Rezultate Evaluare Naţională 2015, pe edu.ro. Cum afli rezultatele din Bucureşti şi judeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezultate Evaluare Nationala 2015. Notele elevilor

Rezultatele examenului de Evaluare Naţională 2015 au fost publicate vineri, 26 iunie 2015, la avizierele centrelor de examinare, dar şi online, pe siteul evaluare.edu.ro.

Rezultatele la Evaluare Naţională 2015 sunt mult peste notele de anul trecut. În 2015, aproape 80% dintre elevi au obţinut medii peste 5 la Evaluare Naţională. Notele din toate judeţele pot fi consultate AICI.

Cei interesaţi trebuie să dea click pe numele judeţului, apoi să afişeze lista de candidaţi în ordine alfabetică.

Din acest motiv, mediile minime de admitere la liceele bune vor creşte faţă de anul trecut, iar acest detaliu i-ar putea pune în dificultate pe elevi, la completarea fişei de admitere.

Din acest motiv, elevii ar trebui să treacă pe listă, în ordinea preferinţelor, cât mai multe unităţi de învăţământ liceal. Rezultatele la Evaluarea Naţională 2015 contează în proporţie de 75% la media finală de admitere, în timp ce media din V-VIII reprezintă 25% din această medie.

Rezultate Evaluare Naţională 2015 - Brăila, pe primul loc

Rata de promovare a Evaluării Naţionale 2015 este de 79,3%, cu 10 procente mai mare ca anul trecut, a anunţat Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. 158.568 candidati, 409 medii de 10, în condiţiile în care anul trecut au fost 225 medii de 10. Procentul notelor peste 5 s-a mărit în toate judeţele mai puţin în Teleorman, care a scăzut de la 74% anul trecut la 67%. În Bucureşti, procentul notelor peste 5 este de 89% faţă de faţă de 82% anul trecut. La nivel naţional, procentul notelor peste 5 la Limba Română este de 85,4%, iar la matematică este de  73,5%.

Rezultate Evaluare Naţională 2015

Procentul de note peste 5 la matematică este de 73,5%. Judeţul Brăila este pe primul loc având un procent de 92,4% de note peste 5, Clujul are 82,8%, fiind pe locul al doilea. Pe ultimele locuri sunt Teleorman şi Giurgiu, care anul acesta au un procente de 65,2% de note peste 5. Bucureşti are 13 medii de 10, la fel ca anul trecut.

Rezultate Evaluare Naţională 2015 - de ce au de pierdut liceele mari

După afişarea rezultatelor la Evaluarea Naţională 2015, Adevarul a analizat notele mari obţinute de elevi anul acesta, la Adevărul Live.

„Concurenţa pentru un loc la liceul Tudor Vianu va fi acerbă, subiectele au fost uşoare. Anticipez că ultima medie de intrare va creşte. Subiectele au fost foarte uşoare, problema este că nu se mai departajează elevii buni de cei foarte buni. În ultimii ani lipseşte la matematică acel subiect care să facă diferenţa pentru nota 10”, a explicat George Trifan, profesor de Matematică la Adevărul Live.

Acesta susţine că practic examenul care face diferenţa între elevi este cel de Limba Română. „Este aberant ca departajarea să fie făcută de subiectul de Limba Română”, a explicat Trifan.
 
Şi psihologul Mihai Copăceanu spune că au scăzut standardele prin subiectele date la Evaluarea Naţională. „Pierd foarte mult liceele foarte bune. Un elev care a luat 9,80 în 2015 este mai slab pregătit decât unul care  a luat 9,50 acum doi ani. Nu ştiu dacă acesta este obiectivul Ministerului Educaţiei”, a explicat Copăceanu, adăugând că diferenţa de 10 procente este una forţată. „Cele care pierd sunt şcolile de top, liceele de prestigiu, care vor avea elevi cu note mari dar care nu atestă cu adevărat că ei sunt foarte buni”, a completat Copăceanu.

George Trifan mai spune că altfel se lucrează la o clasă în care colectivul este omogen şi nu doar patru vârfuri, cum s-a întâmplat în ultimii ani.  „În liceele de top ajung copii care nu fac faţă. Ca profesor, eşti nevoit să cobori ştacheta, să te adaptezi la ce ai. Nu poţi la o clasă la care dacă nu ai cu cine să faci performanţă”, a precizat Trifan, adăugând că au fost 409 medii de zece.
 
Proximitatea ar trebui să fie ultimul criteriu de luat în calcul atunci când un părinte alege liceul pentru copilul său. În opinia lui Adrian Troie, directorul adjunct de la Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, susţine că vor creşte mediile la admiterea la liceu.
 
„Nu există generaţie formată din oameni mai proşti sau din oameni mai deştepţi. Când rezultatele sunt cu 10-15% mai mari, nu plecăm de la premisa că anul acesta sunt copii mai deştepţi, ci trebuie să ne gândim la nivelul subiectelor, care au fost mult prea uşoare. Grav este că ele nu încurajează creativitatea copiilor deloc”, a explicat Troie.
 
Conform acestuia, copiii sunt pregătiţi nu să înveţe ci să ia note mai mari la aceste examene. „Eu cred că notele sunt prea mare şi cred că subiectele sunt prea uşoare. Nu facem nimic dacă tot coborâm nivelul de dificultate şi ne vom minţi singuri”, a precizat Troie.  Acesta a subliniat că ultimele medii de admitere din 2014 au fost în jurul a 9,70. „Îi minţin pe elevi, îi minţim pe părinţi”, a explicat Troie.

Rezultatele la Evaluare Naţională 2015 pot fi contestate astăzi, iar rezultatele finale vor fi marţi, 30 iunie 2015.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite