SUA şi Marea Britanie, în topul celor mai bune sisteme superioare de educaţie. România nu există între primele 50

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie au cele mai bune sisteme superioare de educaţie, arată un top realizat de compania specializată în educaţie Quacquarelli Symonds. România nu apare deloc în topul  care numără 50 de ţări. Trei din topul celor cele mai bune 10 sisteme ale lumii aparţin ţărilor asiatice.

România este exlusă din top 50 al celor mai performante sisteme universitare de educaţie, top realizat de compania specializată în educaţie Quacquarelli Symonds (QS). America a ieşit pe primul loc, primind punctaj maxim, respectiv 100 de puncte, urmată de Anglia, care a primit 98,5 la sută.

Compania a realizat topul Higher Education System Strength (HESS ) în încercarea de a lua parte la schimbarea şi la îmbunătăţirea sistemelor de educaţie, astfel încât să devină competitive, arată The Independent.

Topul HESS a fost bazat pe patru criterii – accesul, performanţa la nivel global, economia şi puterea sistemului.

Top 10 al ţărilor cu cele mai bune sisteme de educaţie sunt:

1. Statele Unite - 100

2. Marea Britanie - 98.5

3. Germania - 94

4. Australia - 92.6

5. Canada - 90.2

6. Franţa - 89

7. Olanda - 84.8

8. China - 83.5

9. Coreea de Sud- 80.1

10. Japonia - 78.5

Din top 50 mai fac parte ţări precum India, Rusia, Malaezia, Africa de Sud,Cehia, Grecia, Polonia, Ucraina, Pakistan.

Membrul în  bordul executiv al QS, John O’Leary a subliniat că în analiza întregului nu au fost luate în considerare doar universităţile de top.

„Dacă ar fi fost să luăm în considerare doar universităţile de top dintr-o ţară, Singapore ar fi mult mai sus decât este, iar anumite ţări europene ar fi mai jos. Avantajul acestui top este că priveşte calitatea şi accesibilitatea educaţiei universitare ca un întreg”, a declarat John O’Leary pentru The Independent.

De altfel, lipsa României din topul celor mai performante sisteme de educaţie superioare nu este o surpriză. Un raport al Curţii de Conturi  a dezvăluit negru pe alb că evoluţia învăţământului superior nu este corelată cu economia, calitatea educaţiei este redusă şi nu creează abilităţi corespunzătoare pieţii muncii, iar instituţiile de învăţământ superior nu sunt vizibile în topurile internaţionale care ierarhizează performanţa.

Citeşte şi:

Reacţia specialiştilor la raportul Curţii de Conturi care subliniază nivelul elevilor tot mai slab: „Starea Educaţiei este un atac la siguranţa naţională”

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite