Ministrul Educaţiei va numi, săptămâna viitoare, experţii care vor selecta membrii comisiilor de specialitate ale CNATDCU. Cine sunt aceştia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj
Foto: Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj

140 de experţi, din România şi străinătate, au fost nominalizaţi pentru a face parte din comitetele de selecţie a noilor membri din comisiile de specialitate ale Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Aceştia urmează să fie numiţi ca membri în comitetele de selecţie, prin ordin al ministrului Educaţiei, în cursul săptămânii viitoare.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MENCŞ) a făcut publică, vineri seară,  lista experţilor nominalizaţi de către diverse instituţii şi organizaţii din învăţământul superior pentru a face parte din cele cele 35 de comitete de selecţie, câte unul pentru fiecare comisie de specialitate ale CNATDCU.

„Cele 35 de comitete de selecţie, câte unul pentru fiecare comisie, vor sprijini Ministerul Educaţiei în procesul de selecţie a membrilor comisiilor de specialitate ale CNATDCU, din cei peste 1.000 de experţi care au aplicat individual prin portalul Brainmap”, arată un comunicat al MENCŞ.

Nominalizările au fost făcute după ce MENCŞ  a lansat, pe 18 martie, un apel către o serie de instituţii şi organizaţii reprezentative pentru învăţământul superior şi cercetarea ştiinţifică din România.

Instituţiile şi organizaţiile care au făcut nominalizări sunt Academia Română, Consiliul Naţional al Rectorilor, Prezidiul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, Asociaţia „Ad Astra”, Societatea de Ştiinţe Matematice din România, Societatea Română de Fizică,  Societatea de Geografie din România, Societatea de Ştiinţe Biologice din România, Societatea Sociologilor din România, Societatea de Ştiinţe Istorice din România, Societatea Română de Filosofie din România şi Societatea de Ştiinţe Filologice din România.

Profilul membrilor CNATDCU

Ministerul Educaţiei, Adrian Curaj, a decis, pentru asigurarea transparenţei şi a calităţii procesului de selecţie a viitorilor membri, constituirea pentru fiecare din cele 35 de comisii de specialitate ale CNATDCU, a câte unui comitet de selecţie, fiecare format din cel mult patru personalităţi. Dintre acestea, este preferabil ca doi membri să aibă afilieri instituţionale în afara României.

Membrii CNATDCU vor fi selectaţi în baza unor principii precum transparenţa, evitarea incompatibilităţilor şi a conflictelor de interese, inclusiv a imixtiunii factorului politic sau asigurarea reprezentativităţii profesionale şi instituţionale.

Nu sunt eligibili demnitarii şi membrii structurilor de conducere ale partidelor politice.

Profilul membrilor CNATDCU trebuie să răspundă şi unor cerinţe minimale: experienţă proprie de cercetare la nivel înalt, recunoscută la nivel naţional/internaţional, dovedită şi validată prin realizări specifice şi prin îndeplinirea standardelor minime pentru abilitarea în domeniu; disponibilitatea asumată de a activa în cadrul CNATDCU, implicit renunţând la activitatea în alte consilii consultative ale MENCŞ; echilibru şi capacitate de analiză obiectivă; integritate profesională şi rezilienţă la presiuni exterioare.

CNATDCU este instituţia esenţială în retragerea titlului de doctor, în cazul plagiatelor.

Lista experţilor nominalizaţi poate fi vizualizată mai jos:

Comitete Selectie Comisii CNATDCU

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite