România va organiza ediţia din anul 2018 a Olimpiadei Internaţionale de Matematică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România este una dintre ţările care a fondat Olimpiada Internaţională de Matematică                           FOTO: Remus Pricopie/Facebook
România este una dintre ţările care a fondat Olimpiada Internaţională de Matematică                           FOTO: Remus Pricopie/Facebook

Consiliul Consultativ al Olimpiadei Internaţionale de Matematică a încredinţat României organizarea ediţiei din anul 2018 a competiţiei pentru cei mai buni tineri matematicieni. Va fi pentru a şasea oară când ţara noastră va organiza acest concurs, după ediţiile din anii 1959 (Braşov), 1960 (Sinaia), 1969, 1978 şi 1999 (toate trei, la Bucureşti), se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

România are o lungă tradiţie în organizarea Olimpiadei Internaţionale de Matematică, ţara noastră găzduind, în 1959, prima ediţie, la Braşov, când am fost pe primul loc cu o medalie de aur, dar a mai avut şi două medalii de argint şi două de bronz.

La ultima competiţie care s-a organizat la noi, în 1999, în Bucureşti, olimpicii români au câştigat trei medalii de aur şi trei de argint.

De altfel, în palmaresul ţării noastre la Olimpiada Internaţională de Matematică sunt 269 de medalii, dintre care 73 de medalii de aur, 124 de medalii de argint, 96 de medalii de bronz şi 3 menţiuni.

Profesorul de matematică Adrian Troie, director-adjunct la Colegiul Naţional „Sf. Sava“, a explicat pentru adevarul.ro că România a fost ţara care a iniţiat organizarea primei Olimpiade Internaţionale la Matematică şi care nu a lipsit niciodată de la vreo competiţie din cadrul acesteia, având 54 de prezenţe până acum. Bulgaria este singura ţară care a mai participat de atâtea ori la acest concurs.

Printre fondatorii competiţiei se mai numără şi Bulgaria, Cehoslovacia, Polonia, fosta Republica Democrată Germană, Ungaria şi fosta URSS, se arată în comunicatul ministerului.

Ce va presupune pentru România organizarea Olimpiadei Internaţionale de Matematică

„Ţara gazdă susţine cazarea la aceste competiţii, asta înseamnă cheltuielile de cazare, de masă şi de excursii, iar ţările de provenienţă ale participanţilor susţin costurile de transport pentru ca olimpicii să ajungă în ţara unde se organizează concursul. Sunt mai multe tradiţii ale olimpiadelor internaţionale care nu sunt scrise nicăieri, însă sunt practicate. Spre exemplu, fiecare grup de olimpici primeşte câte un elev sau student din ţara gazdă care vorbeşte limba lor sau o limbă de circulaţie internaţională în care să se înţeleagă. Persoana aceasta, o bună cunoscătoare a cutumelor sociale din ţara gazdă, îi ajută pe olimpici să se descurce în timpul vizitei“, a explicat Troie.

De asemenea, ţara gazdă trebuie să asigure un comitet de profesori coordonatori, adică o comisie de evaluare a lucrărilor, formată din 30 de profesori, câte trei pentru fiecare problemă. Lucrările sunt corectate atât de aceştia, cât şi de profesorii coordonatori din ţările de provenienţă, care i-au însoţit pe olimpici la concurs. Nota finală se dă în urma unei discuţii pe care profesorii corectori din ambele ţări o au în cazul în care punctajul acordat nu este acelaşi.

„În 2018, în cazul României, comisiile de corectare vor mai fi însoţite de încă un profesor străin, care are rol de supraveghetor, ca să nu se trişeze. Dacă luăm în calcul toate persoanele care vor asigura buna desfăşurare a concursului, atunci putem vorbi şi de 200 - 300 de oameni, voluntari, fiindcă profesorii care participă în comisii nu sunt plătiţi. Ei se angajează să facă lucrul acesta fiindcă sunt conştienţi de faptul că este bine să participe, având în vedere prestigiul Olimpiadei Internaţionale de Matematică“, a explicat Troie.

Profesorul de matematică mai spune că în ceea ce priveşte imaginea României în lumea matematicii, aceasta este foarte bună: „În lumea matematicii, suntem o naţiune foarte respectată fiindcă suntem printre cei mai buni“.

Olimpicii români la matematică au cucerit şase medalii, anul acesta

Elevii români au cucerit trei medalii de argint şi trei de bronz la cea de-a 54-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică, care s-a desfăşurat în perioada 18 - 27 iulie, în localitatea columbiană Santa Maria, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

O medalie de argint îi aparţine unui multiplu medaliat la concursurile regionale şi internaţionale de matematică, Omer Cerrahoglu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai" din Baia Mare. Este a cincea distincţie obţinută de olimpic în această competiţie, el fiind medaliat la fiecare participare din 2009 până în prezent şi având în palmares două medalii de aur şi trei de argint.

Ceilalţi doi laureaţi cu argint sunt Ştefan Spătaru, care a câştigat o medalie de bronz la ediţia precedentă, şi Marius-Ioan Bocanu, ambii elevi în clasa a X-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti.

Medaliile de bronz au fost obţinute de Ştefan-Cosmin Gramatovici, din clasa a XI-a la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" din Bucureşti, Hai Tran Bah şi Andrei-Viorel Bud, elevi în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Capitală.

Ştefan Spătaru, Marius-Ioan Bocanu şi Andrei-Viorel Bud au făcut primii paşi spre performanţa în matematică în Alexandria, Piteşti şi respectiv Negresti-Oaş, oraşele lor natale, îndreptându-se ulterior spre excelenţă ca bursieri ai Liceului Internaţional de Informatică.

Ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Matematică a reunit 547 de participanţi din 103 ţări.


Olimpicii români au cucerit trei medalii de argint şi trei de bronz la Olimpiada Internaţională de Matematică

Elevii români au cucerit trei medalii de argint şi trei de bronz la cea de-a 54-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică, care s-a desfăşurat în perioada 18 - 27 iulie, în localitatea columbiană Santa Maria, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite