Termen prelungit pentru înscrierea candidaturilor la Consiliul care acordă şi retrage doctoratele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Termenul de depunere a candidaturilor pentru Comsiile de specialitate este 3 mai
Termenul de depunere a candidaturilor pentru Comsiile de specialitate este 3 mai

Peste 1000 de candidaţi vor să facă parte din comisiile de specialitate din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU). Ministerul Educaţiei a prelungit perioada de depunere a candidaturilor.

Profesorii universitari care vor să facă parte din Consiliul care decide asupra plagiatelor se mai pot înscrie până pe 3 mai, chiar dacă termenul iniţial a fost de 22 aprilie, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei.

Decizia ar fi fost luată, pentru „a avea o bază de selecţie cât mai robustă şi vastă, care să permită un proces riguros de alegere a noilor membri”.

Până în acest moment, au fost înscrise pe platforma Brainmap.ro 1.117 aplicaţii pentru poziţia de membru în cele 35 de comisii de specialitate din cadrul CNATDCU.

„Ministerul Educaţiei face apel către cadrele didactice din învăţământul superior pentru a se implica în acest demers transparent de selecţie. Considerăm că un număr cât mai mare de aplicaţii va genera selecţia unui consiliu performant şi că, prin acest proces, profilul viitorilor membri CNATDCU va fi unul asociat meritocraţiei, integrităţii profesionale şi echilibrului în analiză”, mai arată comunicatul Ministerului.

Profilul membrilor CNATDCU

Ministerul Educaţiei, Adrian Curaj, a decis, pentru asigurarea transparenţei şi a calităţii procesului de selecţie a viitorilor membri, constituirea pentru fiecare din cele 35 de comisii de specialitate ale CNATDCU, a câte unui comitet de selecţie, fiecare format din cel mult patru personalităţi. Dintre acestea, este preferabil ca doi membri să aibă afilieri instituţionale în afara României.

Membrii CNATDCU vor fi selectaţi în baza unor principii precum transparenţa, evitarea incompatibilităţilor şi a conflictelor de interese, inclusiv a imixtiunii factorului politic sau asigurarea reprezentativităţii profesionale şi instituţionale.

Demnitarii şi şefiin partidelor politice, neeligibili

Profilul membrilor CNATDCU trebuie să răspundă şi unor cerinţe minimale: experienţă proprie de cercetare la nivel înalt, recunoscută la nivel naţional/internaţional, dovedită şi validată prin realizări specifice şi prin îndeplinirea standardelor minime pentru abilitarea în domeniu; disponibilitatea asumată de a activa în cadrul CNATDCU, implicit renunţând la activitatea în alte consilii consultative ale MENCŞ; echilibru şi capacitate de analiză obiectivă; integritate profesională şi rezilienţă la presiuni exterioare.

CNATDCU este instituţia esenţială în retragerea titlului de doctor, în cazul plagiatelor.

Săptămâna aceasta, ministrul Educaţiei ar trebui să numească experţii care vor selecta membrii comisiilor de specialitate ale CNATDCU.

Ministrul Educaţiei va numi, săptămâna viitoare, experţii care vor selecta membrii comisiilor de specialitate ale CNATDCU. Cine sunt aceştia

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite