Sindicaliştii din educaţie ies din nou în stradă săptămâna viitoare. Pricopie: poziţia lor este una corectă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Poziţia sindicatelor cred că este una corectă. Sunt foarte multe subiecte care, de-a lungul timpului, au fost amânate, neglijate, nediscutate”, a declarat vineri ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, în contextul în care principalele sindicate din educaţie au anunţat proteste de stradă cu mii de dascăli săptămâna viitoare.

Peste 1.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ vor picheta luni, 4 noiembrie 2013, începând cu ora 11.00, Palatul Parlamentului, acţiunea având ca scop principal derminarea senatorilor şi deputaţilor să aloce 6% din PIB pentru sistemul de învăţământ, au anunţat vineri liderii sindicali.

Acţiunea celor de la „Spiru Haret“ de luni se va continua miercuri cu mitingul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), la care sunt aşteptaţi să participe aproape 10.000 de persoane, potrivit FSLI.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a arătat îngăduinţă faţă de acţiunile sindicaliştilor. 

”Poziţia sindicatelor cred că este una corectă. Sunt foarte multe subiecte care, de-a lungul timpului, au fost amânate, neglijate, nediscutate. Eu am trecut de mai multe ori în revistă solicitările dumnealor, nu reprezintă o surpriză pentru noi, la Ministerul Educaţiei. Cred că din ianuarie şi până astazi ne-am întâlnit de cel puţin patru-cinci ori pe lună, în diferite forme”, a declarat vineri Pricopie, potrivit Agerpres.

Oficialul a mai spus că totuşi Ministerul Educaţiei are un calendar legat de modul şi timpul în care se pot rezolva problemele ridicate de sindicalişti.

”Dumnealor, conform legii, au acest drept de a transmite un mesaj opiniei publice. Demonstraţiile sau acţiunile dumnealor sunt absolut decente şi sunt menite a atrage atenţia asupra unor probleme care trenează de un anumit interval de timp. Noi ne-am întalnit, inclusiv din momentul în care au anunţat aceste proteste, ne vom întâlni în continuare şi sper ca până la urmă să încercăm să găsim o formulă pe care să o agreăm cu toţii, pentru lunile care urmează şi, de ce nu, şi pentru anii care urmează”, a explicat Pricopie.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au anunţat miercuri că vor continua protestele în urma pichetării Palatului Victoria şi al sediului USL. Astfel, miercurea viitoare, pe 6 noiembrie, 10.000 de profesori vor veni la un miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş până în Piaţa Constituţiei.

Peste 400 de membri ai FSLI au pichetat, de luni până miercuri, sediile Guvernului şi USL, însă protestele nu au dus la niciun rezultat, susţin reprezentanţii federaţiei sindicale.

"Această atitudine a guvernanţilor împinge profesorii spre protestul final, greva generală. Celor care ne guvernează nu le pasă de educaţie, doar pe hârtie aceasta este prioritate naţională. Dar acest lucru nu face decât să îi determine pe membrii noştri să oprească complet activitatea. Noi nu vrem să ajungem în această situaţie, pentru că au de suferit şi copiii. Dar cu salariul de mizerie şi condiţiile în care lucrăm, nu există altă cale", a spus preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

Revendicările FSLI:

• Alocarea, începând cu anul 2014, a minimum 6% din P.I.B. pentru educaţie, conform art.8 din Legea Educaţiei Naţionale şi creşterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învăţământ, din totalul cheltuielilor de personal din sectorul public;

• Modificarea Legii educaţiei naţionale, inclusiv în ceea ce priveşte statutul personalului didactic, astfel încât să se elimine discriminările existente în prezent şi să conducă la creşterea calităţii actului de instrucţie şi educaţie, dar şi la creşterea gradului de implicare a cadrelor didactice în luarea deciziilor. Principalele modificări care se impun sunt:

- Reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învăţământ şi gradul didactic I;

- Decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice să se facă de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei Naţionale;

- Introducerea prevederilor Legii nr. 315/2006 privind stimularea achiziţionării de cărţi sau programe educaţionale pe suport electronic;

- Reintroducerea sporului de doctorat;

- Posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puţin 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei;

- Acordarea gradaţiei de merit şi pentru personalul didactic auxiliar;

- Introducerea posibilităţii dobândirii de către cadrele didactice a celei de-a doua specializări, prin programe de conversie profesională, cu finanţare de la bugetul de stat;

• Adoptarea unei legi de salarizare, prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50 %, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie de 2:1. Aceasta este singura soluţie pentru ca meseria de dascăl să devină motivantă şi tinerii performanţi să fie atraşi către cariera didactică. De asemenea, se impune majorarea salariilor personalului nedidactic, având în vedere faptul că actualele venituri ale acestei categorii de salariaţi, le permit un trai sub limita de subzistenţă;

• Depolitizarea învăţământului în sensul că, în dobândirea funcţiei de director al unităţii de învăţământ, rolul determinant să revină colectivului unităţii şi nu factorilor politici;

• Regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor, în sensul de a se pune accent pe latura formativă şi nu pe cea informativă, iar prin evaluare să se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunoştinţele dobândite, pentru a face faţă cerinţelor în schimbare şi competiţiei de pe piaţa forţei de muncă.


VIDEO Dascălii FSLI sunt în grevă japoneză. Ei au protestat la Guvern şi USL: „Moare orice naţie fără educaţie”

Membrii FSLI au început protestele luni, prin organizarea unei greve japoneze în toate unităţile de învăţământ din ţară şi prin pichetarea sediilor Guvernului şi USL, de la ora 11.00, pichete la care participă peste 300 de dascăli. Sindicaliştii solicită salarii mai mari cu 50% pentru debutanţi şi 6% din PIB pentru educaţie începând din 2014, dar şi modificarea programelor şcolare.

Andrei Pleşu: ce înseamnă un „profesor bun”?

„Răsfoind prin arhivă, am găsit şi răspunsurile de mai jos, la întrebări repetate adesea, de-a lungul anilor. N-au încăput în carte, dar le consemnez, totuşi, pentru că tema e mereu actuală, mereu semnificativă, mereu dureroasă”, notează Andrei Pleşu, într-o postare pe blogul său de pe adevarul.ro în care vorbeşte despre ce înseamnă să fii un „profesor bun”.

Dascălii ies în stradă din 28 octombrie. Primăria Capitalei a aprobat protestele

Primăria Capitalei a aprobat miercuri pichetele, mitingul şi marşul anunţate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (F.S.L.I.) pentru sfârşitul lunii octombrie. Protestele încep săptămâna viitoare, cu pichetarea sediului Guvernului şi al USL, iar în noiembrie, 10.000 de dascăli sunt aşteptaţi la un miting în Bucureşti.

Zeci de mii de dascăli au semnat un memoriu prin care cer Guvernului o lege a salarizării doar pentru educaţie

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (F.S.L.I.) va depune, vineri dimineaţă, la Guvernul României, memorii individuale şi colective din partea a peste 20.000 de salariaţi din învăţământ – personal nedidactic, cerând o lege a salarizării pentru sistemul educaţional. Joi, alte câteva sute de petiţii, semnate de peste 40.000 de semnături de persoane, au fost depuse de o altă federaţie sindicală din educaţie la Guvern.
 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite