Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava va ataca decizia Înaltei Curţi în procesul cu Ministerul Educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a anunţat marţi că îşi rezervă dreptul de a folosi orice cale extraordinară de atac a deciziei Curţii Supreme prin care a pierdut procesul intentat Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) privind ordinul emis de Daniel Funeriu de clasificare a universităţilor pentru anul 2011-2012. Decizia nu reprezintă revenirea la clasificarea din 2011 a universităţilor, mai precizează reprezentanţii instituţiei.

"Universitatea 'Ştefan cel Mare' din Suceava a constatat cu surprindere că, în lipsa unor noi acte doveditoare care să fi fost depuse la ICCJ de către reprezentanţii MEN prin care să certifice efectuarea unui proces de evaluare în vederea clasificării universităţilor în concordanţă cu prevederile legislaţiei româneşti în vigoare, ICCJ a admis recursul ministerului", se arată într-un comunicat al instituţiei de învăţământ.

Reprezentanţii universităţii susţin că, după primirea motivării sentinţei, USV îşi rezervă dreptul de a folosi orice cale extraordinară de atac în cazul în care va constata că decizia ICCJ se bazează pe documente nedepuse la dosar.

USV subliniază că rezultatele clasificării universităţilor se constată prin ordin al ministrului înainte de începutul fiecărui an universitar, iar clasificarea impusă de ministrul Daniel Funeriu a fost valabilă pe durata anului universitar 2011-2012 şi că nu a fost emis niciun alt ordin al MEN care să stabilească clasificarea universităţilor pentru anii universitari 2012-2013 şi 2013-2014, aşa cum prevede legislaţia în vigoare.

"Drept urmare, decizia ICCJ nu reprezintă revenirea la clasificarea din 2011 a universităţilor", se mai arată în comunicat.

În 2011, Universitatea Suceava a contestat clasificarea universităţilor

Universitatea Suceava a contestat în instanţă, în 28 septembrie 2011, ordinul semnat de Daniel Funeriu, iar în 2 februarie 2012 conducerea universităţii a renunţat la proces din cauză că ministrul refuza să valideze Carta Universităţii şi apăruse riscul intrării în nelegalitate a instituţiei sucevene.

Ulterior, în data de 1 noiembrie 2012, ţinând cont că ordinul lui Funeriu a continuat să producă efecte pentru întreg învăţământul superior românesc, rectorul USV, a intentat un nou proces, vizând anularea actului administrativ semnat de ministrul Daniel Funeriu.

Curtea de Apel Suceava a admis, în februarie 2013, cererea Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava privind anularea ordinului MECTS din 2011 privind încadrarea în categoria universităţilor centrate pe educaţie, dar şi a ordinului din 2012 privind finanţarea învăţământului superior de stat.

Universitatea Suceava menţiona că înainte de apariţia Legii Educaţiei Naţionale, Senatul Universităţii a solicitat evaluarea externă a instituţiei de Asociaţia Europeană a Universităţilor (AEU), iar raportul de evaluare al comisiei de experţi străini, care a efectuat analiza în două etape, pe parcursul a circa opt luni de zile, a fost făcut public pe site-ul AEU.

Totodată, USV a mai arătat că în luna în care comisia de experţi internaţionali prezenta şi îşi asuma public raportul privind Universitatea din Suceava, Ministerul Educaţiei a publicat o listă ce se pretindea a fi rezultatul unei evaluări a aceleiaşi AEU, dar lista respectivă, în pofida obligaţiilor impuse prin metodologia de evaluare elaborată de minister, nu a fost însoţită de niciun document-suport asumat de evaluatori sau de vreo echipă de experţi AEU De asemenea, lista a fost întocmită fără ca universitatea suceveană să fie vizitată măcar de un singur membru/expert al acestei asociaţii, în vederea verificării datelor raportate de instituţie.

Universitatea a atacat în instanţă ordinul pentru anomalii din metodologia de evaluare

Conducerea universităţii a arătat că ordinul ministrului Educaţiei Daniel Funeriu privind clasificarea Universităţii "Ştefan cel Mare" a fost atacat în instanţă pentru anomalii din metodologia de evaluare sau pentru greşeli ale procesului de evaluare şi a susţinut că această clasificare reprezintă "o desconsiderare, în general, a întregului corp academic din România", prin care s-a încercat "justificarea unei finanţări proaste".

La sfârşitul anului 2013, Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a reacordat Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava calificativul "Grad de încredere ridicat", cea mai înaltă recunoaştere acordată unei universităţi în sistemul naţional de învăţământ. Universitatea suceveană a obţinut consecutiv acest statut valoric, valabil timp de cinci ani, după ce, în anul 2008, a primit acelaşi calificativ.

În octombrie 2013, prezent la o festivitate a Universităţii din Suceava, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a felicitat conducerea universităţii pentru că a luat atitudine şi a contestat ordinul emis de Daniel Funeriu privind clasificarea universităţilor.

"O universitate trebuie să ştie să ia şi atitudine. Este o universitate dacă ia atitudine, are o responsabilitate cetăţenească, o responsabilitate în raport cu societatea, iar Universitatea din Suceava a luat atitudine când Ministerul a abuzat, iar universitatea a atras atenţia Ministerului Educaţiei că şi Ministerul Educaţiei trebuie să respecte legea şi vă felicit pentru acest lucru", a spus la acea dată ministrul Educaţiei.


Ministerul Educaţiei a câştigat procesul privind clasificarea universităţilor

Curtea Supremă a decis definitiv şi irevocabil că ierarhizarea universităţilor efectuată în 2011, pe vremea fostului ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, nu poate fi contestată, respingând cererea de anulare a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite