Simulare Bacalaureat 2025. Proba obligatorie a profilului s-a încheiat. Subiectele la Istorie și Matematică, publicate pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simularea examenului de Bacalaureat 2025 a continuat astăzi cu proba obligatorie a profilului. Elevii de la Real au dat examen la Matematică, iar cei de la Uman au susținut examenul la Istorie.  Rezultatele finale vor fi afișate pe 8 aprilie, iar notele nu se trec în catalog. 

examen
Elevii de la Real au dat examen la Matematică. Arhivă

UPDATE. Au apărut în mediul online subiectele la Matematică, profil pedagogic. Structura subiectelor este aceeași ca în anii trecuți – câte trei subiecte cu câte șase probleme/exerciții, fiecare dintre acestea notate cu câte 5 puncte, potrivit edupedu.ro.

image

UPDATE. Au apărut pe internet subiectele la Istorie. 

image
image

UPDATE: Simularea examenului de Bacalaureat 2025, proba obligatorie a profilului - Matematică sau Istorie - s-a încheiat. 

UPDATE. Examenul a început la ora 9.00, iar elevii au la dispoziție trei ore pentru a rezolva subiectele. Acestea, împreună cu baremele de corectare, vor fi publicate pe site-ul Ministerului Educației la ora 15:00. 

Simulare Bacalaureat 2025. Cum se va desfășura examenul. Reguli pentru elevi

  • Accesul elevilor în sălile de clasa este permis până la ora 8.30. Probele încep la ora 9.00, moment in care, în fiecare clasă se deschid plicurile sigilate care conțin subiectul multiplicat. 
  • La probe, candidații folosesc pix sau stilou cu pastă albastră. În cazul probei de Matematică, ei pot utiliza creion și riglă sau raportor transparent pentru desene. 
  • Timpul destinat elaborării lucrărilor scrise este de trei ore, începând din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.
  • Repartizarea elevilor pe săli se realizeaza astfel încât aceștia să fie așezații câte unul în bancă, în ordine alfabetică.
  • Corectarea greșelilor se face prin tăierea răspunsului greșit ori a literei greșite cu o linie orizontală și completarea, alături, cu răspunsul corect. 
  • La expirarea celor trei ore acordate redactării lucrării scrise, elevii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei elevi rămân în sală până la scanarea ultimei lucrări.

Cum se efectuează corectarea digitalizată a lucrărilor

Lucrările vor fi scanate în clasă, apoi încărcate pe o platformă digitalizată și repartizate aleatoriu către profesori evaluatori din alte județe. Evaluarea lucrărilor se face pe baza baremului de evaluare și notare, iar media aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de fiecare evaluator este calculată de aplicația informatică de pe platformă. Dacă diferența dintre note este mai mare de un punct, lucrarea este transmisă automat și aleatoriu către alți doi evaluatori. Media finală nu poate fi contestată, iar rezultatele nu se trec în catalog.

Rezultatele obținute de elevi vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care vor avea loc testările, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral 

Simulare Bacalaureat 2025. Calendarul următoarelor probe

  • 25 martie 2025: Proba obligatorie a profilului – probă scrisă;
  • 26 martie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – probă scrisă;
  • 27 martie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă;
  • 8 aprilie 2025: Comunicarea rezultatelor

Calendar Bacalaureat 2025, sesiunea din vară

  • 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă;
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă;
  • 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă;
  • 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă;
  • 20 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor. 30 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor finale

Potrivit Ministerului Educației, simularea examenului de Bacalaureat 2025 se organizează în 1.318 unități de învățământ liceal, numărul de elevi implicați estimativ fiind de circa 123.000.

Potrivit datelor transmise de inspectoratele școlare județene la simularea probei scrise la Limba şi literatura română  au fost prezenți peste 100.000 elevi din totalul celor aproximativ 123.000 înscriși. În urma tentativei de fraudă un elev a fost eliminat, a anunțat ministerul Educației într-un comunicat de presă.

Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite