muntenia şi Moldova. În Banat şi în sudul ţării, valorile termice ar putea urca chiar şi până la 6 grade.

Precipitaţiile vor fi însă în cantităţi mai mari decât cele normale. În Maramureş se aşteaptă chiar şi 80 de litri pe metru pătrat, dublu faţă de restul ţării.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

METEO Prognoza pe două săptămâni. Cum va fi vremea de Revelion şi la începutul anului următor

În zilele de 30 şi 31 decembrie, dar şi în prima zi a anului 2015 vremea va fi foarte rece, chiar geroasă în cea mai mare parte a regiunilor, fiind anunţate valori termice chiar şi de -20 de grade. De asemenea, specialiştii au anunţat că după data de 2 ianuarie se va încălzi, însă sunt aşteptate aproape zilnic precipitaţii.

Prognoza meteo pentru următoarele trei luni: valorile termice vor fi apropiate de cele normale, iar cantităţile de precipitaţii vor fi în creştere

În următoarele trei luni regimul termic va fi apropiate de normele climatologice, urmând ca în luna martie să se înregistreze în unele zone 6 grade Celsius. Specialiştii au anunţat că precipitaţiile vor fi în creştere, în lunile ianuarie şi martie, în majoritatea regiunilor. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite