Start în sezonul premiilor de toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte din câştigătorii de anul trecut, la prima ediţie a Galei Premiilor în Educaţie
O parte din câştigătorii de anul trecut, la prima ediţie a Galei Premiilor în Educaţie

Gala organizată de Fundaţia „Dinu Patriciu“ va avea loc pe 3 noiembrie, la Palatul Parlamentului. Vor fi premiaţi cei mai buni dintre elevi, studenţi, profesori, cercetători sau bibliotecari şi cele mai bune şcoli şi facultăţi.

Juriul Galei Premiilor în Educaţie a desemnat în acest an 59 de finalişti la învăţământul preuniversitar, 13 pentru universitar, 10 pentru titlul de „Cercetătorul anului", 10 pentru „Bibliotecarul anului" şi 20 pentru categoria „ONG şi proiecte educaţionale". Ediţia de anul acesta, care poartă sloganul „Când premiem educaţia, o facem mai puternică!", aduce premii în valoare totală de 250.000 de euro, cu 50.000 mai mult faţă de anul trecut.

„Există în România profesori, cercetători şi lideri de organizaţii neguvernamentale care inspiră prin performanţe profesionale şi prin pasiune. Acestea sunt modelele pe care dorim să le promovăm", apreciază Tincuţa Baltag, director general al Fundaţiei „Dinu Patriciu".

Avantajele finaliştilor

Elevii de gimnaziu care au ajuns în ultima etapă au medii peste 9, s-au implicat în proiecte în comunitate, au participat la concursuri şi olimpiade şcolare. Organizatorii premiază, de altfel, şi expoziţiile personale sau articole publicate de elevi sau liceeni.
Învăţătorii cu cel puţin doi ani vechime în sistem, care au realizat proiecte alături de elevii lor sau au publicat cărţi şi articole ştiinţifice, au mari şanse să câştige titlul de „Învăţătorul anului".

Profesorii finalişti au cel puţin doi ani vechime în sistem, s-au implicat în dezvoltarea comunităţii împreună cu elevii lor şi au organizat cursuri opţionale. Titlul de „Şcoala Anului" va fi acordat instituţiei care a implementat cel puţin două proiecte educaţionale în anul şcolar 2009 - 2010 şi care a asigurat un cadru pentru dialogul permanent cu părinţii şi comunitatea.

Implicarea contează

Şi concurenţii din mediul universitar au avut propriile etape de parcurs pentru a ajunge în finala Galei. Studentul anului trebuie să aibă media peste 8, să fi strâns fonduri pentru rezolvarea problemelor şcolii şi să fi participat la con­cursuri, şcoli de vară sau tabere de creaţie.

Profesorii cu minimum doi ani vechime, inclusiv preparatorii, care au demonstrat că pot preda studenţilor într-o manieră modernă, concurează pentru premiul cel mare, de 10.000 de euro. În schimb, facultatea care va demonstra că a avut cele mai bune proiecte de cercetare anul trecut sau că a atras fonduri pentru dezvoltarea de proiecte şi a creat studenţilor posibilitatea de a se angaja va primi 30.000 de euro. Fundaţia „Dinu Patriciu", organizatoarea galei, premiază atât ONG-urile, cât şi proiectele din domeniul educaţiei. Astfel, oranizaţiile neguvernamentale care au implementat cel puţin două proiecte cu minimum 100 de beneficiari şi care au colaborat cu instituţii de stat sau private pot câştiga marele premiu de 20.000 de euro.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite