VIDEO ADMITERE LICEU 2013 Vlaston, la Adevărul Live: „Avem nevoie de un Bac profesional şi de muncitori calificaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de mii de absolvenţi de clasa a VIII-a nu s-au înscris la liceu anul acesta, o parte nu au dat nici Evaluarea Naţională, ceea ce arată scăderea interesului pentru continuarea şcolii
Zeci de mii de absolvenţi de clasa a VIII-a nu s-au înscris la liceu anul acesta, o parte nu au dat nici Evaluarea Naţională, ceea ce arată scăderea interesului pentru continuarea şcolii

Peste 37.000 de locuri au rămas neocupate în liceele din ţară, pe hârtie cel puţin, înainte de soluţionarea corijenţelor şi a altor cazuri speciale. Invitaţii din emisiunea Adevărul Live au discutat despre riscurile generate de această situaţie.

UPDATE 12:05 – Vlaston: „Nimeni nu pricepe că economia unei ţări cere 70%-80% meseriaşi. (...) Dacă în perioada 1990-2000 am fi avut o viziune să facem o forţă de muncă supracalificată, am fi primit nu 7 miliarde ci zeci de miliarde de lei de la românii plecaţi la muncă în străinătate.“

UPDATE 11:59 - Constantin Trăistaru, inspectorul general de la Inspectoratul Şcolar General al Municipiului Bucureşti: „Am făcut o evaluare referitoare la ocuparea locurilor în învăţământul liceal de stat după prima etapă de admitere şi acum avem situaţia după a doua etapă.

Ceea ce vă pot spune acum este că, într-adevăr, un număr de 88 de calse la nivelul Bucureştiului sunt nerealizate, urmând ca în ultima etapă din septembrie, o parte din aceste clase să se realizeze cu absolvenţii de clasa a VIII-a care îşi dau corigenţele şi cu cei care au rămas repetenţi în clasa a IX-a. Nu avem încă rezultatele la aceste două categorii de elevi şi ca atare nu putem prognoza în momentul acesta cam câte clase se vor realiza.

Clasele acestea nerealizate sunt distribuite în deosebi la învăţământul tehnologic, câte una-două clase nerealizate pe unitate de învăţământ. Impactul asupra resursei umane este de numărul orelor, adică la o clasă nerealizată dintr-o unitate de învăţământ, fiecare specialitate va fi afectată, inclusiv disciplinele tehnice. În momentul în care nu se face o clasă, va dispare din numărul total de ore, orele de la acea clasă, care nu se vor mai distribui catedrelor în cauză.

La nivelul unui liceu avem mai multe categorii de încadrări: profesori titulari, profesori suplinitori (cu normă întreagă, încadraţi pe perioadă determinată), respectiv profesori plătiţi cu ora. Dacă am un număr de trei-patru ore date la o clasă unde profesorul era plătit cu ora, practic aceste ore dispar, dacă orele intrau la catedra unui profesor suplinitor, atunci, acesta va avea catedra incompletă şi dacă orele intrau la catedra unui profesor titular, atunci şi acesta va avea catedra incompletă şi va trebui să şi-o refacă în mod obligatoriu.“

„Nu am cunoştinţă de elevi fantomă, dar la începutul anului viitor vom analiza lucrul acesta în inspecţiile tematice“, a mai spus Trăistaru.

„Nu am dat aprobări de la ISMB să se lucreze în liceu cu clase care nu au destui elevi. S-ar putea să avem probleme cu adunarea claselor incomplete după ultima etapă de admitere la liceu şi sunt convins că vom putea să compactăm acele clase care nu au suficienţi elevi“, a spus Trăistaru.

UPDATE 11:40 - Ecaterina Andronescu: „Nu putem să vorbim de desfiinţarea de clase ci de constituirea unui număr mai mic de clase, fiindcă realitatea arată că sunt şcoli care nu au de unde să îşi constituie aceste clase. Cred că acei elevi care nu există în evidenţele de la sfârşitul clase a VIII-a nu au fost niciodată înscrişi, iar profesorii dau un număr mai mare de elevi în clase  pentru că  finanţarea este per capita, dacă ai mai mulţi elevi, ai mai o finanţare mai bună“.

UPDATE 11:35 - Vlaston: „Avem nevoie de mecanisme şi proceduri de monitorizare a eficienţei şi a rezultatelor procesului de învăţământ din şcoli. Finanţarea pur şi simplu nu este o soluţie“

UPDATE 11:31 - Nistor: „Nu voi agrea sub nicio formă rectificări negative pe bugetul Educaţiei (care duc şi la reducerea normelor didactice). Pe orice angajat din educaţie îl interesează un singur lucru: Legea Educaţiei, unde este stipulat că guvernul trebuie să acorde 6% din PIB (...) Orice este posibil în momentul de faţă, inclusiv declanşarea unei greve a profesorilor. În momentul în care operezi o rectificare bugetară, trebuie discutat şi cu partenerii sociali“. 

UPDATE 11:24 - Nistor: „Cine are interesul să avem clase suprapopulate în liceele teoretice, depopulând filiera tehnologică? Părinţii trebuie să ştie că elevii au anumite abilităţi, care le permit să urmeze o pregătire pentru o anumită meserie care să le asigure un loc de muncă.“

UPDATE 11:16 - Vlaston: „Nu ar fi mai bine să avem un traseu în liceu care să conţină mai puţină teorie şi mai multă practică şi să avem un Bac profesional? (...) Avem nevoie de muncitori calificaţi care se cer pe piaţa muncii fiindcă investitorii nu vin în România dacă nu găses specialiştii de care au nevoie pe piaţa muncii de la noi(...) Ar fi mai bine să facem din clasa a V-a separarea dintre filiera teoretică şi cea tehnologică“.

Riscul desfiinţării de clase şi posturi şi abandonul şcolar înainte de liceu

UPDATE 11:10 – Vlaston: „Suntem la un moment al adevărului, un moment greu pentru învăţământul românesc, dacă ne uităm că un procent însemnat de elevi care termină clasa a VIII-a, refuză să se urmeze în continuare liceul. În februarie s-au bugetat 210.000 de locuri la clasa a IX-a pentru cei 206.000 de elevi existenţi în clasele a VII+a, directorii de liceu au avut prudenţa să proiecteze clase doar pentru 183.000 de elevi, pentru că ştiau că nu vin toţi,  iar la Evaluarea Naţională au venit 162.000 de elevi, ca până la urmă, la repartiţia computerizată, să avem doar 145.000 de locuri ocupate în toată ţara. Însemna că avem 30% abandon şcolar dacă ne raportăm la efectivele clasei a VIII-a, în condiţiile în care, anul trecut am avut 16%. Cauzele abandonului ar fi starea materială a părinţilor care nu îşi mai permit să le plătească naveta elevilor din mediul rural, iar pentru cei de la oraş, cred că familiile s-au lămurit de următorul lucru: competenţele învăţate la liceu, fie că trec sau nu Bac-ul, un îţi asigură un loc pe piaţa muncii, liceul nu îţi dă o meserie. Până la urmă economia are nevoie de meseriaşi, nu de atâţia teoreticieni“


Preşedintele EDUCER, profesorul Ştefan Vlaston, de asemenea şi blogger adevarul.ro, a fost prezent în platoul Adevărul Live de la ora 11.00, pentru a discuta despre implicaţiile numărului mare de locuri care ar putea rămâne neocupate până în toamnă în liceele din ţară.

El a discutat şi despre destinul liceelor tehnologice, aparent cel mai puternic afectate de scăderea interesului pentru educaţie şi de natalitate, despre revigorarea şcolii profesionale româneşti, dar şi despre fenomenul abandonului şcolar din clasa a VIII-a către clasa a IX-a.

La discuţie s-au alăturat telefonic liderul sindical Marius Nistor, preşedintele Federaţiei ”Spiru Haret” din învăţământul preuniversitar, fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu şi inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Bucureşti, Constantin Trăistaru.


După a doua etapă a admiterii la liceu de anul acesta, au rămas neocupate aproape 37.500 de locuri, din cele peste 187.000 scoase la bătaie de directorii de licee la nivel naţional, cele mai multe în Bucureşti, Iaşi, Prahova şi Bihor.

În prima etapă, desfăşurată pe data de 15 iulie, dintre cei 145.896 de candidaţi, 145.392 (99,65%) au fost repartizaţi conform uneia dintre opţiunile exprimate, în timp ce alţi 504 candidaţi nu au putut fi repartizaţi, deoarece nu au completat suficiente opţiuni care să permită încadrarea lor în vreo unitate de învăţământ. 

74.849 (51,48%) de candidaţi au ales filiera teoretică, iar 70.543 (48,52%) au ales filiera tehnologică. Pentru această primă sesiune de repartizare, MEN a înregistrat cel mai mic număr de elevi nerepartizaţi din 2001 până astăzi.

Cazurile speciale, rezolvate până pe 1 august

Cazurile speciale înseamnă situaţii medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opţiunilor exprimate de elevi etc. 

Acestea au fost rezolvate până pe data de 1 august. Potrivit inspectorilor, aceştia sunt optimişti şi speră să se mai ocupe din locuri în septembrie, după ce vor intra la licee şi elevii care trec de corijenţe. De asemenea, liceele tehnologice, văduvite de creşterea efectivului maxim de elevi dintr-o clasă de la 28 la 29, fac lobby pentru atragerea elevilor care nu s-au înscris deloc la repartizarea de anul acesta.

Locurile libere rămase în urma primei etape de repartizare la liceu

Cele mai multe locuri libere sunt în Bucureşti, peste 2.800 (617 în sectorul 1, 539 în sectorul 2, 539 în sectorul 3, 458 în sectorul 6, 351 în sectorul 4 şi 341 în sectorul 5), urmat de Iaşi (în jur de 1.800), judeţul Prahova, cu 1.404, Bihor, cu 1.380, urmat de Suceava cu 1.309. Cele mai puţine locuri rămase libere în urma primei etape de repartizare la liceu sunt în judeţul Neamţ.

De altfel, între 75 şi 115 clase de a IX-a ar putea fi desfiinţate din toamnă, prin neocuparea locurilor la licee, iar până la 150 de norme vor fi reduse, în principal de la disciplinele tehnologice, a declarat joi inspectorul general şcolar al Capitalei. 

Însă, Ministerul Educaţiei precizează, într-un comunicat de presă, că, în nici un moment, nu a decis desfiinţarea claselor din învăţământul liceal, iar numărul de clase se realizează conform numărului de elevi integraţi în sistem, cu rezerve pentru aceia care doresc inserţia, după momentul începerii anului şcolar 2013-2014.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite