STUDIU: De ce sunt defavorizaţi studenţii din mediile sărace în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din lipsă de informaţii şi de încurajare, elevii foate buni din mediul rural nu ajung la o universitate de prestigiu    FOTO: Shutterstock
Din lipsă de informaţii şi de încurajare, elevii foate buni din mediul rural nu ajung la o universitate de prestigiu    FOTO: Shutterstock

Majoritatea tinerilor cu note foarte bune care termină liceul în mediul rural din Statele Unite nu ajung la o facultate bună fiindcă nu sunt la fel de bine informaţi ca tinerii care vin din familii mai înstărite din mediul urban şi care beneficiază de un mediu şi oameni care îi încurajează să dea admiterea la o universitate de prestigiu, se arată într-un studiu al Departamentului de Economie de la Universitatea Stanford.

Studiul "The missing 'One-Offs': The Hidden Supply of High-Achieving, Low Income Students", publicat la finalul anului trecut, arată că majoritatea elevilor din mediul rural aleg o universitate mai puţin cunoscută care se află în zona în care locuiesc.

Dintre cei care intră în primul an de facultate la aceste universităţi, foarte puţini ajung absolvenţi şi nu beneficiază de oportunităţile de carieră de care se bucură studenţii de la universităţi precum Harvard.

Potrivit studiului realizat de profesorii Caroline Hoxby şi Christopher Avery de la Stanford, numărul de elevi cu note foarte bune care vin din medii defavorizate este mult mai mare decât s-ar aştepta personalul universitar care se ocupă de admitere.

Având în vedere că ei ajung să-i intervieveze numai pe studenţii care au aplicat, este logic să subestimeze numărul adevărat de potenţiali studenţi.

În ciuda faptului că tinerii defavorizaţi cu note mari au merite academice şi se încadrează foarte bine în modelul de student pe care îl caută universităţile de prestigiu, ei nu aplică la acestea fiindcă nu sunt destul de bine informaţi şi nu sunt încurajaţi de familie şi prieteni.

De asemenea, cei mai mulţi dintre ei nici nu cunosc absolvenţi de la universităţi precum Harvard, Yale, Princeton sau Stanford, care să le spună ce oportunităţi au acolo.

Ce se întâmplă cu tinerii defavorizaţi

Lipsa de informaţie, ruşinea părinţilor că nu îşi pot întreţine copilul la un standard mai bun şi mediul în care a crescut, acestea au fost motivele care au descurajat-o la început pe Claire Vaye Watkins să dea admiterea la o universitate. Acum este asisetentă la catedra de engleză de la Universitatea Bucknell şi a povestit într-un articol publicat în New York Times ce a însemnat pentru ea primul contact cu lumea academică.

Pe vremea când se afla în clasa a XII-a Watkins a ajuns în finala unei competiţii, "Top 100", în care erau identificaţi cei mai buni elevi din Nevada. Finaliştii au zburat cu avionul la Lacul Tahoe, unde aveau loc interviuri cu reprezentanţii universităţilor care urmăreau să îi recruteze.

Pe drum, Watkins a cunoscut un elev din Las Vegas care i-a povestit despre şcoala pe care o termina anul acela şi oportunităţile, activităţile extraşcolare, excursiile organizate de şcoală, profesorii excepţionali şi cursurile speciale de pregătire pentru admitere de care a beneficiat în ultimii patru ani.

"Am realizat atunci că educaţia nu este aceeaşi pentru toţi, pentru mine acel elev venea dintr-o altă lume, la care noi, cei din oraşele mici, nu aveam acces. Mi-am mai dat seama atunci că probabil sunt medii de educaţie mult mai avansate decât cel în care a copilărit acel elev şi pe acelea nici nu îndrăzneam să mi le imaginez", a povestit Watkins.

Watkins atrage atenţia că universităţile de prestigiu nu recrutează în teritoriu, aşa cum face armata, spre exemplu. În schimb, studenţii sunt cei care vin la ei şi, probabil din cauza numărului mare de aplicanţi, cărora aceste universităţi abia le fac faţă, nu se recrutează studenţi din medii defavorizate.

Totuşi, există universităţi, precum Amherst, care recrutează foarte mulţi studenţi din medii defavorizate special pentru a pune în echilibru balanţa şi a le oferi mai multe şanse.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite